Yapay Gerçeklik, Blok Zinciri ve Nesnelerin İnterneti

 


Sanal gerçeklik, gerçek dünyaya benzer veya tamamen farklı olabilen simüle edilmiş bir deneyimdir. Sanal gerçeklik uygulamaları eğlence ve eğitimi içerir. Artırılmış gerçeklik ise gerçek dünyada bulunan nesnelerin görsel, işitsel, dokunsal, duyusal ve koku alma gibi birden çok şekilde, bilgisayar tarafından oluşturulan algısal bilgilerle zenginleştirildiği gerçek dünya ortamının etkileşimli bir deneyimidir. Artırılmış gerçeklik, üç temel özelliği yerine getiren bir sistem olarak tanımlanabilir: Gerçek ve sanal dünyaların bir birleşimi, gerçek zamanlı etkileşim, sanal ve gerçek nesnelerin doğru üç boyutlu oluşturulması. Bu deneyim, gerçek çevre gibi algılanacak şekilde fiziksel dünya ile kusursuz bir şekilde iç içe geçmiştir. Diğer yandan genişletilmiş gerçeklik, bilgisayar teknolojisi ve giyilebilir cihazlar tarafından üretilen tüm gerçek ve sanal birleşik ortamlara ve insan-makine etkileşimlerine atıfta bulunan bir terimdir. 


Sanal gerçeklik, insanları baştan yaratılmış sanal bir ortama çekerken, artırılmış gerçeklik ise insanın algı çevresini genişletir. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri şimdiye kadar çoğunlukla oyun oynamak için kullanılmış olsa da gemi kaptanlığı vb. gibi iş pozisyonları eğitime yönelik için daha fazla yeni yararlanma alanları açıyor.


Önümüzdeki birkaç yıl içinde yapay gerçeklik teknolojilerinin ekonomik ve sosyal yaşamımıza etkili biçimde entegre olduğu başka alanlar göreceğiz. Bu alanlar arasında ilk elde eğitim, eğlence, pazarlama ve tıbbi uygulamalar gibi örnekleri sayabiliriz. Diğer yandan yapay gerçeklik alanları, ciddi bir ekonomi olarak pek çok meslek ve iş pozisyonu yaratmaya aday görünüyor. Doğal olarak bu iş alanlarında profesyoneller olarak yer almak isteyenlerin gerekli bilgi ve becerilerle donanması gerekecek.


Üzerinde en fazla çalışma ve uygulama araştırması yapılan yeni çağ teknolojilerinden biri blok zinciridir. Blok zinciri; sistemi değiştirmeyi, kurcalamayı veya aldatmayı zorlaştıran, hatta imkânsız hale getiren bir bilgi kaydetme sistemidir. Bir blok zinciri, blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağında çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defter sistemidir. Çoğu insan için blok zinciri; Bitcoin, Ethereum gibi kripto para türlerini akla getirse de, blok zinciri birçok başka şekilde yararlı olan bir güvenlik ve kolaylık sunar.


Çeşitli ekonomik sektörler giderek daha fazla oranda blok zinciri uygulamalarını kendi iş süreçlerine dâhil ediyor. Bu da bu alanda bilgi, beceri ve deneyim sahibi profesyonellere olan ihtiyacı artırıyor. Blok zinciri teknolojisini kullanarak dijital mimari, çözüm ve uygulama geliştiren uzmanlara olan sektörel ve kurumsal talep yükseliyor. Gelişmeler, bu alanda görev yapmak isteyen kişiler için doğru zaman olduğunu gösteriyor. Blok zincirinin akademik çevrelerdeki yükselişini de dikkate alarak, hiç kuşkusuz; bu tür iş pozisyonları için (nesne yönelimli programlama, veri tabanları, veri yapıları, İnternet uygulaması geliştirme, ağ oluşturma gibi konularda) gerekli bilişim bilgi ve becerilerini edinmek gerekecek.


Nesnelerin bilişim ve iletişim teknolojileri sayesinde akıllı ve bağlantılı hale geldiği yeni çağda bu türden milyarlarca nesne ağlarda ve İnternet ortamında olacak. Birbirine bağlantı yapabilen bu nesneler Nesnelerin İnterneti dediğimiz yeni bir uzam yaratacak. Cihazlar, sistemler, araçlar ya da herhangi nesneler kablolu ve kablosuz ağlarla birbirine bağlanarak veri alışverişi yapacak.


Nesnelerin İnterneti sayesinde evdeki cihazları bir cep telefonu, tablet veya taşınabilir bilgisayarla uzaktan yönetmek mümkün olacak. Bu durumun örnekleri şimdiden çoğalmaya başladı. Benzeri durumun iş alanlarında gerçekleşmeye başladığını da gözlüyoruz. İşletmelerin şimdilerde ve yakın gelecekte Nesnelerin İnterneti ile kazanacakları pek çok şey var. Örneğin Nesnelerin İnterneti, veriler toplanırken ve analiz edilirken işletmeler için daha iyi güvenlik, verimlilik ve karar vermeyi sağlayabilir. Kestirimci bakımı etkinleştirebilir, tıbbi bakımı hızlandırabilir, müşteri hizmetlerini iyileştirebilir ve henüz hayal bile etmediğimiz yararlar sağlayabilir.


Şimdilik bu yeni teknolojiler ile yalnızca başlangıç ​​aşamalarındayız: Tahminler, Önümüzdeki 5-10 yıl içinde akıllı-bağlantılı cihazlarından yaklaşık 50 milyarının tüm dünyada kullanılacağını ve akıllı telefonlardan mutfak aletlerine kadar her şeyi kapsayan devasa bir birbirine bağlı cihaz ağı oluşturacağını gösteriyor. 5G gibi yeni teknolojilerin önümüzdeki yıllarda bu pazarın büyümesini artırması bekleniyor.


Eğer bu tür teknolojilerle ilgili iş pozisyonlarında var olmak istiyorsanız, seçeceğiniz teknolojik alana da bağlı olarak bilgi güvenliği, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, ağ oluşturma, donanım arayüzleri, veri analizi, otomasyon, gömülü sistemler, cihaz ve tasarım bilgisi hakkında bilgi ve beceri sahibi olmanız gerekecek.


(Devamı var)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Banger Arşivi