8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

MEVSİME SAĞLIK KATAN SEBZELER

Sebzelerin sağlıklı beslenmedeki yadsınamaz değeri toplumun tüketim alışkanlıklarına ve bilimsel çalışmalara yön vermiş, konuyla ilgili araştırmalara hız kazandırmıştır. Birçok kişinin sıklıkla ve severek tükettiği, mutfağında yer verdiği kış sebzeleri daha yakından incelenerek paylaştıkça çoğalan bilgilere yenileri eklenmektedir. 

ISPANAK


Bilim insanlarının yaptığı bir yazım yanlışı üzerine demir deposu sanılan ıspanak; yemeği, böreği, salatası vs. şeklinde tüketilen ve magnezyum deposu olarak tanıtılabilecek koyu yeşil yapraklı sebzedir. C vitamini, lif içeriği de oldukça yüksektir. Sanıldığı gibi fazlaca demir ihtiva etmemektedir. Ayrıca eski bir bilgi olan demir ve kalsiyumun beraber tüketilmemesi gerektiği yoğurtlu ıspanak için de tartışma konusudur. Yeni veriler ışığında yoğurt – ıspanak ikilisinde herhangi bir emilim kaybı olmadığını söylemek mümkündür.
 
çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmalarda sebze yemeklerinin; sulu ve kötü görünümlü olması tercih edilmeme unsuru olarak kaydedilmiştir. Ispanak tüketiminde zorlanan sağlıklı çocuklar için az yağlı yumurtalı sağlıklı bir börek yapılarak besinden faydalanması sağlanabilir. Sebzelerin genel manada enerji değeri (kalorisi) düşüktür ancak kişinin ağırlık kaybetme hedefi varsa sebzeyle beraber tüketilen ekmek miktarına da dikkat etmelidir. Sebze yemekleri için zeytinyağı doğru bir tercihtir, miktarı fazla kaçmadığı sürece. Unutulmamalıdır ki zeytinyağı da bir yağdır.

KARNABAHAR


İhtiva ettiği kükürtlü bileşikler sebebiyle pişerken kötü kokusuyla tanıdığımız karnabahar A ve C vitaminlerini fazlaca bulundurur. Potasyum ve lif içeri de yüksektir, idrar söktürücü etkisi vardır. Kalp ve kanser hastalıklarında tüketimi tavsiye edilir çünkü antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Fakat karnabahar tüketimini iyot ilintili hastalıklarda sıklıkla tavsiye etmeyiz. Karnabahar tüketiminde pişirme usüllerine göre salatası, haşlaması ve yemeği yapılmaktadır. Peynir ve kıyma ile zenginleştirilebilen karnabahar için yoğurtlu haşlaması da çok tercih edilen bir usuldür. Karnabahar yapılırken yine eklenen yağ ve havuç miktarı önemlidir. Havuç sıcaklıkla etkileştiğinde glisemik indeksi önemli miktarda artar bu sebeple sebze yemeklerinde havuç bulunması sıklıkla tavsiye etmediğimiz detaylardandır.   
 
BROKOLİ

Son zamanlarda üzerinde çok araştırma yapılan ve yine diyetisyenlerin üzerinde çokça durduğu bir sebzedir brokoli. Karnabahar gibi kükürt minerali, A ve C vitaminleri içermektedir. Besinlere turuncu rengini veren antioksidan karotenin havuçtan daha fazla brokolide bulunduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Cilt sağlığını, saç sağlığını, kalp sağlığını, göz sağlığını koruyan brokoli sofralardan eksik edilmemesi gereken çok güçlü bir antioksidandır. Salata, yemek yapılarak haşlanmış halini yoğurtla birleştirerek çocuklarda ve yetişkinlerde tüketilmesi sıklıkla tavsiye edilir. 100 gramında 33 kkal enerji bulunmaktadır ki enerji değerinin oldukça düşük olduğunu söylemek mümkündür. Beslenme tedavisinde veya danışmanlığındaki hastalarımıza/danışanlarımıza brokoli de tavsiye ederiz. Miktarı ve yönlendirmesi için diyetisyeninize danışanınız.

Mevsimlerimize sağlık katan sebzeler hayatımıza da sağlık katmaktadır. Peynirli veya kıymalı köftesi yapılan karnabaharı, salatası yapılan yoğurtlu brokoliyi, fırın veya kavurma usulü ile pişen az sulu ıspanak tariflerini hiç denediniz mi ?


Sağlıcakla kalın ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi