KUR'AN, KADINI 3 AŞAMALI KORUYOR-4

 


Kur’an’ın kalkan şeklinde yeni devrimsel ilavelerle kadını koruduğu konusuna devam edeyim.


· Aybaşı kanamasının bir hastalık hali olduğunu vurgulayıp, tek yasak olarak cinsi münasebeti getirerek


Bakara-222. Ey Peygamber! Sana kadınların aybaşı halini soruyorlar. De ki: "O, kadınlara özgü ve onlara eziyet verici bir hastalık halidir. Aybaşı halinde iken onlarla cinsel ilişkiye girmeyin ve kurtuldukları zaman, Allah'ın size uygun olarak yaratmış olduğu üzere onlarla ilişkide bulunun.


· Mehir konması hükmü koyarak


Nisa-4. Daha önceleri, evlenerek korumanız altına almış olduğunuz kadınlar, korumaya muhtaç sahipsiz veya yetim de olsalar, mehirlerini tam ve gönül hoşluğu ile verin…..


· “Zihar” diye isimlendirilen geleneksel yaklaşımı kaldırarak


Ahzab-4. Allah, hiçbir erkeğin göğsüne nasıl iki kalp koymamışsa, siz de annenize benzeterek kendinize haram kıldığınız /zihar ettiğiniz eşlerinizi anneleriniz olarak kabul edişinizi kabul etmemiş ve sizi iki anneli kılmamıştır…..


· Kadının zina yaptığının ispatı için 4 şahit zorunluluğu getirerek


Nisa-15. Olur da kadınlarınızdan birine fahişelik veya zina yaptığına dair bir iddia ile karşılaştığınızda, bu iddianın doğruluğu için mutlaka dört şahit ile iddiayı kesinleştirin….


· Zinayı cezalandırmada her iki cinse değinerek


Nur-2. Yasal olmayan cinsel ilişkide bulunan /zina eden kadın ve erkeği cezalandırmak üzere her birine yüz celde /kırbaç veya sopa vurun.


Bu çeşit cezalandırma, o zamanın şartları ve devlet olmaması nedeniyledir.


· çocuğun 2 yıl kadar emzirilmesi nedeniyle ve boşandıktan sonra da olacak bakımlarından erkeği sorumlu tutması ile


Bakara-233. Boşanmaya karar veren eşler, süt çocuklarının emzirilmesini devam ettirmek isterlerse, boşanan anne, bebeğini tam iki yıl emzirmeli veya emzirmese bile bakabilmeli bu sürede, bebeğin ve annenin tüm ihtiyaçlarını gücü oranında çocuğun babası güzel ve uygun bir şekilde karşılamalıdır.


· Birbirlerinin destekçisi olduklarını açıklayarak


Tövbe-71. Buna karşılık mümin erkekler ve mümin kadınlar ise birbirlerinin destekleyicisidirler /dostlarıdırlar /velileridirler.


· Cinsiyet ayırımını kaldırıp, kadının hor görülmesi ve küçümsenmesinin sonlandırılması ile


Necm-21. Buna rağmen halâ aklınızca erkekleri kendinize uygun görüyor, dişileri ise küçümseyip Allah’a diye ayırıp duruyorsunuz. 22. Böylesine cinsiyet ayırımı yapıp, kız çocuklarına nasıl da yanlış yaklaşıyorsunuz ve cahilce bir paylaşım yapıyorsunuz.


· Mahşer'de ilk sorgulanacak olan kişinin, kızını öldüren veya yaşayan ölü misali cahil bırakan, yaşama haklarını gasp eden kişi olacağını ve hangi suçundan dolayı bunu yaptın diye ilk sorunun olacağını belirterek.


Tekviyr-8. Diri diri toprağa gömülen kız çocuğunu gömmüş olanlara /hor görenlere, ezenlere, cahil bırakanlara, 9. “Hangi suçu nedeniyle öldürüldü /cahil bırakıldı, yaşamı zorlaştırıldı, hor görüldü, ezildi?” diye sorulduğunda.


· İnsan öldürmenin haram kılındığını (İsra-33), bütün insanları öldürmek gibi ağır bir suç olduğunu (Maide-32), katilin, öldürdüğü kişinin bütün günahlarını yükleneceğini (Maide-29), katil olanın, doğrudan Cehennem’e gönderileceğini (Nisa-93) ve kısasta kadına da yer vererek (Bakara-178).


· Yetim malının idaresi için ergenlik şartı getirerek çOCUK GELİNLERİN DE YASAKLANDIĞINI vurgulayarak


İsra-34. Yetimlerin malını, yasal ergenlik çağına ulaşıncaya kadar, kendi yararlarına olacak şekilde koruyun ve değerlendirin.


· Flörte müsaade edilmesi ile


Bakara-235. Bekleme süreleri içindeki eşi ölmüş veya boşanmış dul kadınlara, açıktan evlenme teklifinde bulunmanız, ya da bu niyetinizi içinizde tutmanızdan dolayı size bir günah yoktur. Allah, onlar hakkındaki düşüncenizi bilir. Onlarla uygun ve tanıma gibi meşru bir konuşma amacının dışında, gizlice sözleşip meşru olmayan davranışlarda bulunmak üzere buluşmayın.


· Birbirini sevenlerin evlenmelerini tavsiye ederek


Ahzab-37. İşte Biz bu gençleri, Allah'ın da bu güçlü arzularını /sevgilerini onaylaması sonucu evlendirdik ve böylece de birbirini severek evlenilme konusunda, evleneceklere danışılmama ve sevgilerini önemsememe şeklindeki geleneksel bir engelin kaldırılmasında Müminlere örnek olmalarını istedik….


· Namus ikazını önce erkeğe yaparak


Nur-30. Ya Muhammed! Mümin erkeklere söyle, gözleriyle kadınları rahatsız edecek şekilde davranmasınlar /bakmasınlar ve cinsel organlarını /edep yerlerini yasa dışı ilişkilerden korusunlar.


§ Tesettür olarak şehvet yerlerini örtmeyi önererek


A’raf-26 ve Nahl-81. Ey Âdemoğulları! Sizi doğa şartlarından korumak ve çıplak vücudunuz ile şehvet yerlerinizi örtmek /olumsuzluklar yaptıracak nefslerinizi frenlemek üzere elbiseler yapmayı öğrettik /gerekli bilgiyi gönderdik. Ancak şunu iyice bilin ki takva elbisesi ise çok daha hayırlıdır. Nur-31. Ya Muhammed! Mümin kadınlara da söyle, gözleriyle erkekleri rahatsız edecek şekilde davranmasınlar /bakmasınlar, cinsel organlarını /edep yerlerini korusunlar, görünmesi sakıncalı olmayacaklar dışındaki ziynetlerini /mücevherlerini ve şehvet yerlerinden olan memelerini /göğüslerini /koyunlarını, geleneksel olan örtülerinin /şallarının bir ucu ile kapatsınlar.


§ Kadının dövülmesini yasaklayarak


Nisa-34. Bu sorumluluklarına dikkat etmediğinden kuşkulandığınız ve huzursuzluk, geçimsizlik yaratan kadınlarınıza, düzelmeleri için önce nasihat edin ve konuşun. Sonuç alamazsanız yataklarınızı ayırın, yine olmazsa bir süre birbirinizden ayrılığı deneyin, sonra yine de olmazsa evliliğinizi bitirin /son darbeyi vurun.


Ayette her ne kadar kadına hitap varsa da Arapça’nın özelliği nedeniyle böylesi bir hitap hem kadın, hem de erkeğe, yani insana yapılmış olmaktadır.


Kur’an temelli olan bu açıklamalar ışığında, kadına şiddetin önlenmesine ilişkin olan önerilerimi ayrı bir bölümde inceleyeceğim. İnşallah!


• NOT: NöVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: "DİN VE BEYİN", "SON DAVET KUR'AN Tercümesi", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "OKU! Konularına göre Kur'an ayetleri", "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA", “TEVRAT VE İNCİL’DE öNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM” ve “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi