"TÜYAP KİTAP FUARINA ÇOK ÖZEN GÖSTERİYORUZ"

 


TüYAP Anadolu Fuarları Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer ile Eskişehir’de bugün ikincisi açılan TüYAP kitap fuarını konuştuk. 


TüYAP’ın faaliyetleri ve 2020 yılı fuarları hakkında da ayrıntılı bilgiler sunan Servet Seçer, “TüYAP denilince akla kitap fuarı geliyor tüm Türkiye’de… ülkemiz ve gençler için çok önemli” diyor.


Röportaj


İlk olarak sizi tanıyalım mı?


Eskişehir, Kocaeli, Diyarbakır, Adana fuar merkezlerinden ve bölgelerinden sorumluyum. Eskişehir’de artık ikinci fuarlarımızı yapmaya başladık. 1 yılı geride bıraktık. Bu ilk yılda da biz fuar şehri olarak 9’uncu sıraya yerleştik. Türkiye’de de 81 il içerisinde 9’uncu sıraya yerleştik. Bu da büyük bir başarı aslında… çünkü 15 yıldır fuar merkezi olup da hala 4 fuar, 5 fuar yapan birçok şehir var Türkiye’de… Ve biz kendi rekorumuzu kıracağız bu yıl… Geçtiğimiz yıl 6 farklı tarih de, bu yıl 8 farklı tarih de 10 fuar yapacağız. Bizden alan kiralayarak fuar kiralayan raylı sistem fuarıyla 11 fuara ulaşacağız. Bu da Anadolu’da çok iyi rakamdır.


Bir şehirde fuar olabilmesi için ne gerekiyor?


Her şeyin fuarı olmuyor. Bir şehirde fuar olabilmesi için o sektörün talebinin o bölgede olması lazım. Aynı zamanda o firmaların, stantların da fuar açılabilecek nitelik de toplanması gerekiyor. çok iyi gidiyoruz. Ziyaretçi sayımızı biz 2019 yılının sonunda 500 binlere yaklaşacağını hesaplıyoruz.


2020 yılı TüYAP fuarlarını da çok merak ediyoruz aslında… Bilgi alabilir miyiz?


2020 yılında 23 Ocak’ta Eskişehir’de gıda fuarını yapacağız. 20 Şubat’ta ‘Evleniyoruz, Eskişehir Kozmetik kişisel bakım fuarı ve dekorasyon fuarını açacağız. 3 fuarı aynı an da açacağız. 20- 23 Şubat tarihleri arasında olacak. Bu fuar da çok sevilen bir fuar. Eskişehir Endüstri fuarı yapacağız. Bu eklediğimiz fuarlardan biridir. 19- 21 Mart’ta Arge Sanayi ve Teknoloji fuarını yapacağız. Yine yeni bir fuarımız Eskişehir Mobilya fuarıdır. Bu geçen yıl yaptığımız fuarın ismini dekorasyon fuarı olarak değiştirdik. İçinde ev elektroniği, beyaz eşya, bir evi dayayıp döşemeniz için gereken her şey var o fuarda. Adına dekorasyon fuarı dedik ama 4-8 Nisan’da yapacağımız Eskişehir mobilya fuarıda sadece mobilya üreticileri olmayacak.  üreticiler stant açacak. Profesyonel bir fuar olacak. Ziyaretçileri mobilya mağazaları olacak. Bütün Türkiye’den mobilya mağazaları mobilyaları toptan almaya gelecekler. üretimi arttıran ve yurt dışından da heyetler gelecek. İhracatı arttıran mobilya sektörümüzü istenilen seviyeye çıkartacak bir fuar olacak.2-6 Eylül tarihleri arasında Eskişehir Tarım fuarımız var yine… 22- 25 Ekim’de Eskişehir’de Hobi Sanat ve Spor fuarımız var. Bu fuar da isim değişikliği yaptık. Hobi, sanat ve spora çevirdik, hediyelik eşya kısmını çıkardık. 12- 15 Kasım’da Eskişehir’de yapı fuarını yapacağız. Yapı inşaat malzemeleri, tesisat, soğutma, havalandırma ve doğalgaz teknolojileri. 8-13 Aralık’ta yine Eskişehir kitap fuarımızı yapacağız. Yani toplam da 10 fuara imza atmış olacağız.


Başka fuarlar da olacak mı?


Bu fuarlar için de 23-26 Ocak tarihleri arasında yapacağımız Eskişehir Gıda fuarı, gıda içecek ürünleri, gıda işleme teknolojiler, paketleme ve lojistiği… Bu bir Horeka EDT dediğimiz bir fuar olacak. Otel, restoran, kafeterya HO-RE- KA dediğimiz, EDT’de ev dışı tüketimin baş harfleri… Bu fuar tamamen otel yöneticilerine, otel sahiplerine, restoran sahiplerine, fast-food yöneticileri sahiplerine, yemek fabrikalarına hizmet edecek. Yani benim bir restorandım var. Bu restoranımın bütün mutfak ekipmanlarını, malzemelerini, tabak, çatal, kaşıktan, hamur karma makinesine, kıyma makinesine kadar, endüstriyel mutfak, endüstriyel fırınlara kadar alabileceğim ve o yıl içerisinde toptan yiyecek, içecek alabileceğim her yerle bağlantı kuracağım, yani toptan et ve sebze alacağım, şarküteri alacağım restoranıma. Bunun hepsinin bağlantılarını kuracağım HO-RE- KA fuarında… Halkı da davet edeceğiz.  Bu fuarlara tamamen profesyonellerin üretimlerini arttırsın, bütün bu sektörlerin çarklarını döndürsün ve bu fuarlara da gelecek ziyaretçilerin en az yüzde 30’u, yüzde 35’i hatta yüzde 40’ı şehir dışından geliyor. Afyon, Kütahya, Bilecik, Bursa, Ankara hatta Konya, Antalya, Manisa, Isparta’dan çok geldiler. Uşak’tan çok geldiler. Otobüslerle bizi arıyorlar. Fuarınıza otobüsle geleceğiz diyorlar. İsimlerini alıyoruz, rezervasyonlarını alıyoruz. Ve bazı fuarlarda yakıt desteği, otobüs desteği sağlıyoruz. Bu da fuarın yüzde 60 ile 90’ı arasında Eskişehir firmaları oluyor.


Bundan sonraki hedefiniz nedir?


Şimdiki hedefimiz TüYAP olarak bu yıl ulusal fuarlarımızı uluslararası ziyaretçilerle büyütmek. Yerel fuarlarımızı da bölgesel hale getirmek. Yerel fuarlarımız bölgesel, bölgesel fuarlarımız ulusal olsun. Ulusal fuar dediğimiz de en az 7-8 ilden firmaların stant açması, sadece Eskişehir firmaları değil. Bursa, Ankara, Konya, Antalya, İzmir firmalarının stant açması gerekiyor. Böyle olunca ziyaretçi de ulusal oluyor.  Farklı illerden gelen ulusal markalar stant açınca o zaman siz Bursa’daki bir iş adamı olarak stant açarsanız bu fuar büyümüş geleyim diyorsunuz. İzmir ve Ankara’daki iş adamı mutlaka geliyor. Bu da çarklarımızı döndürüyor. Eskişehir turizmine çok fayda sağlıyor. Otellerin, restoranların hepsi doluyor. Hatıra eşyaları alıyorlar. Kitap fuarındaki 155 yayın evi otellerde kalıyor. Bunların hepsi Eskişehir dışından… 7 gece konaklıyorlar. Bunu hesap edin. Bu Eskişehir’e katkıdır.


Bugün de kitap fuarınızı açtınız. İçeriğinde neler var? Hangi yazarları konuk edeceksiniz?


Eskişehir 2’inci TüYAP kitap fuarımız. Konferanslarımız, panellerimiz, söyleşilerimiz, imza günlerimiz var. çok değerli yazarlarımız var. 13 Aralık’ta Zeynep Oral’la söyleşimiz var.  Prof. Dr. Nabi Avcı ve Fahri Aral’la söyleşi var. 1950’li yıllar ve kültür ortamı diye. Birsen Ekim özen, Ahmet Şimşirgil, Sezgin Kaymaz, Sara Şahinkanat, Aret Vartanyan, Hicabi Demirci, Ayşe Tolga, Mete Yarar, çiğdem Sezer, İlkin Başar özal söyleşilerimiz var. Bazıları anaokulu çocukları için oluyor. Masal kitabı yazarı geliyor, kendi anlatıyor canlandırarak. çok güzel ortamlar oluyor. Kaçırmamak gerekiyor. Haydar Ergülen, Ayşe Kulin, Kahraman Tazeoğlu, Ahmet Telli, Enver Aysever, Koray Yersüren, Hasan Ali Toptaş, Saygı öztürk… Bunların bir kısmı imza günü, bir kısmı söyleşi. O kadar çok var ki… Eskişehir’den Ali Lidar var. çok farklı görüşlerden, seslerden herkes var.


Kaç yayın evi var?


155 yayın evi var. 50 söyleşi ve panel var. çok fazla imza günü var. 200’e yakın yazar var. Biz burada Valiliğimizle işbirliği yaptık. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle iş birliği yaptık. Milli Eğitim Müdürlüğümüz okullara yazı yazdı. Tüm okullarımız otobüslerle gelecek. Bizde TüYAP olarak otobüs sağlayacağız. ETO’ya da çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı, Tepebaşı Belediyeleri çok katkı sağladı. çok teşekkür ediyoruz. 3 üniversitemiz rektörüne de çok teşekkür ediyorum. Destek veren ve ismini hatırlayamadığım herkese çok teşekkür ediyorum.


çok teşekkür ediyoruz bu güzel etkinlik için… Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?


Kitap fuarına TüYAP olarak çok ayrı bir özen gösteriyoruz. Şirketimizin 40’ıncı yılı, kitap fuarımızın da 40’ıncı yılı… 40 yıldır yaptığımız bir fuar. TüYAP denilince akla kitap fuarı geliyor tüm Türkiye’de… ülkemiz ve gençler için çok önemli… Tüm Eskişehir halkını bekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özge Zaim Arşivi