8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT !


Bütün hemşehrilerimin Ramazan Bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim. Bayramla beraber gelen birçok beslenme sorusunu cevaplamak üzere bu konu kaçınılmaz olmuştur. Bayramda tatlı tüketimi ve son yıllarda bayramların yaz dönemine denk gelmesiyle yaz tatillerinin otellerde yapılması sağlıklı beslenmenin sınırlarını zorlamaktadır. Fazlaca tüketilen baklavalar, bayram sebebiyle düzensiz beslenmek, öğün atlamak, açık büfe usulü ile beslenmek sağlığı olumsuz etkilemektedir; yağ depolanması ile ağırlık artışı olmaktadır.

Baklavaya dikkat !
öncelikle baklava için söylemek istiyorum ki malzemesine ve yapılış şekline göre içerdiği besin miktarları ve enerjisi değişmektedir. Kültürümüzde önemli bir yeri olan baklavanın tarihçesiyle ilgili kısa bir araştırma yapıldığında Türklere ve Orta Asyaya ait olduğu fark ediliyor. Siz okuyucularıma bayramda tatlı-baklava konusunda misafirlere ısrarcı olmamaları gerektiğini söylemek istiyorum. Bir dilim baklava için enerji değerinin 200 ve 300 kilo kalori arasında olduğunu belirtmeliyim. Yoğun şekilde şeker içeren bu besine özellikle tereyağ da ilave edilince alınan enerjinin yağ olarak depo edilmesi vücut için daha kolay halde gelmiş oluyor. İkram edilen ve tüketilen içecekler için şekersiz çayları tavsiye edebilirim.
Bayramda öğün düzenine dikkat !

Bayramlaşmak için ailemizle, akrabalarımızla, dostlarımızla yoğun bir ziyaret temposu oluşmaktadır. Besinden zengin sofralara konuk oluyorsak veya ziyaretlerden yemek yemeye fırsat oluşmuyorsa dikkat etmeniz gereken noktalar var demektir. öncelikle misafir olduğunuz evde yemeğe de davet edildiyseniz ve kalabalıkla beraber olması gerekenden fazla besin tüketebilirsiniz, bu sebeple porsiyonlarınıza dikkat etmenizi öneriyorum. İkinci olarak, gün içerisinde birçok ziyaret yapıp öğün saatleriniz aksıyorsa alternatifler öğünler hazırlamanızı tavsiye ediyorum. özellikle çocukların açlık hissederek bayram şekerlerine, çikolatalarına, tatlılarına yönlenmesini istemiyorsak sandviç, ev yapımı tost, meyve, süt (tıbbi durumlar hariç) gibi besinleri yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. 
Meyve tüketimi !

Bayramda ne yazık ki meyve tüketimi azalmaktadır. Bunun en önemli sebebi misafirler ve ziyaretlerdir. Ve tabi ki gereğinden fazla tatlı tüketimi de diğer besin gruplarından tüketimi azaltmaktadır. Günlük tüketmeniz gereken (diyetisyeninize danışınız) meyve porsiyonlarına dikkat etmelisiniz. 


Su tüketimi !

Su tüketimi toplumumuzda genel olarak olması gereken düzeyin altındadır, yaz aylarında tüketim artsa da bu artış da istediğimiz seviyede değildir. Eşlik eden herhangi bir sağlık sorunu yoksa (bazı hastalıklarda su tüketimini kısıtladığımız olmaktadır) günlük su tüketiminin yetişin birey için kilogram başını 30ml düzeyinde olması gerekir. Yetişkin birey için ortalama olarak 2 – 2,5 litre su tüketimi  idealdir.
Süt ve Süt ürünleri !

Bayramda süt ve süt ürünleri tüketiminin de azaldığı fark ediliyor. Sabah kahvaltısında içebileceğiniz süt veya öğünlere eklediğiniz yoğurt ile (miktar ve tür için diyetisyeninize danışınız) tüketimi artırabilirsiniz.
AçIK BüFE

Seçenekleriyle ve lezzetleriyle bireylerin başını döndüren açık büfe; hayatımıza girdi gireli yaz tatilleri dönüşleri artan yağ depolarınızın temel sebebidir. Kalori değerleri endişelendirse de besin hijyeni ve yapılış usülleri de endişelendirmektedir. Tatilde sürekli içecek içme hissiyatı sularla, mineralli sularla karşılanabilir. Aşağıdaki besinlerin enerji düzeyi düşüktür  ve besin değeri yüksektir : 

*ızgara et
*ızgara tavuk
*tam buğday ekmeği
*sebze yemekleri
*Zeytinyağlılar
*Salatalar
*Yoğurt
*Gazlı içecek yerine ayran
*şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı

Farklı gördüğünüz her şeyin lezzetine bakmak, tüketmek sizlere bozulan sağlık ve fazla kilo olarak dönebilir. İsrafı önemli bir konu olarak değerlendirirsek yemeniz gereken miktarlarda tüketim yapmanızı da tavsiye ediyorum, fazladan alınan ve tüketilemeyen her besin çöpe gitmektedir. Tatilde ve bayramda beslenme bilincinin oluşması oldukça önemlidir.

Bayram tadında yaşayacağınız nice günler olması dileğimle ..
Sağlıcakla kalın.
Dyt.Sümeyye Eroğlu

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi