8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

KURBAN BAYRAMI ve BESLENME

Tüm hemşehrilerimin kurban bayramını tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Koronavirüs salgınıyla uzun süre evden kaldığımız günlerden sonra normalleşme dönemine uyum sağlamaya çalışırken bayramlar da ‘yeni normal’ e uyum sağlayacak gibi görünüyor.

Kurban bayramı, beslenmeyle oldukça fazla ilintili bir bayramdır. Obezite, hiperlipidemi (yüksek kolesterol) hipertansiyon, gut, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ile mücadele eden bireylerin kurban bayramlarını daha dikkatli geçirmesi gerekmektedir.

Kurbanlık
Kurban için alınan hayvanın gerekli kontrollerden geçmiş olması, veteriner hekimin kontrolünün yapılmış olması çok önemlidir. Et grubu besinlerin riskli besinler grubuna dahil olması; hijyenik şartlarda kesilmesini ve parçalanması daha önemli hale getirmektedir. Etlerde mikrobiyolojik bozulmanın ve kokuşmanın olmaması için kesildikten hemen sonra buzdolabına kaldırılması ve bekletilmesi önemlidir. özellikle sıcak havaların mevcut olduğu bugünlerde bu uygulama önemle yapılmalıdır.
Rigor mortis veya ölüm sertliği, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisidir. Bu sebeple kurban etinin 24 saat süreyle dinlenmesini tüketilmemesini tavsiye ederiz.

Kırmızı Et
Kırmızı et, doymuş yağ oranı yüksek, protein, vitamin ve mineraller içeren besindir. Kırmızı ete ulaşımda birçok ailenin güçlük çektiğini danışan/hasta takibi yapan diyetisyenler iyi bilmektedir. Demir eksikliği ve demir eksikliğine bağlı anemilerle sıklıkla karşılaştığımızda yine sıklıkla tavsiye ettiğimiz iyi besin kaynaklarından biridir:

Kırmızı et hangi vitamin ve mineralleri içerir?
*B3 vitamini
*B12 vitamini
*B6 vitamini
*Demir
*çinko
*Selenyum
*A vitamini
*E vitamini
Son yılların ve hatta tüm zamanların en iyi beslenme biçimlerinden biri olan ‘akdeniz diyeti’ nin içeriğinde kırmızı et kısıtlanmıştır. Yapılan araştırmalarla haftada 2 gün veya daha az kırmızı et tüketiminin kişinin sağlığını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Benzer araştırmalar ile kırmızı et tüketiminin kısıtlanması gerektiği vurgulanmıştır. Sanıldığının aksine kırmızı et süt grubu besinlerle tüketmek demir emilimini olumsuz etkilememektedir güncel araştırmalar haricinde vücudun emilimi (kalsiyum ve demir) iki besinden de sağladığı görülmüştür. Ancak kırmızı etin askorbik asit (c vitamini) içeren besinlerle beraber tüketimi emilimini artırarak biyoyararlanımını hızlandırmaktadır. Böylece kırmızı etle beraber portakal suyu veya yeşil limonlu salata tüketimi daha sağlıklı ve besleyici bir öğün örüntüsü oluşturabilir.

Kavurma
Kavurma bir pişirme usulüdür. Ve kurban eti için sıklıkla kullanılan bu pişirme usulü yüksek ateşe fazla maruziyet sebebiyle kanser hastalarında, hipertansiyonda ve hiperlipidemi hastalarında sakıncalıdır. Toplumda et grubu besin tüketildiğinde protein tüketildiği zannedilmektedir. Protein kadar da hayvansal yağların alındığı bir besin grubu olan et grubu tıbbi engeller haricinde tüketimi yapılabilir ancak dikkatli olmakta fayda vardır.
 
Baklava
Bayram ziyaretlerinin salgın sebebiyle yoğun olmayacağını düşünüyorum ancak yine de eklemek isterim ki baklava yapılış malzemesine ve şekline göre içerdiği besin miktarları ve enerjisi değişmektedir. Bir dilim baklava için ortalama enerji değerinin 200 ve 300 kkal arasında değiştiğini söylemek mümkündür. Baklava tüketimi sonrası diğer besinlerden ekmek grubu, yağ grubu azaltılarak dengelemeye çalışılabilir ancak içerdiği şeker dengelemeyi çok zorlaştırmaktadır. Bu besine özellikle tereyağ da ilave edilince alınan enerjinin yağ olarak depo edilmesi vücut için daha kolay hale gelmektedir.

Bayram tadında yaşayacağınız nice günler olması dileğimle ..
Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi