"Kuşlara yardımcı olun"

“Kuşlara yardımcı olun”
Kış aylarıyla beraber etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, birçok sokak hayvanını olumsuz etkiliyor. Bu aylarda yiyecek ve barınma gibi konularda zorlanan sahipsiz hayvanlar, bazı duyarlı vatandaşlar tarafından beslenirken barınma...

Kış aylarıyla beraber etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, birçok sokak hayvanını olumsuz etkiliyor. Bu aylarda yiyecek ve barınma gibi konularda zorlanan sahipsiz hayvanlar, bazı duyarlı vatandaşlar tarafından beslenirken barınma ihtiyacı da karşılanıyor. Ancak evcil olmayan serçe ve güvercin gibi kanatlı hayvanlar, yağan karla beraber yiyecek bulamadıkları için yol kenarlarını ve su kanallarını mesken ediniyorlar. Bedensel olarak küçük olan bu canlılar, yol üzerinde seyir eden araçları fark edemeyebiliyor. Ayrıca havaların soğuk olması nedeniyle yol üzerine konan kuşların uçma refleksi de yavaşladığından, sürücülerin yol üzerine konan kuşları gördükleri daha duyarlı olmaları gerekiyor.

"YOL ÜZERİNE KONAN KUŞLAR İÇİN DUYARLI OLUNMASI GEREKİR"
Konuyla ilgili açıklama yapan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, kış aylarında daha çok kedi ve köpeklerin beslenme ve ihtiyaçlarına değinildiğini söyledi. Çine, "Ancak bunların yanı sıra bedensel olarak çok daha küçük olan canlılara da dikkat edilmelidir. Özellikle karın yağdığı dönemde, kuşların beslenme ve su ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için yol kenarlarındaki su kanallarında veya yol üzerinde bu ihtiyaçlarını karşılayabilmekteler. Havanın soğuk olmasından dolayı, refleksleri daha zayıf olduğundan uçmakta zorlanan kuşlar, bu esnada araçlar tarafından ezilme, çarpma gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Boyut olarak küçük olan bu canlılar, sürücüler tarafından fark edilmeyebilir ya da fark edilmekte güçlük çekilebilir. Bu yüzden araç kullanıcılarının seyir halindeyken, özellikle bu dönemlerde yol üzerine konan kuşlar için daha duyarlı ve dikkatli olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.