KUR'AN'A GÖRE ŞEYTAN- 2


Geçen haftadan kaldığım yerden devam edeyim.


A’raf-27: Ey Âdemoğulları! Şeytan, ana babanızı /Âdem ve eşinin uyanan olumsuz nefslerini, verdiği vesveselerin etkisi ile kabul etsinler diye kandırıp, cinsel organlarını ortaya çıkarmış ve takva elbiselerini ihmal ettirerek Cennetten çıkmalarına neden olan suçu işletmişti.  Sizi de kandırmasın diye dikkatli olun. Çünkü şeytanı siz göremezsiniz, ama o sizi daima görmekte ve olumsuz nefslerinizle ilgili düşüncelerinizin başlamasını kullanmak üzere pusuda beklemekte ve bu düşüncelerinizi destekleyip sizi kandırmak üzere gözleyip durmaktadır. Biz, şeytanları, inanmayan /iman etmeyen kimselerin dostları /evliyası /velileri yaptık.


İsra-65: "Fakat şunu da iyice bil ki, Bana ve bildirdiklerime içten imanı olan kullarım üzerinde senin hiçbir gücün ve etkin olmayacaktır. Çünkü onların koruyucuları /vekili olarak Rabbin yeterlidir” diyerek İblis’i huzurundan kovdu.


Buradaki mesaj, Allah’ın kurallarına göre uygunluk olup olmayışını kastetmektedir. Yoksa şeytan, Enerji Havuzu olumsuz nefslerden arınmış veya arınma yolunda olan ve özgür iradesi güçlü, Allah yoluna girmeyi hak etmiş ve olumlu puanları yüksek olan ruhlara etki edememektedir.


Önceki yazımda belirtmiş olduğum Sad-72-74 ncü ayetlerden anlıyoruz ki, İblis ve ait olduğu Cin nesli, Adem neslinden önce yaratılmıştır.


Bütün Melek’lerin itiraz etmeleri, ya Adem’in ilk yaratılış aşamasında veya her insan neslinin helâk edilip, Dünyanın jeolojik yıkım ve yeniden yapılandırılıp, yeni Âdem neslinin başlatılması, dolayısıyla da önceki insan neslinin yıkıcı-kan dökücü olmalarına olmaktadır diye düşünebiliriz. Çünkü A’raf-172 nci ayette, Adem nesillerinin sürekli değiştirilmekte oldukları açıklanmaktadır. 


A’raf-172. Rabbin, her ne zaman Âdemoğullarının bellerinden soylarını çıkarmayı /insan neslini oluşturmayı kararlaştırdıkça, onlardan kendi nefsleri için söz alır ve birbirlerine birbirlerini şahit tutarak; "Elestü birabbikum - Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?" diye sorunca, "Evet, şahitlik ediyoruz, Sen bizim Rabbimizsin - kalu belâ” derler. Biz bu işlemi, son kıyamet /hesap gününde, "Biz bunu bilmiyorduk" demeyesiniz diye yapıyoruz. 


Bu değiştirilmenin lokal Dünya kıyameti olan yıkılması ve yeniden yapılandırılması ve beraberinde yapılacak olan Mahşer gününe /din gününe kadar olacağını düşünüyorum. Bu süre içinde de Şeytan, olumsuz nefs düşüncesi başlayan beşere, bu olumsuzluğu gerçekleştirmesi yönünde vesvese vermeye başlamaktadır. Tabi gerçeği ancak Allah bilir.


A’raf-14. İblis, bunun üzerine "Allah’ım, insanların son hesap günü kıyam edecekleri /dirilecekleri son mahşer gününe kadar bana süre tanı ve cezamı ertele" diye istekte bulunmuştu. 15. Allah da "Peki, sana o güne kadar süre verilmiştir" deyince,


A’raf-16. İblis de, "Allahım, Sana yemin olsun ki bana verdiğin ­süre boyunca, onlar için beni kovduğun insanların nefslerini, sıratın müstakiym /itidal /orta yola uygun aşamaya getirmemeleri, Allah ile yapılan anlaşmaya sadık kalmaya ulaşmamaları ve vahiy kitaplarında bildirdiğin muhkem /değişmez amaç ana hükümlerinden uzaklaşmaları için yolları üzerinde oturup bekleyeceğim”, 17. "Sonra, önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından /kuzey taraflarından kendilerine yaklaşacağım. Böylece Sen, onların çoğunu Sana şükreder bulmayacaksın" demişti.


Bu konuda Hz. Muhammed şunu söylemiştir; "Şeytan, insanoğlunun kalbinin üzerinde tünemiş vaziyette bekler. Allah`ı zikredince siner, çekilir, gaflet etse vesvese verir." (Kütubu sitte-901).


Şeytanla ilgili diğer konular başlıca şunlardır:



  • Şeytanın insanın düşmanı olduğu Yasin-60, Fatır-6, Taha-117, Zuhruf-62, Kehf-50, Bakara-208’nci ayetlerde de vurgulanmıştır.


Yasin-60. Ve Allah onlara; "Ey Âdem’in çocukları! Şeytan’ın sizin apaçık düşmanınız olduğu konusunda sizi uyarmış ve ona uymayacağınıza /tapmayacağınıza /kulu olmayacağınıza dair sizinle anlaşma da yapmamış mıydım?"



  • Müminun-98 ve A’raf-200 ncü ayetlerde, Şeytanın vesvesesinden korunmak amacıyla dua edilmesi önerilmektedir.


A’raf-200. Eğer şeytan Sende uyanacak olumsuz bir düşünceye vesvese vermeye başlarsa hemen Allah’ım, kovulmuş şeytandan koru/”euzubillahi mineşşeytanır reciym” de. Çünkü Allah her şeyi işitendir ve her şeyi bilendir.



  • Şeytan, şu beşerlere etkisizdir:

    •  Mümin olana




A’raf-202. Şeytanlar ise, ancak art niyetli ve olumsuz düşünceleri devam ettirenleri dostları /kardeşleri edinip istedikleri azgınlığa sürüklerler ve onların yakalarını da hiç bırakmazlar.


Sebe-21. Aslında İblis ve şeytanın insanlar üzerine doğrudan hiçbir etkisi ve yönlendirme güçleri yoktur. Ancak Biz, ahrete iman eden ile, ondan kuşku duyanı ayırt edip bilelim diye şeytana böyle olumsuz düşüncede olanları kandırabilme fırsatı vermişizdir, ki gerçek niyetleri iyice ortaya çıksın. Senin Rabbin her şeyi gözetip, koruyandır ve iyi niyetlileri de İblis’ten korur.


Demek ki şeytan, insanların imanlarının gerçekliğini belirleme ve pekiştirme veya zayıflatmada zıtlığın olumsuz tarafında görevli bir sınav aracı olmaktadır diyebiliriz. Böyle bir vurgu Hac-53 ncü ayette de yapılmıştır.



  • Sadece Allah’a kulluk edene ve Muhsin olana


Hicr-39-40. İblis de "Rabbim, beni huzurundan kovduğun için, müsaade et ben de insanlara yaşadıkları yeri süslü göstereyim ve yapmakta oldukları ve yapmaya niyetlendikleri olumsuz işleri cazip göste­reyim ve çoğunu Senin yolundan saptırayım. Ancak onlardan sadece Sana içtenlikle ibad /kulluk edenlere ve kendini arındıranlara /muhlislere gücüm yetmesin" deyince,



  •   İman edip sadece Rablerine tevekkül edene


Nahl-99. Çünkü şeytan, iman edip Rablerine tevekkül edenlere /güvenenlere hiçbir güç yetiremez.



  •   İmanlı ilim sahiplerine


Hac-54. Şeytanın vesveselerinin birer sınav aracı olduğunu bilen ilim sahipleri ise, şeytanın vereceği vesveselerine kanmayıp Kuranın, Rablerinden gelen bir gerçek olduğuna iman ederler ve kalplerinde herhangi bir huzursuzluk da hissetmezler.



  • Şeytan, israf edenlerin dostudur /velisidir


İsra-27. Zira gereksiz yere saçıp savuranlar /israf edenler şeytanların dostlarıdır /kardeşidirler ve şeytan da Rabbine karşı nankörlük etmiş ve küfre sapmış olandır.   


İnşallah haftaya kaldığım yerden devam edeceğim.


NOT- NÖVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp Öğrencilerine burs veriyoruz. Özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: "DİN VE BEYİN", "SON DAVET KUR’AN Tercümesi", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "OKU! Konularına göre Kur’an ayetleri", "KUR’AN’IN KULU KÖLESİ MEVLȂNA", “TEVRAT VE İNCİL’DE ÖNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM”, “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR” ve “ALLAH’TAN ALACAKLI OL”


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi