4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

AFŞİN ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ

Kahramanmaraş Milletvekli, Sayın Durdu öZPOLAT ve 20 arkadaşı tarafından, TBMM. Başkanlığına ” Başta Afşin Elbistan Termik Santrali olmak üzere, ülkemizde halen faaliyet göstermekte olan tüm termik santrallerin çevreye verdiği zararların ve alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”  önerge vemişlerdi.


                önergedeki gerekçelerinde , “Uzmanlara göre santralden, çernobil kazasının yaklaşık 2,5 katı kadar radyoaktif madde yayılmaktadır. Diğer santrallerin, ürettiği küller  çimento sektöründe kullanılmasına rağmen, yüksek radyasyon nedeniyle buradan çıkan küller, hiçbir yerde kullanılmamakta, zamanla rüzgârın da etkisiyle çevreye yayılmaktadır.


                Yine aynı önergede, “Birkaç yıl önce Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanının belirttiğine göre; bölgede 10 yıl içinde, toplu ölümlerin olabileceği uyarısında bulunmuştur. Bu bölgeye yağan karın rengini bile griye çeviren kirlilik sebebiyle, çevrede yaşayanlarda görülen kanser vakaları Türkiye ortalamasının 15 katı artmıştır. 2004 yılında 4 bin 632 kişi kanser ve akciğer başta olmak üzere bu kirlilikten kaynaklandığı şüphelenilen rahatsızlıklar sonucunda ölmüştür. Türkiye nüfus ortalamasına göre Afşin'deki yıllık hasta sayısının 48 bin 200 olması gerekirken, 300 bin civarındadır. “ ifadeleri yer almıştı.


                 Ebette ülkemizde, gerçekleştirilen Termik Santraller, çağdaş kritelere uygun hizmet verdiği sürece, karşı çıkmak, ülkemizin, yararına değildir. Ancak, Termik santraller, çevreye sorun yaratıyor,  özellikle de insan sağlığına. zarar veriyorsa,  bu sorunların, kamuoyu tarfından bilinmesinde de ciddi yarar vardır.


                    çünkü İnsan sağlığı, her zaman öncekliklidir. İnsanlar için de sağlık en büyük zenginliktir.


                   Ayrıca dünya ve ülkemizde, Elektrik üretiminde, fosil yakıtlar, her zaman temel kaynak konumundadır. Kömür ise fosil yakıtlar içerisinde, uzun zamandır, tüm dünyada en temel enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır ve kullanılmaya da devam edilecektir.


                  Toplumda ve basın da, Termik santrallerle ilgili, yer alan haberler karşısında kamuoyun bilgiledirmek, hem ülkemiz,  hem de Termik santraleri,  işleten şirketler açısından yarar vardır.


             Nitekim Termik santrallerl ilgili bir yazımızdan sonra, çELİKLER HOLDİNG AFŞİN-ELBİSTAN A Termik Santrali Linyitleri, çalışmaları ile ilgili, bilgi sahibi olduk.  Afşin Elbistan termik santralle  ile ilgili,gelişmeler ve verilen bilgiler,  umut vericidir.


         Afşin- Elbistan – A Termik Santrali,  İşletme hakkı,  çELİKLER HOLDİNG’ e,  01.12.2018 tarihinde, fiili olarak devredilmiş, O günden sonra, Termik santralle ilgili sorunların, giderilmesi için, ciddi çalışmalar yapıldığı söylendi.


           12. 11. 2020 tarihinde, yapılan yazılı açıklamada, çelikler Holding'e devredilen Afşin Elbistan A Santrali'nde, kuru baca gazı arıtma sistemlerinin tamamlandığı ve ıslak baca gazı arıtma sistemlerinin, yatırımına hızla devam edildiği bildirildi.


           Santralin, yeni yatırımların tamamlanmasıyla, çevre limitlerine uygunlukta, uluslararası standartlara sahip olduğu da ifade edildi.


              Santralin,  atık gazı bacaya ulaşmadan önce, filtreleyen ve arıtan sistemin kurulmasıyla, çevre limitlerine uygunlukta, uluslararası standartlara sahip olduğu, Santralin birinci etapta, çevre mevzuatına göre tamamlanması gereken kuru baca gazı arıtma sistemleri (Dry FGD) yatırımının, hayata geçmesiyle geçici faaliyet belgesi aldığı kaydedildi.


             Başlatılan filtreleme ve baca gazı arıtma projesi kapsamında, dünyada uygulanan en iyi çevre sistemlerinin, hayata geçirilmesi hedeflendiği belirtilen açıklamada, "Projenin mühendislik çalışmaları, hem uluslararası standartlara, hem de son teknolojiye sahip olması amacıyla, dünyaca, tanınan uzman şirketlere verildi.


              Büyük tesislerden oluşan, Wet FGD (ıslak baca gazı arıtma) sistemi inşasına da  başlandığı sistemin, mühendislik çalışmaları, Avrupa’da hazırlandıktan sonra, Mart 2020’de temeli atıldı ve pandemi koşullarına rağmen, ara verilmeden ilerleyerek, yüzde 65 oranında tamamlandı. Sistemlerin, 2021 yılının, ilk çeyreğinde, yüzde 100 oranında tamamlanması planlanıyor.


              çelikler Holding'den,  yapılan açıklamada, Afşin Elbistan A Termik Santrali'nde çevreyle ilgili, birinci etap rehabilitasyon yatırımlarının, tamamlandığı, ikinci etap yatırımlarının ise sürdüğünü belirtilmmesi, olumsuz söylentileri de bitirecektir.


              Pandemi koşullarında, devam eden revizyon ve filtreleme çalışmalarında birinci faz tamamlandı ve Haziran 2020’de, üç ünitede, çevre mevzuatının gerektirdiği şartların yerine getirilmiş olması nedeniyle, çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen geçici faaliyet belgesiyle, üretime geçildi.


              Bu çalışmalar göstermiştir ki yerli yakıtın/ kömürün. ancak yerli mühendislik tasarımları ile en iyi kullanılabileceği gerçeği, bizde yıllardır gözardı ediliyor. Oysa termik santralleri, yerli firmalar kurmuş olursa, yatırımcıyı, her zaman, her bakımda, her arızada memnun etmek, düzgün/ etkili/ programlı, bakım onarım yapmak, yurtiçinde başarılı olmak zorundadır.


                Bu nedenle de yerli kömür için “yerli teknoloji ve yerli firma” tercih edilmelidir.


                ülkemizde, kendi termik santrallerimizi, kendi yerli kömürlerimize, uygun olarak kendimiz tasarlamalıyız ve  imal etmeliyiz.


               çELİKLER HOLDİNG yönetici ve ekbini kutluyoruz…


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi