Kişisel Gelişimi Tanımlamak

Kişisel gelişim nedir? Kişisel gelişimi kendi kelimelerinizle tanımlamaya çalışın. Muhtemelen kitap okumak, kursa gitmek, bir spor çalışmasına katılmak veya bir kulübe ya da sivil toplum kuruluşuna üye olmak gibi faaliyetler aklımıza gelir. ön kapağında kişisel gelişim ifadesi bulunan birkaç kitabı okuyunca kendimize bir yol haritası bulmuş olabileceğimizi düşünürüz. Hâlbuki kişisel gelişim öğrenilmesi zor ama doğru yaklaşıldığında aynı derecede kolay bir süreçtir.


 


Kişisel gelişim yaşam kalitesini çok boyutlu olarak iyileştirmeyi hedefler. Bu bağlamda yaşam çevresiyle ve diğer bireylerle sağlıklı ilişkiler ve başarılı iletişim kurmayı hedefler. Kişideki mevcut potansiyelin açığa çıkarılmasını, bireyin kullanımına sunulmasını ve o anki durumdan daha üst düzeye taşınmasını sağlamaya çalışır.


 


Gelişim süreci, öncelikle bulunulan yerin tespit edilmesini gerektirir. Kişisel gelişim konusunda buna bireyin kendisini yeterli düzeyde tanıması olarak isimlendirebiliriz. Yeterli tanıma ifadesi kişinin açığa çıkmamış potansiyelini ifade etmeyebilir. Bu nedenle kişisel gelişim sürecinin önemli bir bölümü bu özelliklerin belirlenmesi ve geliştirilmesi üzerine odaklanır. Gene bu çerçevede kişinin kendini eksik veya zayıf hissettiği alanların tamamlanması da sürecin bir parçasıdır.


 


Kişisel Gelişim Süreci


Kişisel gelişim süreci, bireyin mevcut durumunun ortaya çıkarılması adımı ile başlar. Burada ekleyeceğim konu, sürecin kayıt altına alınmasıdır. Bunu bir günlük gibi düşünebilirsiniz. Kurumsal işlerde olduğu gibi; kişisel gelişimin de kayıt altına alınması sürecin nasıl ilerlediği hakkında görüş oluşturmayı sağlar.


 


Kişisel gelişimi, kişinin kendisinden ayıramayız. Bu süreçte kişi olmak istediği profilin seçiminde kendisi belirleyici olacaktır. Bir eğitmen, danışman ya da yaşam koçu bireyin ne olacağı hakkında kendi başına karar veremez. Her durumda kişinin kendi yaklaşımı ön planda olmalıdır. Bu da kişisel gelişim sürecinin hangi amaçla ve hangi hedefe yönelik olarak ilerleyeceğini belirler. Hiç kuşkusuz; yaşamın unsurları birbirleri ile ilintilidir ama gene de bir iş, belli bir beceri ya da genel yaşam gibi –bireyin kendisi tarafından– belirlenmiş bir hedefe yönlenmek sonuç açısından önemlidir.


 


İnsanın kendi kişisel profilini belirlemesinin öneminden söz etmiştim. Bu konuda şöyle yararlı bir çalışma yapılabilir. önce ne ve nasıl olmak istediğinizi açık yüreklilik ve cesaretle bir kâğıda yazın. Sonraki bir zamanda bu söylediklerini neden yapamadığınızı gene cesurca bir başka kâğıda not alın. Bunlar mevcut durumunuzu ve beklentilerinizi su yüzüne çıkarmakta size yardımcı olacaktır.


 


Kişisel GZFT


Yukarıdaki çalışmayı bir GZFT analizi ile pekiştirebilirsiniz. Bu analizin birinci başlığı güçlü yönlerinizdir. Bir kâğıda “Güçlü Yönlerim” başlığı altında sadece size ait olan mevcut varlık, beceri, yetenek ve yetkinliklerinizi yazın. Daha sonra bir başka kâğıdı “Zayıf Yönlerim” olarak isimlendirerek –gene sadece size ait olan– zayıflık ve eksikliklerinizi not edin.


 


Şimdi sıra, size imkânlar sunacak olan “Fırsatlar” ve geleceğinizi risk veya tehlikeye sokacak ya da sizi olumsuz etkileyecek “Tehditler” listesini yapmaya geldi. önce “Fırsatlar” listesine uzak veya yakın çevrenizde oluşmuş veya oluşabilecek ve yararlanabilmeniz durumunda sizi olumlu etkileyecek gelişmeleri, yönelimleri listeleyin. Daha sonra; benzer biçimde “Tehditler” listesini oluşturun. Tehditlere riskleri de ekleyebilirsiniz.


 


Artık kendinize bir dizi soru sormanın zamanı geldi. Fırsatları değerlendirmek için hangi güçlü yönlerinizden yararlanmalısınız? Tehditlere maruz kalmamak için güçlü yönleriniz size nasıl yardımcı olacak? Fırsatları değerlendirebilmek için zayıf yönlerinizi nasıl geliştirmelisiniz? Tehditlerden zarar görmemek için zayıf ve eksikli yönleriniz için nasıl bir gelişim programı uygulamalısınız? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar kişisel gelişim programınızın oluşunda size yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi