İLÂHî VE BESERî KADERLER-3

 


Kaldığım yerden devam edeyim.


Fatır-31. Ya Muhammed! Kur'an'da Sana vahyettiklerimiz, daha önce göndermiş olduğumuz hak kitapların asıllarını doğrulayan, düzelten ve devamları niteliğinde olup, onları tamamlayan gerçeklerdir. İşte Allah, kulların­ın bildirdiği bu buyruklarına insanların uyup uymadıklarından her an haberdardır ve onları da sürekli gözlemektedir.


Bu duruma göre Allah ve ilâhî sistem, Beşer'in ne yapacağını bilmez, ancak ne yapabileceğini bilir. Yapılacak olumlu veya olumsuz her düşünce ve ameli de Levh-i Mahfuz'da belirlenmiş ezeli ve ebedi olan karşılıklarına göre de değerlendirip puan verilir. Bu yaşamına da Dinamik Kader veya Beşerî Kader ismini veriyorum.


Kişinin kendi özgür iradesi ve sorgulayıcı eleştirel aklına dayanarak bizzat verdiği kararlara ilişkin oluşan olaylar, o kişinin kendi çizdiği Beşeri kaderini oluştururken, kendisinin hiçbir katkısının olmadığı olaylar ise, ya ilâhî sistemin belirlediği İlahi Statik Kader gereğidir veya o kişi gizli ilâhî bir görevlidir ve bu nedenle ilâhî görevli Melekler tarafından bu olaylar organize edilmiştir. çünkü Kıyamet-36. ayette, Beşeri'nin başıboş bırakılmayacağı belirtilmiştir. Tabi gerçeği ancak Allah bilir.


Kıyamet-36. İnsan, başıboş ve başına buyruk bırakılacağını mı zannediyor?


Dünya yaşamımız sırasında ne yapacağımız değil, ne yaparsak karşılık olarak nelerle karşılaşacağımızın sabit kuralları önceden belirlenmiştir, değişmeyen bunlardır ve bu kurallara göre kimin hangi puan durumunda olduğunu sadece Allah bilir.


Kasas-56. Ya Muhammed! Şunu bil ki Sen, yakının ve ahbabın da olsa, istediğin her kişiyi doğruya yönlendiremezsin. İçten istekli olanı doğruya yönlendiren sadece Allah‘tır. çünkü hidayete /doğruya yönelmeyi hak etmiş olanları en iyi değerlendirecek ve sonuca ulaşmalarını sağlayacak O'dur. 


Taha-41’de Musa Peygamber’in bile insan olarak robot halinde ve mükemmel, tüm yetenekler ve kişilik yapısı hazır verilmiş olarak yaratılmadığı ve olaylar yaşatılarak hazırlandığı, olgunlaşması için yetiştirildiği çok güzel açıklanmıştır.


Taha-41. "İşte Seni, Kendime elçi seçmiş olduğum için böyle eğitip hazırladım". 


Ezelde Allah tarafından belirlenmiş ve ebedi ve değişmez özellikte olan ilâhî kuralları, bir spor yarışmasının belirlenmiş olan kurallarına benzetebiliriz. Oyuncu bu kurallara uyarak oyunu oynamak zorundadır. Bu kuralları değiştirme yetkisi yoktur. Ancak kendi özgür iradesini ve karar verme, kuralları ihlal edip etmeme yönünde seçim yapma, dolayısıyla da ödül veya ceza almayı hak etme konumundadır. Yani ödül almış ve kazanmışsa kendi gayreti yanında kuralları ihlal etmemeyi, ceza almışsa da yine bizzat kendisinin kuralları ihlal etmeyi seçmesinden dolayıdır. çünkü durup dururken hiçbir oyuncuya ödül veya ceza puanı verilmez. Dolayısıyla maçı kazanıp kazanmama, oyuncuların çalışmaları, performansları, becerileri ve değişmez olan oyun kurallarına uyup uymamalarına, yani kendi özgür iradeleri ile verdikleri kararlarına bağlı olacaktır. Bu spor müsabakasındaki hakem, Allah’ın bir görevlisidir ve kesinlikle hata yapmayan ve taraf tutmayan, mutlak bir hakkaniyetle davranan ve puan veren bir hakemdir. Ve bu hakem olumlu bir davranışta (sevapta) en az 2, en fazla 10 kat ödül, güzellikler uğrunda fazladan çaba da sarf edenlere hesapsız ödül, olumsuz bir davranışta (hatada, günah dediğimizde) ise eşit miktarda (bir kat) ceza puanı yazmak üzere Allah tarafından görevlendirilmiştir.


Ahzab-31. Buna karşılık sizden kim Allah'ın rızasına ve elçisine uyar ve salih ameller /faydalı işler gerçekleştirirse, onun da ödülünü iki kat veririz ve rızkını cömertçe bollaştırırız".


Enam-160. Şunu da iyice bilin ki, her kim bir iyilik /olumluluk yaparsa, kendisine yaptığı iyiliğin /olumluluğun on katına kadar karşılık verilecektir. Kim de bir kötülük /olumsuzluk yaparsa, ancak bir karşılığı ile cezalandırılır ve kendilerine asla haksızlık /zülum edilmez.


Nisa-40. Ve Allah, kesinlikle bir zerre kadar bile haksızlık /zulüm yapmaz. Aksine, yapılan en küçük bir iyiliğin karşılığını kat kat arttırır. üstelik kendi katından da hayal bile edemeyecekleri muazzam bir ödül ekler.


Zumer-10. ….özellikle bu güzellikler uğrunda sabır gösterip çabasına devam edenlerin karşılık olan ödülleri hesapsız olarak verilecektir".


Yapılan olumsuzluğa karşı verilecek cezanın /azabın /eziyetin /sıkıntının da belirli kurallar çerçevesinde olacak şekilde zamanlandığı ve organize edilmekte olduğu Kur’an’da açıklanmıştır.


Ankebut–53. Ya Muhammed! Bunlar kıyamet azabını hemen getirmen için Sana baskı yapıp duruyorlar. Eğer Allah tarafından belirlenmiş bir zaman /ecel-i müsemma olmasaydı, amellerine karşılık olarak o azap onlara gelmiş olurdu. Ve şuna emin olunsun ki, vadesi gelince azap ansızın ve hiç kimsenin haberi olmadan geliverecektir.


Tüm insanlığa, dünya hayatı sırasında tabi olacağı ve Allah Kaynaklı Bilinçli Enerji Havuzunu arındıracağı sınavları sırasında aklını, iradesini ve becerisini kullanarak sınav sonuçlarına temel oluşturacak kararlarda seçimini yapmak özgürlüğü ve bu özgürlük nedeniyle de olumlu puan toplama sorumluluğu verilmiştir. Ve bu sorumluluk çerçevesinde insanın her düşünce ve davranışı, kişiye özel bir defterde kaydedilmektedir. Buna göre diyebiliriz ki Allah ve ilâhî sistem beşerin ne yapabileceğini ve ne yaparsa hangi puanı alacağını bilir, fakat ne yapacağını ancak beyninde yapacağının düşüncesi oluşur oluşmaz ve vücudu bu karar düşüncesini uygulamadan önce bilebilir. çünkü Allah ve ilâhî birimlerle haberleşme düşünce enerjisi yolu ile gerçekleşir.


İsra-13. Biz her insanın kaderini kendi özgür seçimine ve kararına bırakmışızdır. Ancak dünyada işlediği her şeyi bir kayda alıyoruz. Kıyamet günü bu kaydı çıkarıp ona göstereceğiz. Ve ona “Oku kaydını. İşte dünyada nefslerinin yaptıkları, haydi bakalım hesap görücü olmak üzere kendi hesabını kendin gör" diyeceğiz.


Dolayısıyla dinamik kader, defterin boş sayfalarına yazılacak olanlardır. Bir kitapta olanların yapılması değildir. Daha önce belirttiğimiz gibi aklı-mantığı ve muhakeme yeteneği normal sınırlarda olan insan, kurulmuş bir robot değildir.


Kaldığım yerden haftaya inşallah devam edeceğim.


NOT- NöVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: "DİN VE BEYİN", "SON DAVET KUR'AN Tercümesi", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "OKU! Konularına göre Kur'an ayetleri", "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA", “TEVRAT VE İNCİL’DE öNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM” ve “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR”


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi