4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EZBER BOZAN AÇIKLAMALAR



Toplumda, iyi bir yönetici olmak, yenilikleri ve gelişmeleri devamlı takip etmeyi ve gerektiği gibi, geleneksel bilgi ve alışkanlıklardan da uzaklaşmayı gerektirir. Teknoloji gelişiyor, dünya değişiyor. Kurum/kuruluşlar, yönetimleri, geleneksel anlayıştan uzaklaşıyor, yerini modern yönetim tekniklerine bırakıyor. İyi bir yönetici, çağa ve yeniliklere açık olmalı, kendinden de bir şeyler üretmeli, hızlı öğrenmeli ve uygulamaya koyabilmelidir.

ESOGÜ' de, Ağustos ayında yapılacak olan rektörlük seçimleri için, aday olan öğretim üyeleri, ilginç olduğu kadar dikkat çeken projeleri var. Özellikle de Ar- Ge çalışmaları ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi' ni, dünya çapında, Araştırma Üniversitesi yapma vaatleri, heyecan ve umut vericidir.

Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ise ezber bozan açıklamalarda bulunuyor. Özelikle de , Eskişehir'de, Sanayi Odası Başkanı, Ticaret Odası Başkanı, esnaf kuruluşu, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, o bölgenin öne gelen sanayicisi, hayır sahipleri, bölgenin en iyi şairlerinden, yazarlarından, bir mütevelli heyet oluşturma projesi, ESOGÜ' ye, ciddi katkıda bulunurken, diğer üniversitelere, örnek teşkil edecek niteliktedir.

Aslında bu tür bir uygulama, İzmir Büyükşehir Başkanı, Sayın Burhan ÖZFATURA döneminde, Anakent Belediyesinde, " DANIŞMA KURULU " olarak gerçekleştirildi. Danışma Kurulu, İzmir'deki Üniversite rektörleri, Bilim adamları, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları, Teknik Meslek Odası başkanları, sanayiciler, tüccarlar, İzmir'in önde gelen şahıslarında oluşurdu.
Danışma Kurulu, hiçbir siyasi konu ile uğraşmaz, çalışma ve programlarında hiçbir şekilde amaç dışı konulara yer vermez, kişisel çıkarlar da görüşülmez ve tartışılmazdı.
Çalışmaları ve aldığı kararlar ve İzmir'le ilgili tespitleri, değerlendirildiğinde, ne kadar isabetli bir kuruluş olduğu da hemen göze çarpardı.

Elbette bugün özel üniversitelerde ve gelişmiş ülke üniversitelerindeki mütevelli heyetlerin, devlet üniversitelerinde, gerçekleşmesi için, mevzuat değişikliği şattır. Ancak yasal olmasa da pek ala üniversite çalışmalarına, her yönü ile katkıda bulunacak bir mütevelli heyet ve danışma kurulu kurulabilir. Bu kuruluşlae, her alanda üniversiteye, yararı dokunur.

Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN' un, "Üniversitelerin kalite ve bilimsel yeterliliğini denetleyecek bir sistem kurulmalı." Önerisi de dikkat alınacak niteliktedir. Böyle bir denetim sitemi, üniversitelerde, kaliteyi artırırken, bilimsel yeterliliği de beklenen seviyeye çıkarır.

Sayın Prof. Dr. TOSUN' un, "Sanayi-üniversite işbirliğini sağlayacak projeler geliştirilmeli" önerisi ise hem üniversiteler, hem sanayimiz açısından, çok yararlı bir tespittir. Çünkü Üniversite- sanayi İşbirliğinin, iki açıdan önemi var. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almak ve üniversitelerde kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.

Öğretim alanları, yeniden düzenlenmeli ve güncellenmeli önerisi ise çağımızın gereği olan ve yapılması zorunlu bir uygulamadır. Öğretim alanları, çağın gereklerine göre yeniden düzenlenmez, özellikle de güncelleşmezse, başarılı olması mümkün değildir.

Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN' un, "Liseden sonra, iki yıllık meslek yüksekokullarını da içine alan uygulamaya yönelik, ileri eğitim kurumları olmalı. Buradan yetişenler üniversiteye geçmeli", önersi de nitelikli işgücü yetiştirilmesi açısından, önemli bir adımdır. Bu çocuklarımız, temel bilgileri öğrendiklerinde, üniversitelerde, hem zaman kazanacaklar, hem de alanlarında, çok iyi yetişecekler, en önemlisi de alanları ile ilgili üniversiteler de, Ar-Ge çalışmaları yapacaklar, yeni bilgi ve teknoloji üreteceklerdir.

"Üniversitelere, mali ve idari özerklik" verilmeli önerisi ise yıllardır gündemde ama bir türlü gerçekleştirilemedi. Ancak bunun gerçekleştirilmesi için de üniversiteler, ABD üniversitelerinde olduğu gibi, çağdaş şirket modeline göre tasarlanan model olan, "karı maksimize etme" kuralına uygun işletilmelidir.. Bu kapsamda, "ÖĞRENCİ-ÜNİVERSİTE" , ve "ÜNİVERSİTE- TOPLUM" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmalı.. Bu modelin, uygulamaya alınması, ESOGÜ' yü, üretken hale getirirken, diğer üniversitelere örnek teşkil edecektir.

Sayın Pof. Dr. TOSUN' un, "Üniversitelerde, görev alacak öğretim görevlilerinin, sadece araştırma üniversitelerinde yetiştirilmesi" önersi ise nitelikli öğretim görevlisi sağlama açısından, olduğu kadar, üniversiteler açısından da önemlidir. Çünkü üniversiteler "BİLGİ" ve "TEKNOLOJİ" üreten, ülke sorunlarına da çözüm m bulan kurumlardır. Bu tanımın, hayata geçmesi için evrensel düzeyde, bilgi üretebilecek öğretim üyesine de ihtiyaç vardır..
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, uzun yıllardır takip ediyorum. Üniversitelerle ilgili Ezber bozan, açıklamalarda ve icraatlarda bulunuyor. Bu açıklamaları ile çağımıza yakışan üniversitelerin oluşmasına, üniversite ve yönetimlerine de ciddi katkıda bulunuyor.

Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi