4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TERMAL SULARI

    Türkiye, önemli bir jeotermal kuşak üzerinde bulunması nedeniyle, zengin jeotermal kaynaklara, dolayısı ile zengin şifalı su ve kaplıcalara sahiptir. Dünyada 5.ülke, değişik şifalı jeotermal sular ve kaplıcalar bakımından da Avrupa’nın önde gelen ülkesidir.
              Ayrıca dünyada, ilk yedi ülke arasında yer alan Türkiye’nin,   termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa’daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşıyor.
               Ancak termal sularının, ekonomik getiri açısından, arzu edilen seviye de değildir
              . Nitekim Almanya’da bulunan 200 termal kaynağı değerlendiren 250 civarındaki tesislerde, geceleme sayısı 65 milyon, ziyaretçi sayısı ise 12 milyondur. Termal turizmin, ülke ekonomisine katkısı ise 30 milyar dolar civarında gerçekleşiyor.
                Türkiye de bu pastadan pay alabilir. Yeter ki bünyesindeki zengin termal sularını değerlendirebilsin.
                 Eskişehir’ de, zengin jeotermal kaynaklara, sahiptir. Termal turizmi sayesinde, ekonomisine ciddi katkı sağlayabilir. Kent, yeraltı suları açısından nitel ve nicel olarak, son derece zengindir. 
               Kentteki Termal Suları, çok eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Antik Dorlaion kentinin kuruluş yeri olarak, Eskişehir merkezindeki sıcak sular, bölgesi gösterilmektedir.
               Bizans döneminde, Eskişehir, şifalı sıcak suları nedeniyle, Bizans imparatorlarının dinlenme merkezlerinden olurken, Roma döneminde ise Köprübaşı ve Sıcak Sular bölgelerinde bulunan hamamlar, Eskişehir, tercih edilen bir yerleşim yeri olmuştur.
               Son yıllarda, gündeme gelen KIZILİNLER bölgesinde, aranan suyun istenilen debi ve sıcaklıkta çıkmasıyla umutlandık ama bugüne kadar, gündeme gelen projeler  sözde kaldı.
                Sayın ÇALIŞICI döneminde, KIZILİNLER mevkii, 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetesi de yayımlanarak yürürlüğe giren 20.11.2006 tarih ve 11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmişti.
               Elbette KIZILİNLER Termal Turizm Merkezi ile ilgili proje/projeler ve vaatler bugüne kadar, niçin gerçekleşmedi, en iyi ilgililer bilir ama bugünkü tablo, hiçte hayra alamet değildir. Çünkü Kızılinler Köyünde,  gözle görülür, elle tutulur bir gelişme olmadığı gibi, mevcut hamam da ortadan kaldırıldı.
            Kent merkezindeki, sıcak sular bölgesinde, oldukça yüksek debili sıcak su kaynağı ile ilgili hidroterapi merkezi yıllardır kentin gündeminde, Ancak bir türlü gerçekleştirilemedi.
              Selçuklu döneminden itibaren hizmet veren,  Sivrihisar Belediyesi’ne ait Çardak Kaplıcasının termal suyu, Türkiye’nin birinci derecede önem ve öncelikli maden suları arasında olmasına rağmen, tesis harabe halindedir.              
                Eskişehir’de, termal kaynakları, İl merkezi de dahil olmak üzere il yüzeyinin tamamına dağılmış haldedir. Merkez İlçe, Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, İnönü, Mihalgazi, Mihalıççık Sivrihisar ve Sarıcakaya İlçelerinde de termal olanaklarına sahiptir.  
               Eskişehir’ in,   doğru planlama ve tanıtımla, termalde dünyada ve ülke bazında marka kent olma şansı var.
              Ancak Eskişehir’ de termalle ilgili gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, mastır plan  bir zorunluluktur. Bölge için, yapılacak bu mastır plan, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır.
             Elbette ülkemizde ve Eskişehir’ de, termal sularımızı, en iyi şekilde değerlendiren,  turizme kazandıran tesislerimiz de var.
               Bu tesislerimizden biri de Hayırsever insanımız, Sayın Tayfur BAYAR tarafından, termal turizmine kazandırılan, Sakarı ılıca beldesinde bulunan YILDIZ TERMAL OTEL bugünkü de Alcin Tur Turizm Seyahat Otelcilik Pazarlama Gıda Alim Satım Sanayi tarafından,  “ADONES TERMAL OTEL”, olarak, bu alanda örnek bir tesis oldu.
              ADONES TERMAL OTEL, Eskişehir’ e,  32 Km’dir. Mihalgazi İlçesine bağlı Sakarıılıca Köyü Mevkii’ nde olup, eşsiz doğaya ve oksijene sahip, Hekim dağı ormanlık alan içerisinde yer almaktadır.
              Doğa harikası güzelliklerinin yanında, Sakarıılaca, 59 derecelik doğal Termal Kaynak suları mineral değerleri açısından da ülkemizin en değerli Termal suları arasında yer almaktadır.
              Başta Romatizma, Siyatik, Böbrek rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, Lunbago rahatsızlığı vb. olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği için, çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.
              Otelde, Aqua park, açık havuz, çocuk havuzu, bay-bayan termal havuz ve Türk hamamı Ayrıca Özel Osmanlı Hamamları, SPA, masaj hizmetleri, aroma terapi gibi bir çok hizmet sunmaktadır.
              ADONES TERMAL OTEL’ de 4 gün kaldık. Sağlıklı, doğru, güvenilir ve zamanında hizmet sunuyor Personelin, sade, duru, pak konuşması ile moral verici olup, misafirlerine karşı davranışları, güler yüzleri, müşterileri ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek nitelikteydi.
               Yönetici Serkan ÖDEMİŞ ve ekibini kutluyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi