6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Tenasüh (ruh göçü)

İslami literatürde “tenasüh” ölen bir insanın ruhu, bir başka beden girmek suretiyle yaşadığına yani ruh göçüne inanış anlamında kullanılır. Aynı kavram batı kültüründe aralarında anlam farkları bulunmakla birlikte Reenkarnasyon kelimesiyle ifade edilir. ölüm olayından sonra canlıların ruhlarının herhangi bir beden içerisinde yeniden yeryüzüne döndüğü inancının bedenden bağımsız olarak var olan ruhun ölümden sonrada mevcudiyetini devam ettirdiğini kanıtlamak endişesiyle ilkel kavimlerde ortaya çıktığı; eski Hind, Mısır, Yunan din ve kültürlerinin hemen hemen tamamında değişik biçimlerde de olsa bu inancın korunduğu söylenebilir. Hıristiyanlığın aksine bu batıl inanış Yahudilikte de görülür. Ancak Ortodoks Yahudiler bu inanca karşıdırlar.
Kur’an-ı Kerim ve Hadis’i şerif gibi kaynaklarda hayat, ölüm ve ölüm ötesi hakkında yapılan açıklamalar tenasühün İslamın esaslarına ve akide sistemine aykırı olduğunu böyle bir inancın İslam dininde kabul edilemeyeceğini gösterir.
İslam dinini inanılmasını zaruru kıldığı ahiret alemi inancı ile tenasüh akidesini bağdaştırmak mümkün değildir. Zira şeri delillerimizi Kur’an, sünnet ve icma ile sabit olduğuna göre dinimizin inanılmasını farz kıldığı ahiret alemi, İsrafil isimli meleğin sur’a birinci defa ülfemesinden sonra kıyametin kopması ve evrenin kozmolojik düzeninin bozulması dünyada yaşayan bütün canlı varlıkların aynı anda ölmesi; İsrafil’in ikinci defa sur’a üflemesinin ardından ise dünyada hayat sürmüş bulunan bütün insanların aynı anda ruhlu-bedenli varlıklar olarak dirilmeleri “Sur’un üfürülmesinden sonra bir de ne göresin! Onlar kabirlerinden kalkıp koşarak Rab’lerine giderler” (Yasin Suresi, Ayet 51, Saife 442) Fermanı subhanisiyle dünyada yaptıklarından hesaba çekilmek üzere mahşer yerine sevk edilmeleri ve hesap işlemini takiben inanç ve amellerine göre cennete veya cehenneme gönderilmeleri safhalarından oluşur.
Bu tibarla tenasüh denilen batıl inancın İslamın ahiret akidesiyle bağdaştırılması kesinlikle mümkün olmadığı açıktır. Zira tenasüh inancı bir ahiret alemini inkar edip onun yerine ölenlere ait ruhların bu dünyadan başka bedenler göç ederek yaşamaya devam ettiklerini ve bunun böyle ebeddiyyen sürüp gideceğini iddia etmekte, kıyametin kopmasına ondan sona yeniden başlayıp ve çeşitli safhalarla sürecek olan öbür alemi redetmektedir.
İslam bilginleri bu inanç tarzını reddetmişlerdir. Ancak Gulat-ı dan Mezdekiye ve Berahime ile Suriye’deki Nusayriler ruh göçünü kabul etmişlerdir. İslam inancına göre ruh, ezeli olmayıp “hadistir” yani sonradan yaratılmıştır, ebedidir, ölümsüzdür. O bedenin tamamlayıcısıdır. Ahirette beden yeniden yaratılınca ruh tekrar ona iade edilecek her ruh kendine ait olan bedene girecektir. Dolayısıyle dünyadaki ameline göre mükafat veya cezaya muhatap olacaktır. çünkü ruh, o bedenle elde ettiği kazandığının karşılığını görecektir.
Kur’anda ruh göçünün olmadığı kesin olarak ifade edilmektedir. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor, “O müşrikler (ahirette) Rabbim! der, lütfen beni dünyaya geri gönder. Taki ömrümü boşa geçirdiğim dünyada iyi iş ve hareketler yapayım. Hayır! onun söylediği bu söz boş laftan ibarettir. Onların gerisinde ise yeniden dirilecek güne kadar süren bir Berzah vardır” (Mü’minun suresi A:99-100, Sh:347)
Bu ayeti celileden anlaşıldığına göre her ruhun kendine ait bedeni vardır. O bedenle beraber sorumluluk taşıyan ruh bir başka bedene göç etmez.
Bu ayete benzer ayetler için bakınız; Secde Suresi A:12, Sh:415, Şura suresi A:47, Sh:48. Bir başka ayeti celilede Mevlamız şöyle buyuruyor;
“Onların inanmayanların cehennem ateşi karşısında durdurulup “Ah n’olur keşke dünyaya geri gönderilsek de bir daha Rabbimizin ayetlerini yalanlamasak ve müslümanlardan olsak” dediklerini bir görsen habibim “ (Enam suresi, A:27, Sh:129)
Cenab-ı Hak (c.c)cümlemize gerçek iman ile mü’min olmayı nasip etsin.
Hoşçakalınız

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi