4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KIZILİNLER TERMAL PROJESİ

                              


            Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje,  ya başka illere kaydırıldı, ya da atıl kaldı. Kaybeden de Eskişehir oldu. Bu projelerden, biri de Valilerimiz Sayın Kadir ÇALIŞICI,  döneminde gündeme gelen “Kızılinler Termal Projesi”dir.


            Yapılan çalışmalar sonucun da 2005 yılında, KIZILİNLER’de, başlayan çalışmalarda, 316 metre derinlikte 38 derece sıcaklıkta ve 30 Lt/Sn debide, su bulundu denmişti. 2006–2007 yıllarında ise 415 metre derinlikte 52 derece sıcaklıkta ve 30 Lt/Sn debide,   2009 yılında 167 metre derinlikte 38 derece sıcaklıkta 40 Lt/Sn debide sıcak su bulundu söylemleri umutları artırmıştı. Ancak bir türlü termal projesi hayata geçirilemedi.


              Sayın ÇALIŞICI, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını, sıkça gündeme getirdi. Hatta, yaptığı açıklamada,  Kızılinler Köyü’nde yapılacak tesislerin,  İzmir Balçova tesislerinden sonra Türkiye’de, sağlık turizmi  kapsamında, ikinci  tesis olacağını söylemişti..


           KIZILİNLER’ in mimarı olan Sayın ÇALIŞICI ile Eskişehir, termal turizmi harekete geçirilmiş, termal turizmin de geç kaldığını da  hatırlanmıştı. Çünkü Komşu illerde termal yokken Eskişehir’ de mevcuttu.


              Nitekim komşu iller olan  Kütahya, Afyon ve Denizli, kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldı.. Her yıl önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. Bu illerdeki kaplıcaların, büyük çoğunluğunda yer bulmak güçtür.                  


             Ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları, verimli olarak değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir.


             Sayısız sağlık sorununa, faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın, çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik de kendini hissettiriyor.


               Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, termal turizmine ilgi gösteriyor.


             Nitekim Termal turizm amaçlı olarak, Almanya ve Macaristan’a, 10 Milyon kişi, Rusya’ya 8 Milyon kişi, 126 Milyon nüfuslu Japonya’nın, sadece Beppu şehrine, yılda 12-13 Milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gelmektedir.


           Ayrıca dünyada, termal turizmine değer veren, ülkeler ve kentler, ciddi paralar kazanmaktadır. Nitekim Almanya’da bulunan 200’den fazla kaplıca tesisi, yani termal turizm tesislerinden, yılda, 30 Milyar $ civarında gelir elde ediliyor.


        .     Ayrıca Eskişehir’de, “HİDROTERAPİ” merkezi, yıllarca gündemde. kaldı.. Ancak bir adım yol gidilemediği gibi, her gelen ilgili, bu alanda pek çok vaat ve söylemde bulundu,  hatta makro hedefler gösterildi ama vaatler ve hedefler, bir türlü hayata geçirilemedi.


            Tepe Başı Belediyesi tarafından, gündeme getirilen,  ESKİŞEHİR KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ" ,hem Eskişehir, hem de ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunacacaktı.


            Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın ATAÇ, dünyada termal turizmin, çok önemli bir sektör haline geldiğini belirttikten sonra, Dünyada ’bacasız sanayi’ olarak nitelendirildiğini söylemişti.
              Ayrıca Tepebaşı Belediyesi, 2009 yılının temmuz ayında, bu bölgenin 1/1000 ve 1/5000’lik planlarını yapmak üzere, bakanlıktan yetki aldı. KIZILİNLER bölgesi için, 2009 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak, başlanılan imar planı yaklaşık 2,5 yıllık çalışmaların ardından tamamlandı. İlk olarak 27 Eylül’de Vali Kadir KOÇDEMİR’ e, gerçekleştirilen proje hakkında bilgi verilmişti.
              ESKİŞEHİR KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ ile Kazandırılacak tesis/tesislerde, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, alzheimer, parkinson ile yaşama adaptasyon eğitimleri, yapılacaktı


             Ayrıca sosyal tesisler, açık-kapalı havuz, tiyatro, sinema, konferans salonları, sanat galerisi, restoran, kafe, sera, alışveriş merkezleri, kütüphane, misafir oteli ve yaşam birimleri yer alacaktı..


            Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir-Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MEREZİ PROJESİ’ nin gerçekleştirilme şansını daha da artırmıştı.


                  Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinin, ayrı ayrı hazırladıkları bu proje bir hayli gündem olmuştu. Ancak Eskişehir için, büyük önem taşıyan, Kızılinler Termal Projesi hakkında son yıllarda, hiçbir gelişme yoktur.


             Odunpazarı Belediye Başkanı, Sayın Kazım Kurt,  bir gazetecimize verdiği cevapta. Buradan çıkan suyun,  bir kısmının, satıldığını, öne sürmüş,  Bakanlığın Tepebaşı Belediyesi’ne, gerekli izni de vermediğini belirttiktan sonra da  “Kızılinler projesi çöpe atılmıştır”demiştir.


            Elbette KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ ile ilgili sorunlar, anlaşmazlık ve problemler olabilir. Bu doğal bir gelişmedir. Önemli olan taraflar, siyaset üstü bir anlayışla, Vilayet Anakent ve alt belediyeler, ETO,ESO gibi STK’lar, işadamlarımız, projeye birlikte sahip çıkmalı,  sorunları tartışılmalı ve "ORTAK PAYDA" da buluşarak, sorunları çözülmeli, Kızılinler projesi de hayata geçirilmelidir


          Çünkü söz konusu olan ülke ve Eskişehir ekonomisi yanında, insan sağlığıdır.


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi