Halepçe Anması

Halepçe Anması
Eskişehir’de ’Halepçe Katliamı protesto edildi.AVM önünde toplanan kalabalık 16 Mart 1988 yılında Irak’ta meydana gelen ’Halepçe Katliamı’nı protesto etti. Grup, ellerinde tuttukları afiş ve flamalarla çeşitli Türkçe...

Eskişehir'de 'Halepçe Katliamı protesto edildi.
AVM önünde toplanan kalabalık 16 Mart 1988 yılında Irak'ta meydana gelen 'Halepçe Katliamı'nı protesto etti. Grup, ellerinde tuttukları afiş ve flamalarla çeşitli Türkçe ve Kürtçe sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Porsuk Bulvarı Adalar mevkiine kadar yürüyen grup, burada bir basın açıklaması yaptı.
Grup adına basın açıklamasını yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir İl Eş Başkanı Ahmet Uluçelebi, "1988 yılı 16 Mart tarihinde Saddam'a ait 8 MIG23 savaş uçağı Irak Kürdistan'ında bir kasaba olan Halepçe'yi kimyasal gazlarla bombaladı. Çok kısa sürede çoğu çocuk ve kadın 6 bin 357 kişi hayatını kaybetti. 14 bin 765 kişi yaralandı. Bugüne kadar 43 bin 753 kişinin gazı etkisi nedeniyle öldüğü, 61 bin 200 kişinin sakatlandığı, gazın bir sonucu olarak Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasına rağmen ondan daha çok 4-5 kat daha fazla sakat çocuğun doğduğu bir soykırım denemesidir Halepçe. 1 Mart 2010 yılında Halepçe Katliamı Irak yüksek mahkemesi tarafından 'Kürt Soykırım Günü' olarak tanındı. Bizim çağrımız Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de 16 Mart gününü Kürt Soykırım Günü olarak tanımasıdır. Ama buna karar verecek AK Parti hükümetidir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.