spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI)

ES-ES' i YÖNETMEK ÇOK MU ZOR.?...


 önce, son günlerde spor basınında öne çıkan gazete başlıkları: 


1-“Kumbara ve 26 bin Forma” kampanyalarından istediği verimi alamadığını belirten Eskişehirspor başkanı Osman Taş görevi bıraktı.


2-Es-Es ‘in sözleşmesi devam eden futbolcusu Emre Güral, alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek      şehri terk etti. Yönetimin  konuyu( alacaklarının ödenmesi)  görüşmek  üzere Eskişehir’ e davet ettiği futbolcu, görüşmede  T. Sorumlu Fuat çapa’ nın  da bulunmasını şart koştu..


3-Eski başkanlardan Halil ünal, sağlık nedenlerini ileri sürerek:” Bundan sonra  ben yokum ” dedi.


         Sonra birkaç  tespit:


1-ESKİŞEHİRSPOR TüZüĞü 19. MADDE a BENDİ: Genel Kurul,(…)Mali ve idari konuların görüşülüp  karar bağlanması amacıyla her yıl; kulüp başkanı ile organlarının seçimi için 3 yılda bir yapılır.


2-  SON üç YİLDA GöREV YAPAN KULüP BAŞKANLARI: Halil ünal (…2016-13 07 2017) Sinan öZEçOĞLU( 13 07.2017-06.12.2017); Halil üNAL ( 06.12.2017-18. 01-2019) Kaan AY( 18.01 2019-10. 05 2019); Osman TAŞ (10.05 2019-03.08 2019)


        Ve bir tanım;


YöNETİM, kısaca yönetme işi ya da yönetme eylemi demektir”..


       Gelin şimdi de yukarıda sıraladığımız bu pazıl parçalarını  attığımız başlığa uygun hale getirmek için birleştirelim.


1-Eskişehirspor,kurulduğu 1965 yılından beri Türk futbolunun içinde yer alan ve geçmişinde  bir çok başarı yaşamış  bir kulüptür.  Es-Es ‘in son 10 yılına damga vuran “ mali kriz” kulübümüzün itibarının ayaklar altına alınmasına asla ve asla gerekçe gösterilemez. Kulüple sözleşme imzaladıktan sonraki görevi forması için ter dökmek olan bir futbolcu, koca bir kulüple kedi-fare gibi oynayamaz. Oynamaya cesaret edebiliyorsa bunun adına YöNETİM ZAFİYETİ denir.


2- İlki 2004 te olmak üzere ,çeşitli tarihlerde tam dört kez kulübü yönetme onuruna erişen Sayın Halil ünal’ ın, takıma kazandırdığı sportif başarılar  ortadadır.  Bir kaçını kısaca anımsarsak; Süper Liğ 6.ncığı ve Avrupa kupalarında oynama başarısı. Ama bir de madalyonun öteki yüzü vardır. Kongre Showları,  kulübü kendi bildiğince  yönetme ve oldu-bitti kongreleri ile İbra..


       Bitmedi ; 31 Ağustos Rezaletinin* yaşanacağını bile bile yapılan transferler ve kulübün borç sarmalına eklenen yeni halkalar.  Hiç bir camia kendine bu denli zararı dokunan bir şahsiyeti yeniden başa getirmez, getiriyorsa bu noktada sorulacak soru: BAŞKA YöNETECEK YOK MU? sorusudur.


3-Kulüp tüzüğü seçimli genel kurulun süresini 3 yıl olarak belirtmektedir. Ancak, son üç yılda Eskişehirspor tam dört kez Genel Kurula gitmiştir ve bunun tek nedeni vardır. ”Oluşan Borçların Altından kalkamamak”. İlk bakışta ve Es-Es ‘ in içinde bulunduğu  mali tabloyu baz aldığımızda  göreve talip olup ardından hemen ayrılan başkanların bu davranışlarında da haklılık payı olduğu söylenebilir.. Ancak, Topluma mal olmuş camiaların yeniden ayağa kalkabilmesi için  gerekli olan şey: TOPLUM REFLEKSİDİR. Halk arasında imece olarak adlandırılan bu kavramı (toplum refleksini) hayata geçirmesi gereken kişi de lider yani YöNETİCİDİR .Bu noktada unutulmaması gereken bir başka husus da;  fırtınaya tutulmuş gemiyi dalgalı denizde yüzdürene değil; gemiyi limana yanaştırabilen kişiye iyi kaptan denildiğidir.


      Ayrıca, günü kurtarabilmek için atılan bazı iyi niyetli adımların ( Kumbara-Forma kampanyaları gibi ) Müslüman mahallesinde salyangoz satılmasına eşdeğer olduklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira iyi yönetici, çalıştığı ortamı(Pazarı) iyi bilen , ona göre PROJE üreten ve geliştiren kişidir.


    Geldik yazının sonuna. Bu bölümde de yukarıda yazdıklarımızı  özetleyip pazılın parçalarını tamamlayalım:


     1-Eskişehir Kulübünün  borç sarmalı içinde olduğu gerçeği doğrudur ama hiç kimse ES_ES Armasıyla ve Es_Es’e gönül vermiş sevdalıların onuruyla dalga geçemez.


    2-Kulubü babasının malı gibi görüp üzerine çöreklenen zihniyet yeniden KURTARICI olarak sahneye çıkamaz.


    3-Sonuç olarak,


Kulüp, parayı verip düdüğü çalmak isteyenler yerine ortak aklın hakim olduğu, şehrin her kesimiyle(Siyaset Kurumu- Belediyeler-Sivil Toplum örgütleri- Taraftar Dernek ve Birlikleri vb. gibi) sıkı ilişkiler kurabilecek kişileri yönetime taşımalıdır.


    Son söz; Es-Es arması yaşadıkça yönetimlerin biri gelir diğeri  gider. önce Para mı dediniz?


PARA İLE SAADET OLMAZ Kİ..!


*31 AĞUSTOS REZALETİ: 31 Ağustos 2018 tarihinde Es-Es ‘ in transfer tahtasının açılamayacağı belli olmuş, böylece o gün tesislerde toplanan binlerce Es-Es sevdalısı büyük hüsran yaşamıştı.


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
spor -9- N. Mesut KÜKRER (GENİŞ AÇI) Arşivi