6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Hz.Peygamberimize hediyemiz Salavat-ı Şerife

Geçtiğimiz Kutlu Doğum Haftası’nda rahmet Peygamberi Efendimizi bir daha iyi tanımamızı ve ona bağlılığımızı yad ettik. Onun sünnetlerine bağlı kalarak onun şefaatini elde etmeye çalışıyoruz. Onu sevmek, ona gerçek ümmet olmak zor değil, kolay da değil. Ancak O’nu sevdiğimizi iddia ederken fiili, kavli (sözlü) sünnetlerini terk eden hakikatte onu sevmiş olamaz. Birçok Hadis-i Şerifler bu gerçeği ifade ediyor.
Onu sevmek ona bağlı olmak ve şefaatini elde etmenin en önemli yollarından biri de Rasülüllah Efendimize bol bol Salavat-ı Şerife okumaktır. Bu konuda Yüce Rabbimizin emirlerinden biri de Rahmet Peygamberine Salavat-ı Şerife okumak hediye göndermektir.
Hz.Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim’inde şöyle buyuruyor;
“Şüphesiz Allah (c.c) ve melekleri, peygambere salat ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salat edin, selam edin” (Ahzap Suresi Ayet 56, Sh:425)
(Peygambere Allah’ın salat etmesi ona rahmet etmesidir. Meleklerin salat etmesi onun şanını yücelmesini dilemeleri, Mü’minlerin salatü- selam etmesi ise ona dua etmeleri anlamına gelir)
En kısa salat-ü selam (Salavat-ı Şerife ) “Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali Muhammed” cümlesidir. Birçok salat-ı şerife şekli vardır. “Salat-ı Münciye, Salat-ı nariye, Salavat-ı Fethiye, gibi. Hepsinin sevabı birbirinden farklıdır. En kısa Salavat-ı Şerifeyi her namazın ardından 10 ar kere okumayı ömür boyu adet haline getirmeliyiz. Bir Hadis-i Şerifinde şöyle bildiriliyor: Bir gün bana Hz. Allah’ın dört büyük meleği geldi. Vahiy meleği Hz.Cebrail dedi ki; Ya Rasülüllah senin ümmetinden bir kimse sana günde on defa salavat okursa yarın kıyamet gününde ben onun elinden tutar Sırat Köprüsü’nü kuşlar gibi geçiririm.
Miakil isimli melek dedi ki; Sana günde on salavat okuyana senin “Kevser” havuzundan kana kana içiririm.
İsrafil isimli melek dedi ki; Sana günde on salavat okuyan kimse için mahşer günü secdeye kapanır Allah (c.c) onu af etmedikçe secdeden kalkmam.
Azrail isimli melek dedi ki; Ya Rasülüllah günde sana on adet salavat okuyan kimsenin ruhunu Peygamberlerin ruhunu kabz ettiğim (aldığım) gibi alırım.
Bunun üzerine Efendimiz; Bu ne büyük lütuf bu ne büyük ihsan Ya Rabbi diyerek Hz.Allah’a hamd ve şükretti. (Bizim için büyük fırsat)
Hz.Peygamberimiz (a.s) buyuruyor ki; Günlerin en faziletlisi Cuma’dır. O gün bana çokca salat-ü selam okuyunuz. Okuduklarınız bir melek tarafından bana tebliğ edilir. Eshaptan biri sordu;
Ya Rasülüllah siz ebediyete göçtünüz bu nasıl olur? Efendimiz cevap verir;
-Hz. Allah toprağa peygamberlerin vücudunu çürütmemeyi emir buyurur. (Ebu davud Salat 201/1047, Vitir 26)
Bağdat evliyalarından Süfyan-ı Sevri (M:714 Küfe-778 Basra) anlatıyor. Kabeyi tavaf ediyordum. Her adımda Salavat-ı şerife okuyan birini gördüm. Ona her dönüşün özel bir duası vardır onu okumuyorsun da neden hep Salatvat-ı Şerife okuyorsun? diye sordum.
Dedi ki Hac niyetiyle babamla birlikte Bağdat’tan yola çıktır. Yolda babam vefat etti. Yüzü çok çirkin simsiyah oldu. Babamın yüzünü örttüm büyük bir şaşkınlık içinde ne yapacağımı düşünürken kendimden geçtim. Rüyamda babamın yanına biri geldi. O güne kadar ondan daha güzel birini görmedim. Güzel kokusu çevreyi sardı. Babamın baş ucuna oturdu yüzünden perdeyi kaldırdı. Mübarek eliyle babamın yüzünü sıvazladı. Babamın yüzü eskisinden güzel oldu. O seadet sahibi gitmeye hazırlanırken saygıyle eteğini tutup “Kimsiniz?” diye sordum. Şöyle cevap verdi:
“Sen beni bilmez misin? Ben Sahibül Kur’an Muhammed Mustafayım (aleyhisselam) Senin baban gerçi günahkar biriydi. Yalnız bana çokça Salavat-ı Şerife okurdu. Böyle bir akıbete düçar olduğunu onun okuduğu Salavat-ı şerifeleri bana tebliğ eden Melek haber verdi. Bende gelip onu bu beladan kurtardım” buyurdular. Adam dedi ki;
Bundan böyle bende Hz.Rasülüllahı Salavat-ı Şerife okuyarak şefaatine nail oluncaya kadar her yerde Salavat-ı Şerife okuyacağım.
Sevgili okurlarım sizlerde Rasülüllah salat-ü selamla anarak o büyük Rasüle daima bağlı kalmayı unutmayasınız.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi