spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

Uzun İnce Bir Yolda Yalnız Yürüyen Adam Hüsamettin TÜRKKAN

 


      “Değerli Okurlarım; (…) lig başlayana kadar haftalık yazılarıma ara verip, yaz aylarında  “Türk Sporunun Sorunlarına  İlişkin Görüş ve Düşünceleri” mi  arada bir yazacağım. Yeniden  buluşmak dileğiyle. .İZNİNİZLE…”


        Yukarıdaki satırlar,16 05.2019 tarih ve” Gazozuna Maç ve Mesleğe Saygı “ başlıklı  yazımın son cümleleri…Futbolsuz geçecek yaz günlerinde - köşemin boş kalmaması  için  - sizlere verdiğim sözü (aniden patlak veren Pinto  krizi ve puan silme cezası üzerine yazdığım yazıları saymazsak) bu yazımda yerine getirmek istiyorum ama  ufacık bir farkla;  kendi görüş ve düşüncelerim  yerine  köşeme;  :”Eskişehir’ deki Amatör Kulüpler ve Eskişehirspor’ un  Alt Yapılarının Geliştirilmesi, çağdaş Futbolun  Temel İlkeleri ve Uygulanabilirliği vb.” gibi pek çok konuda yaklaşık 35-40 senedir kafa yoran Eskişehirli bir futbol adamını, Hüsamettin TüRKKAN’ ı  taşıyıp, onun görüşlerine yer vereceğim.


 Ancak öncelikle belirtmeliyim  ki; bu yazı Eskişehir futbol camiasının yakından tanıdığı, Eskişehirspor’ a ve Eskişehir futbolunun alt yapısına çok önemli katkılar sağlamış  merhum Galip TüRKKAN hocamızın oğlu olmanın çok ötesine geçen Hüsamettin Hocanın oto biyografisi  değildir. Zira , dileyenler, internet üzerinden  küçük bir araştırma ile PROLİSANS  sahibi hocamızın 1955 yılında Eskişehir’ de doğduğu;  babasının “  rahle-i  tedrisinden ” geçtikten sonra  Es-Es  Alt yapısının  her kademesinde görev yaptığı;  ayrıca, o dönemlerde profesyonel liglerde yer alan Düzcespor(2002-03) ve Tokat/ Erbaaspor(2016-17) takımlarını çalıştırdığı;  son olarak ta 2017 Eylülünde görevden ayrılan Sergen Yalçın’ ın yerine (-tek maç için) - geçerek Es-Es ‘ e Gaziantep Gazişehir deplasmanında 2-2 ‘ lik skorla 1 puan kazandırdığı bilgisine ulaşabilirler..


         Benim değerli hocamla tanışmama gelince;  ES-ES DER olarak geçen yıl gündeme taşıdığımız KUMBARA PROJESİ *  ile ilgili  çalışmalarım sırasından tanıdım Hüsamettin Hocayı. .Destek için  kapısını çaldığım Eskişehir  futbol camiasının  sözde  ileri gelen isimleri (!)  - tabiri caiz ise -İpe un sererken  ; Sayın Türkkan’ın  projeye sahip çıkıp sonuna kadar da desteklemesi; beni, çok mutlu etmiş ve duygulandırmıştı.…



         Lafı fazla uzatmadan attığımız başlığa sadık kalalım ve  köşemizi kendine özgü duruşuyla Eskişehir Futbol camiasında tek başına ve kararlılıkla yürüyen bu futbol adamının , aşağıya aldığım makalelerine  bırakırken Es-Es Camiasına seslenelim: LüTFEN , Es-Es sevdalıları olarak, sayıları gittikçe azalan


         HüSAMETTİN TüRKKANLARA SAHİP çIKALIM…


 



AKADEMİ FUTBOL ( Yazan H. TüRKKAN)


A-FUTBOLDA YAŞ GRUBU PSİKOLOJİK öZELLİKLERİ: (   08-12 Yaş Arası  )


        Futbol altyapı eğitimi sürecinde 8-12 yaşlar gelecekte ''iyi futbolcu ”olmanın temelleri olan KOORDİNATİF özelliklerin geliştirilmesi için sihirli yıllardır. Bu yaşlardan sonra “gelecek vaat eden futbolcu” adayı bulmak ya tesadüf ya da şanstır. (Topkaya 2013)Ancak şu unutulmamalıdır. Hazır bulunuşluk seviyesi yüksek olan , top ile ilgili hareket becerileri yaşıtlarına göre daha ileride olan 11-12 yaşındaki oyuncular , 13-14 yaş grupları ile Teknik ve Temel Taktik Becerilere Dayalı Hareket eğitim modeline tabi tutulabilirler. .Unutmayın ki , 8-12 yaşlar , bir futbolcu adayının en önemli yıllarıdır.. Sonuna kadar eğlenmesi gerekmektedir..


Kaliteli Futbol Eğitimi Bu ''SİHİRLİ YAŞ'' aralığındaki oyunculara aşırı antrenman yaptırmak , onları yok etmekten , eklemlerini zorlamaktan başka bir şey değildir.. Oyuncu , başarabildiği hareketleri sık sık tekrarlamaktan sıkılacak ve sürantrene olacaktır. Bu gibi AŞIRI ANTRENöRLüK modeline uygun hareket eden  ''antrenörcükler''  futbolcu adaylarına ve vatana ihanet ediyorlar.. 


Diğer önemli bir detay ise , velilerin bu duruma bakış açısı.. Bazı ''yıldız adayı'' olarak gözüken 8-12 yaş aralığındaki oyuncuların velileri , yukarıdaki antrenör modeline adeta tapıyorlar.. Bunun sebebi , velilerinde bilgisiz oluşu.. Aslında antrenör kadar velilerde bu durumda suçludur.


Kulüpler , yılda 2 kez mutlaka VELİ BİLGİLENDİRME toplantıları düzenleyip , futbol antrenman bilgisi ile alakalı ya da metotlar ile alakalı velileri bilgilendirmelidirler..


B- BİR ANTRöRüN YAPMASI GEREKENLER :


• FİTNESS


• PSİKOLOJİ:


• EĞİTİM OTURUMLARINI PLANLAMA:


• OYUNCU YöNETİMİ VE SEçİMİ.


• çOCUK GüVENLİĞİ:


• ANA BECERİLER:.
• KİŞİSEL GELİŞİM:


• STRATEJİ VE TAKTİKLERİ EŞLEŞTİR


• SORUNLU EBEVEYNLERLE BAŞA çIKMAK:


• TAKIM RUHUNU GELİŞTİRMEK:


• ISINMA HAREKETLERİ:.
• ANTRENMAN OYUNLARI:.


( YAZAR NOTU-1. Yer darlığı nedeniyle makale ye kısaltılarak yer verilmiş olup  bu makale ve Hüsamettin Türkkan Hocanın  diğer yazılarına  Facebook sayfasından ve  AKADEMİ  FUTBOL   başlığından  ulaşabilirsiniz.)   


 


( YAZAR NOTU-2. Geçtiğimiz yılın son aylarında çalışmalarına başladığımız  KUMBARA PROJESİ  ;  Yardım toplanması ile ilgili 2860 sayıl  Yasanın zorlaştırıcı maddeleri ve Eskişehir futbol camiasının yeterli desteği vermemesi vb. gibi nedenlerle , Valiliğe  Onay aşamasında  iken   -ŞİMDİLİK-- geri çekilmiştir. Kamuoyuna duyurulur.


 


 


 


 


 


 


 


.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI) Arşivi