KADININ ALEYHİNDEKİ TERCÜME HATALARI-4


Konuya kaldığım yerden devam ediyorum.


A’raf-26. Ey Âdemoğulları! Sizi doğa şartlarından korumak ve şehvet yerlerinizi örtmek /olumsuzluklar yaptıracak nefslerinizi frenlemek üzere elbiseler yapmayı öğrettik /gerekli bilgiyi gönderdik. Ancak şunu iyice bilin ki takva elbisesi ise çok daha hayırlıdır. Bunlar, Allah’ın bildirip uymanızı istediği ayetleridir


Son Davet Kur’an’da. Nur-31. Ya Muhammed! Mümin kadınlara da söyle, gözleriyle erkekleri rahatsız edecek şekilde davran­masınlar /bakmasınlar, cinsel organlarını /edep yerlerini korusunlar, görünmesi sakıncalı olmayacaklar dışındaki ziynetlerini /mücevherlerini ve şehvet yerlerinden olan göğüslerini /koyun kısımlarını /cüyuplarını geleneksel olan örtülerinin /şallarının bir ucu ile kapatsınlar /örtsünler.


Nur-31……….yadribne bi humürihinne ‘ala cüyubihinne (çoğul) /koyun kısımlarınızı


Neml-12. Ve edhıl yedeke fi ceybike (tekil) tahruc beydae min ğayri suin /elini koynuna sok


Her zaman değil, Yazın sıcağında terleyip ıslanan elbisenizden memeleriniz görünür olunca


22 Türkçe Kur’an’ın


5 inde Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar


4 Başörtülerini yakalarının üzerine kadar örtsünler


3 Örtüleriyle göğüslerini kapatsınlar


2Başörtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine  sarkıtsınlar /koysunlar


2 Başörtüleri ile göğüslerini örtsünler


2 Başörtülerini yakalarının üzerine vursunlar


Örtülerini yakalarının üzerine tuttursunlar


Örtülerini /Başörtülerini Göğüs yırtmaçlarının üzerine salsınlar


Örtülerini Göğüs yırtmaçlarının üzerine salsınlar


Şallarının ucu ile ziynetleri ile şehvet organlarını örtsünler


Ayette farz muhkem /değişmez ana kural - şehvet yerlerinden olan memeleri /göğüsleri /koyun bölgelerini kapatsınlar /örtsünler - Tedebbür için Tesettür önerisi


Ne ile kapatsınlar? Müteşabih - Çok seçenek ile: Döpyes, ceket, elbise, tişört, gömlek, fular, geleneksel ve mahalli şal, örtü (başı örten veya örtmeyen) ile örtünür


22 Türkçe TercümeNİN


15 inde Başörtüsü ile


6 sında Örtü ile


1 inde şal ile


Her inançta olan ve o bölgede yaşamakta olan Arap kadınının asırlardır kullanmakta olduğu geleneksel bir giyeceğinin ön ucunun kullanılması önerilmiştir. Uyulmadığında ceza yok.


Gelenekleri dinsel bir kural haline getirmeyin ve buna dayanarak gruplaşmayın önerisi var.


En’am-139. Allah’a şirk koşanlar, "Şu çiftlik hayvanlarının karınlarındakiler sadece erkeklerimize aittir, kadınlarımıza ise haramdır. Eğer yavru, ölü olarak do­ğarsa, o zaman erkek ve kadın paylaşabilirler" diyerek bir geleneklerini dinselleştirmişlerdir. Şüphesiz Allah, bu ek haramlaştırmalarının hesabını onlara ödetecektir. Çünkü Allah, her şeye hakim ve her şeyi bilendir.


Hendek savaşı sırasında, Medine’de aşiret savaşçıları her tarafta ve çarşı sokaklarda dolaşıyor.


Ahzab-59. Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin ka­dınlarına söyle, gece doğal ihtiyaçları için evin dışına çıktıklarında ev kıyafetleri yerine, geleneksel olarak giymekte oldukları ve hangi aşiretten olduklarını belli eden dış kıyafetlerini (cilbablarını) üzerlerine alsınlar. Böyle davranmaları, onların tanınmaları ve taciz edilip üzülmemeleri için, o koşullarda en uygun önlemdir. Allah bağışlayan ve sevgisi ile merhameti bol olandır /Rahim’dir.



  1. 10.   Ahzab-32. Ya nisaen nebiyyi lestünne ke ehadin minen nisai inittekaytünne fe la tahda’ne bil kavli fe yatme’allezi fı kalbihi meradun ve kulne kavlen ma’rufa. 33. Ve karne fı büyutikünne ve la teberracne teberrucel cahiliyyetil ula ve ekımines salate ve ‘atınez zekate ve etı’nallahe ve resulehu* innema yüriydüllahü li yüzhibe ‘ankümür ricse ehlel beyti ve yütahhiraküm tathiyra.


Son Davet Kur’an’da Ahzab-32. Ey Peygamberin korumasındaki kadınlar! Siz diğer kadınlar gibi değilsiniz, farklısınız. Bu nedenle de başkaları ile olan konuş­malarınıza ve davranışlarınıza dikkat edin ki, kalbinde kötülük bulunan ve fikren hasta olanlar bir ümide kapılmasın. Ağırbaşlılık ve ciddiyetin dışına çıkmayın. 33. Evlerinizde de sorunlar çıkarmayın /kararlı olun. (Şu anda şehirde birçok kabile grupları olduğu için de dışarı çıktığınızda) Eski cahiliye dönemindeki kadınlar gibi açık ve aşırı süslü kıyafetlerden sakının……..


Ayet-33 ve 34’te Hz. Muhammed, kendisine vahyedilen Kur’an ayetlerini ezberlemek ve iyice sindirmek üzere sürekli çalışırken, korumasındaki kadınların da benzer bir çalışma içinde olmaları istenmekte olduğu halde ve “Peygamber’i üzüp huzursuz edecek davranışlardan kaçının ve evlerinizde sürekli okunan ayetleri siz de çalışın, onları anlayın ve düşünün” şeklindeki Allah’ın emrinin anlamı kırpılmış ve mevcut meallerde sadece “Evlerinizde oturun” şeklinde yazılmıştır. Ki böyle bir ifade ise asırlarca olduğu gibi zamanımızda da erkekler tarafından istismar edilmiş ve kadınları eve kapatma bahanesi olarak kullanılmıştır. Halbuki, kadınlara da zekât /vergi vermeleri ve yardım işlerine destek emri olduğuna göre, demek ki kadının geliri de olmalı ki zekât farzını yerine getirebilsin. Dolayısıyla evde oturmaları değil, çalışmaları önerilmektedir.



  1. 11.   Nisa-43 ve Maide-6 ncı ayetlerin ikinci kısımlarında, çok anlamlı olan “Lamestüm” kelimesi, farklı anlamlrla tercüme edilmiştir.


Nisa-43. Ey İman edenler!...........Ayrıca su kullanmanız size zarar verecek özellikli bir hastalığınız varsa ve seferde iseniz, cinsi münasebette bulunmuşsanız (lamestümün nisae), veya büyük tuvaletinizi /gaita çıkışı yapmışsanız ve normal abdest için su bulamamışsanız, teyemmüm edip temizlenin. Yani ellerinizle temiz ve kuru bir toprağa dokunup yüzünüzü ve kollarınızı sıvazlayın /mesh edin.


Maide-6. Ey iman edenler!..............Hasta veya yolcu iseniz yahut tuvaletinizi gaita çıkararak /büyük aptes şeklinde yapmışsanız, yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunmuşsanız /lamestümün nisae normal abdest alın ve su bulamamışsanız, normal abdest niyetine ellerinizin avuç içlerini temiz bir toprağa dokundurarak, yüzünüzü ve kollarınızı sıvazlayarak teyemmüm edin.


23 Türkçe Kur’an’ın


10 unda Kadına dokunmuşsanız


5 inde Cinsi münasebette bulunmuşsanız


4 ünde Yaklaşmışsanız


2 sinde Temas etmişseniz


1 inde halvet etmişseniz


Ayetlerde bulunan “Lamestüm” kelimesi dokunmak, bir arada olmak, cinsi münasebette bulunmak, cenabet olmak, sevişmek, temas etmek, sıvazlamak” gibi birden fazla anlamları olan bir kelimedir ve normal abdesti tazelemeyi gerektiren anlam “cinsi münasebette bulunmak-Cenabet halinde olmak” olup Kur’an’ın kolaylaştırıcı ve insanları zora sokmayıcı ana ruhuna uygun olandır. Yoksa mevcut Kur’an tercümelerinin çoğunda olduğu gibi “kadına dokunmak, tokalaşmak” şeklinde insanları zor durumlara sokucu dar anlamda değildir. Böylesi yanlış bir tercüme ise kadınların toklaşmaması uygulamasına maalesef dayanak oluşturmakta ve kaosa neden olmaktadır.


NOT-2: NÖVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp Öğrencilerine burs veriyoruz. Özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: "DİN VE BEYİN", "SON DAVET KUR’AN Tercümesi", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "OKU! Konularına göre Kur’an ayetleri", "KUR’AN’IN KULU KÖLESİ MEVLANA", “TEVRAT VE İNCİL’DE ÖNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM” ve “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR”  


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi