spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

Futbolun Tedavi Edilemeyen Hastalığı: ŞİKE...

        Bu yazıda, sözlüklerin anlamını: “Bir spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek için maddi veya manevi bir çıkar karşılığı varılan anlaşma ;  çıkar karşılığı uzlaşarak iş yapma, aldatma..” olarak verdikleri, ülkemizde ve futbolun popüler olduğu tüm dünya ülkelerinde bir türlü önlenemeyen   “ŞİKE  ..“ illetinin ,futbola - daha da önemlisi Eskişehirspor’umuza - verdiği zararları masaya yatırıp, analiz etmeye  ve çözüm yollarını bulmaya çalışacağım.


 


1-Rüşvet ile Şikenin Kardeşliği;  


       Rüşvet ile şike kavramlarını yan yana getirmemizin tek nedeni, her iki kavramın  da:” karşılıklı çıkar sağlamak” temeline dayanmalarıdır. Aralarındaki benzerliğin dışında, rüşvete önceden alınan tedbir ile suçüstü yapılabilirken; şikede böyle bir olayın  gerçekleşmesi yani suçüstü yapılabilmesi pek mümkün olamamaktadır. Yakın geçmişte, ülke Futboluna damga vuran” 03 Temmuz Süreci “ve sonrasında Fenerbahçe Spor Kulübüne açılan şike davalarının birer FETö kumpası olduğunun ortaya çıkması bu savımızı doğrular niteliktedir.


      Yine, doksanlı yılların  sonlarında, o dönemin türedi zenginlerinden Selim Edes’in, görülen rüşvet davasında  Bankacı Engin Civan ‘a hitaben  söylediği:” Rüşvetin belgesi mi olur Pezev.nk.?”vecizesi(! ) akıllara , alanın ve satanın razı olduğu o ünlü  ata sözümüzü getirmektedir.


2- Gizlice ya da Alenen Yapılan Şike çeşitleri;


     Uluslararası spor yolsuzluklarına parmak  basmak için “ŞİKE: Futbol ve Organize Suçlar.” isimli kitabı yazan ve 2013 yılında ülkemize gelerek Trabzon’ da “ Şifre: Şike Paneli” isimli panele de katılan Kanadalı  Araştırmacı-Gazeteci  Declan HILL;  Şikenin, örümcek ağı gibi olduğunu, merkezinin temizlenmemesi halinde de örümceğin ağını örmeye devam edeceğini söylemektedir.


        Kökleri oldukça derine gidebilecek  ve üzerine uzun-uzun tezler yazılabilecek konumuzu fazla dağıtmadan  Futbol dünyası içinde dönen ama bir türlü  ispatlanamayan şike çeşitlerinin neler olduğuna bir göz atalım:


a)  Hatır Şikesi   b) Teşvik Primi alınması/ verilmesi suretiyle yapılan şike.  c) Futbolcu ya da hakem bağlanarak yapılan şike.   d) Futbol mafyası marifeti ile yapılan şike (İddia-Bahis oyunları)


       Yukarıda sıraladığımız  şike yapma çeşitlerine, Arjantin ile Peru  milli takımları arasında oynanan ve 6-0 Arjantin lehine sonuçlanan 1978 Dünya Kupası maçını baz alarak “DEVLETLER ARASI ŞİKE” yi de ekleyebiliriz.  Zira o yıl  futbol dünyası; Hollanda’ yı  devirip şampiyonluğa ulaşan Arjantin yerine; ,Arjantin Devlet Başkanı Vidala’ nın , maç öncesi Peru Devlet başkanına açtığı telefonu(!) konuşuyordu.*


3- 03 Temmuz Şike Sürecinin Eskişehirspor’a  Yansımaları;


         03 Temmuz 2011 tarihinde patlak veren ve Türk Futbol Tarihine kara bir leke olarak geçen o günleri -Eskişehirspor özelinde-kısaca anımsayacak olursak;


         2010-11 sezonunda Eskişehir’ de oynadığımız ve 3-1 kaybettiğimiz Fenerbahçe maçı öncesinde “şike” yapıldığı gerekçe gösterilerek Teknik direktörümüz Bülent Uygun ve futbolcumuz ümit Karan gözaltına alınmış;  ilerleyen günlerde de UEFA harekete geçerek  Es-Es hakkında “ doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki etmek” suçlaması ile disiplin soruşturması  başlatmış ; UEFA Tahkim Kurulu da  Es-Es ‘ e (Fenerbahçe ve  Sivasspor ile birlikte )  Avrupa kapılarını 1 yıllığına kapatmıştı. Ayrıca, yapılan yargılamalar sonucunda Bülent Uygun 11 ay hapis  ve ümit Karan  da 2 yıl müsabakalardan men cezasına çarptırılmıştı.


         O günlerden akılda kalan bir başka ayrıntıda; Şike soruşturmaları ve beraberinde gelen tutuklamaların hemen ertesinde Eskişehirspor Yönetiminin almış olduğu kararlar olmuştu. Sayın Halil ünal Başkanlığındaki yönetim kurulumuz  Es-Es ‘ e yakışan dik duruşu  sergileyerek ,Bülent Uygun’ ve ümit Karan’ ın  sözleşmelerini derhal feshetmişti…


 4- Şikeye Karşı Alınabilecek önlemler;


          çözüm önerilerini sıralamadan önce altını kalınca çizmememiz gereken şey:  şikenin, ŞİKEYİ YAPAN YA DA YAPTIRANLARCA İTİRAF EDİLMEDİĞİ SüRECE AçIĞA çIKARILAMAMASIDIR.…         


          çözüm önerilerine gelince;


 - ülkeyi ve sporu yönetenler; şike ile ilgili yasal düzenlemeleri derhal yapmalı, şikeye karışan kişi ya da kulüplere ağır cezalar getirilmeli; İtirafçı olanlar- gerekirse- af edilmelidir.


-Futbolun önemli paydaşlarından olan  Medya; ekranlarını ve gazetelerinin sayfalarını, şikenin üzerine kararlılıkla gidebilecek cesur gazetecilere açmalıdır.


 Futbol kulüplerinin gerçek sahibi olan Taraftarlar, tuttuğu takımlara  mutlaka üye olmalı., kara parasını aklamak üzere kulüp yönetimlerini ele geçirmeye çalışanlara karşı uyanık davranmalı,  kaynağı belirsiz serveti olan kişi yada kişiler yönetimlere getirilmemelidir.


 


*( O yıl yapılan  dünya kupasında Arjantin’in, Brezilyayı geçip finale kalabilmesi için rakibi Peru’ya, gol yemeden en az dört gol atması gerekiyordu.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI) Arşivi