6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

AREFE VE BAYRAM

Hz.İbrahim peygamber (a.s) milattan yaklaşık 2500 yıl önce Irak’ta Sümer şehirlerinden “Ur” sitesinde dünyaya geldi. İlk önce “Sare” adında güzel bir kadınla evlendi. Seksenbeş yaşına kadar beraber olduğu eşi Sare’den bir evlad sahibi olamamıştı. Hz.İbrahim evlad hasretiyle yanıyordu. Hacer isimli bir kadınla evlendi. 86 yaşında iken Hacer’den Hz.İsmail (a.s) dünyaya geldi.
Hz.İbrahim (as) İsmail doğmadan önce şöyle bir söz vermişti. Hz.Allah’a: Ya Rabbi bana hayırlı bir evlat verirsen Onu senin için kurban bile keserim. Yıllar geçti Hz.ibrahim-Hacer çifti mutlu bir hayat sürerken Kurban Bayramı’ndan önce Hz.İbrahim (a.s) bir rüya gördü. Bir ses ona “söz vermiştin oğlunu kurban kes” diyordu. Hz.İbrahim bu rüyanın sadakatini beklerken ertesi gece aynı ses “söz vermiştin oğlunu kurban kes” diyordu. Hz.İbrahim’e “Arefe” gecesinde rüyasında aynı ses aynı ikazı yapıyordu. Ard arda üç gece bu rüya sadık bir rüyaydı. Hz.İbrahim önceki sözünü hatırladı ve oğlu İsmail’i kurban kesmesi isteniyordu. Bunu anladı. Kurban Bayramı’ndan bir gün öncesi gün Arefe ismini aldı. Anladı, bildi manasına gelir.
Vaktaki Hz.İsmail babasıyle yürürken koşar bir yaşa gelince babası ona “Yavrucuğum rüyamda seni kurban keser görüyorum sen bu işe ne dersin?” dedi. Hz.İsmail cevap verdi: “Emrolunan işi yap baba! Beni sabredenlerden bulursun” (Saffat Suresi Ayet 102, Sh:448)
Hz.İbrahim (a.s) oğlunu alnı üzerine yatırdı. Bıçağı boğazına sürdü kesmedi. Gökten inen vahiy meleği Cebrail (a.s): “Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin. Biz sözünü yerine getiren iyileri mükafatlandırırız. Bu gerçekten açık bir imtihandır” mealindeki Saffat Suresinin 103-104-105-106 ayetlerini getirdi. Ve Cebrail gökten büyük bir koç getirdi. Hz.İbrahim’e “oğlunun yerine bunu kurban kes, bu Hz.Allah’ın sana bir mükafatıdır” dedi. (ayni sure 107, Ayet)
Hz.İbrahim peygamberden günümüze gelen kurbanın başlangıç ahvali budur.
Hz.İbrahim oğlunu kurban kesmeye Mina semtine giderken şeytan Hz.İsmail’e görünüp “Baban seni kesmeye götürüyor kaç!” dedi. Hz.İsmail de  “Bir baba oğlunu niye kessin?” cevabını verdi. Hz.İbrahim (a.s) de görünen şeytan, “Sen İsmail’i herhalde kesmeye götürüyorsun” dedi. Hz. İbrahim ile şeytan arasında geçen birkaç cümlelik konuşmadan sonra Hz.İbrahim (a.s) yerden aldığı bir avuç taşla şeytanı taşa tuttu.
Hacılar Kurban Bayramı günlerinde Mina’da şeytanı taşlarken Hz.İbrahim’in bu hatırasını canlandırırlar.
Arefe günü çok faziletli bir gündür. Bu günde Mekke’ye 25 km.deki Arafat mahallinde bütün hacılar toplanarak “Vakfe” duası yaparlar.önce öğle ve ikindi namazı beraberce kılınır (cemi takdim) sonra mühim meşhur dua yapılır.
Haccın iki ruknünden biri hacıların Arefe günü Arafat’ta bulunma mecburiyeti vardır. Arefe günü Arafat’ta bulunmayanlar hac etmiş olmaz.
Hayli zahmetli ve masraflı olan bu ibadeti yapanlar “Anasından doğduğu gibi günahsız olurlar yani ilahi affa nail olurlar”
Kurban Bayramı Hicri Zilhicce ayının 10.günü başlar üç gün içinde kurbanlar kesilir etler fakir fukaraya dağıtılır. Bütün ümmet neşe ve bahtiyarlık içinde ziyaretler yapılır. Dargınlar barışır. Akrabalar, büyükler komşular ziyaret edilir.
Kurban kesenler şöyle niyet ederler. Ya Rabbi! İşlediğim günahlar karşısında kendimi (nefsimi) kurban etmem gerekirdi. Ancak sen insanın kurban edilmesini yasak ettin. Kendime (nefsime) hedef şu hayvanı senin rızan için kurban ediyorum. Tekbir getirilir “Bismilahi Allahü ekber” denilerek kurban kesilir.
Kurbanlar kesildikten sonra yoksullara ve dostlara ikram edilirim. üçde biri de evde bırakılır. Sonra bayramlaşmalar ve ziyaretler başlar, dargınlar barışır. Kabirler ziyaret edilir. Arefe günü sabahı başlıyor teşrik tekbirleri her farz namazdan sonra kadın erkek okurlar. 4.günün ikindi namazından sonra Tekbirlere son verilir.
Sevgili okurlarımın bayramlarını tebrik ederim.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi