4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

COVID19 VE ESKİŞEHİR

 Sağlık Bakanlığı’nın, yayınladığı son koronavirüs risk haritasında,  orta riskli iller arasında yer alan Eskişehir’de, vaka sayıları son 20 günde 17,28 artış gösterdi. Günlük 80’in üzerinde pozitif vakanın tespit edildiği ilde, 663 kişi evde, 9’u entübe 119 hasta da Covid-19 servislerinde tedavi görüyor. Geçen yıldan, bu yana ise koronavirüs nedeniyle 760 kişi hayatını kaybetti.


           Eskişehir’de, koronavirüsün ortaya çıktığı geçen yılın mart ayından, bu yana 433 bin 693 kişiye Covid-19 testi yapılırken, 58 bin 391 kişi pozitif çıktı. Kentte toplam 782 kişi halen tedavi görürken, 56 bin 849 kişi ise koronavirüsü atlatarak, iyileşti.


           Sağlık Bakanlığı’nın, Türkiye geneli haftalık vaka sayısı tablosuna göre geçtiğimiz hafta Eskişehir’de her 100 bin kişiden 30,99’u pozitifti. Son yapılan tespiylere göre Eskişehir’de yaşayan her 100 bin kişiden 35,55’inin pozitif olması tedirginliğe neden oldu.


          Sağlık Bakanlığı, başta Ankara olmak üzere, Kovid-19 vakalarında artış yaşanan illerde bu durumun nedenlerine yönelik araştırma yaptırdı.


            Araştırma yapan uzmanlar, toplumun motivasyonunu kaybettiğini, mesafe duyarlılığını yitirildiğini belirtiyor. Salgının arttığı il ve ilçelerde, hafta sonları için, sokağa çıkma yasağı, park yasağı gibi planlamalar gündemdedir.


          Ülke genelinde ve Eskişehir’de, Virüsün bulaşmasının daha çok aile içi ziyaret ve cenazelerde olduyor. Daha çok da aile içi akrabalar arası bulaş şeklinde oluyor. Özellikle de kadınlar arasında yapılan ev ziyretleri ve mantı günü gibi etkinliklerin. virüsün yayılmasında etkili olduğu söyleniyor.


            Yine uzmanlara göre COVİD19, kendi kendine kişilere bulaşmıyor. Yani virüsü kişilere  bir insan bulaştırıyor. Virüsün, kendi kolu bacağı yok. Bir insan insana bunu ulaştıracak. Dolayısıyla insan hareketliliği, insan karşılaşmaları, ne kadar yoğunsa, bulaşma da o kadar fazla oluyor.


           Ölümlerde dolayı, ziyaret edilen taziye evleri, cenaze,  özellikle cenaze namazlarında yoğunluk oluyor. Bir de cenaze evi ziyaretleri var. Bu birkaç gün devam ediyor. Kapalı bir evde onlarca insan, bir arada oturuyorlar, kalkıyorlar, temas ediyorlar. Sonuçta da Virüs pekçok insana bulaşıyor.


              Ülkemizde ve Eskişehir’ de, hastalığı önlemek için insanımıız mutlaka COVİD19 aşısı olamalıdır. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü, sürü bağışıklığı sağlamak için, yüzde 65 ila yüzde 70’lik oranın yeterli olduğunu belirtirken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ise tahmini yüzde 67’lik aşılama oranının,sürü bağışıklığının kritik eşiği olduğunu açıkladı.


              Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Aşılar, salgını durdurmak için önemli bir umut kaynağı, dünyayı bütünüyle koruma altına almak için, yalnızca aşı satın alabilen ülkelerde değil, risk altında bulunan herkesin aşılanmasını sağlamamız gerekiyor."dedi


               Eskişehir’ de,  mevcut Hastanelerin, ana girişlerine, enfeksiyon triyaj alanları oluşturuldu. Gerek hastane personeli ve gerekse başvuran hasta ve hasta yakınlarının hepsinin ateş ve şikâyetler açısından taranması sağlanıyor.


            Şüpheli şikayetleri olan, yada ateşi olan hastaların, koruyucu önlemler alınarak diğer hastalardan, ayrı olarak hekimi tarafından değerlendiriliyor.


             Salgının, en erken döneminden itibaren, hastane yatılı servislerinde, ziyaret kısıtlaması ve tıbbi mümessil ziyaretlerinin yasaklanması gibi, dış teması azaltıcı önlemler alındı. Olası bir vaka başvurusu halinde, ileri merkeze sevk durumunda kullanılacak olan izolasyon odası ve oda teşkilatı hazırlandı.


              Eskişehir’ de, yüz yüze eğitimin başladığı günden itibaren, salgının okullardaki


seyrini yakından takip eden, Eğitim Sen Şube Başkanı Sayın Faik ALKAN, Eskişehir’de, en az 25 okulda covid virüsünün göründüğünü belirtmişti.


             Sayın ALKAN’ “ülkenin her yerinde olduğu gibi, Eskişehir’de de okullarda vakalar her geçen gün artıyor. Okullar tüm yaşam alanlarından izole, ayrı alanlar değildir. Bu şartlarda artık kapanmadan, başka çare kalmadı”demişti.


           Ve nihayet! Eskişehir Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, aldığı kararla 8 ve 12. Sınıflar haricindeki tüm sınıfların uzaktan eğitime geçmesi kararını aldı.


           Eskişehir’de, tüm ilkokullar,” Seyreltilmiş olarak yüz yüze eğitim öğretime devam edenler de dahil”, tüm ortaokullar             “8. Sınıflar hariç”, tüm ortaöğretim kurumları meslek liseleri, imam hatip liseleri vb. 12. Sınıflar hariç uzaktan eğitime geçildi.


           Eskişehir’ de, “Özel eğitim okullarının tüm kademeleri, bağımsız  anaokulları ve anasınıfları, 8. Sınıf ve 12. Sınıflar” 8. Sınıf ve 12. sınıflara  yönelik Destekleme ve Yetiştirme Kursları da dahil olmak üzere yüz yüze eğitime devam edecektir.


           Büyükşehir Belediyesi de yaptığı açıklamada,  Eskişehir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 5 Nisan 2021 tarihinde almış olduğu karar gereği, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Kentpark, Büyükpark, Yenikent Parkı, Şehri Aşk ve Uluönder parkları başta olmak üzere kentteki tüm parklar, vatandaşların girişlerine kapatıldı.
           Tüm dünyayı, etkisi altına alan, yeni tip koronavirüsle mücadele eden, kahraman sağlık çalışanları, gece gündüz demeden, her türlü fedekarlığı yaparak, hastaları sağlıklarına kavuşturmak için, sergiledikleri özverili çalışma ile büyük takdir topluyorlar.


           Ancak aynı fedakârlığı, halkımız da yapmak, COVİD19’ la mücadelede. üzerine düşen görevleri, eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Çünkü söz konusu olan, insan hayatıdır.


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi