4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖRNEK HASTANE OLMAK

 çağımızda, sağlık, önemli sosyal faktörlerden biridir. Toplum açısından,  yüksek bir sağlık düzeyi, sosyal ve ekonomik alanda, başarılı olmak açısından gereklidir. Bundan dolayı, sağlık sektörü, kamu fonlarından, önemli ölçüde pay almaktadır.
ülkemiz ve Eskişehir’deki, sağlıkla ilgili harcamalar, bir masraf değil, insan gücü yatırımıdır. Toplumların, en önemli zenginliği, sağlıklı ve iyi yetişmiş insan gücüdür. O nedenle de sağlık harcamaları bir yatırımdır.
Sağlık sektöründe çalışanların, işinin ehli olması, hem sağlık kurum/kuruluşu, hem de hasta için önemlidir. Hastanın istek, memnuniyet ve beklentileri, hizmet kalitesinin değerlendirilmesinde, önemli faktörlerdir.     
Sağlık sektöründe, hekimlerimize ciddi görevler düşmektedir. Hekimlik, meslek olmaktan ziyade, yaşam biçimidir. Gerektiğin de az eğlenmek, daha az uyumak ve daha çok çalışmak, en önemlisi de yaşanılan yoğun stres, tahammül etmek gerekir.
Bugün, tıp dünyasındaki teknolojik gelişmelerle birlikte, birçok hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır.  Yeter ki sağlık hizmetlerinin sunumunda, müşteri odaklı yaklaşım ve tıp teknolojisi benimsensin, sağlık kurumunda, toplam kalite yönetimi çalışmaları ve uygulamaları öncellikli olarak hayata geçirilsin.
ülkemizde, sağlık sektöründe,  kalite, hasta memnuniyeti ve tıp teknolojisini, ön planda tutan hastanelerimiz var.  Bu hastanelerimizden biri de Yunus Emre Devlet Hastanesidir. Bir yakınımın, tedavisi dolayısıyla, icraatını uzun süredir yakından izliyoruz.
Hastanedeki gelişmeler, diğer hastanelere, örnek teşkil edecek niteliktedir.  özellikle de doktorların, hasta ve hasta yakınları ile olan ilişkileri, tanı, teşhis ve tedavilerdeki hasta memnuniyeti, sahip olduğu, tıp teknolojisi ve sağlık birimleri ile örnek sağlık kurumumuzdur.
Hastanede, Yanık ünitesi, Koroner anjiyografi, Girişimsel anjiyografi, Radyoterapi Sintigrafi, Pet-ct, Kardiyo Pulmoner Rehabilitasyon ünitesi , Spor Hekimliği, Hiperbarik oksijen tedavi merkezi, PUVA hizmeti cildiye hastalıklarında kullanılıyor. Medikal Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Palyatif Bakım Merkezi, mevcuttur.
 Ayrıca hastanede MR, PET-CT, Sintgrafi, Radyoterapi, Tomografi gibi, yüksek maliyetli tıbbi cihazlarla hastalara hizmet vermektedir. Her yıl, tıbbi cihaz ve teçhizatın sayısı artmaktadır.
 Yunus Emre Devlet Hastanesi’ nde, ülkemizde çok az sayıda olan, HİPERBARİK oksijen tedavi merkezi de var. ülkemizin, birçok ilinden, hasta gelerek, tedavi olmakta, şifa da bulmaktadır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT), bir basınç odasında,  tümüyle basınç altına alınan hastaya, aralıklı olarak % 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan, medikal bir tedavi yöntemidir.
Hastaların, HBOT uygunluğu ve tedavi protokolleri, Sualtı Hekimi ve HİPERBARİK Tıp  veya Hava Uzay ve Hekimliği Uzmanlarınca belirlenmektedir. Günlük, 2 şer saat süren tedavi sıklığı yaklaşık olguya göre, 5 seanstan başlayıp, 80 seanslara kadar çıkabilmektedir.
HİPERBARİK oksijen tedavisi, kliniklerde, yeni teknoloji ile donatılmış, kapalı bir ortam olan basınç odalarında, 2-3 ATA’ da tamamen basınç altına alınan hastaya, maske veya başlıktan %100 oksijen solutularak uygulanır. Böylelikle oksijenin kanda, plazmada ve dokularda çözünürlüğü, diffüzyonu artarak iyileştirici etkileri ortaya çıkmaktadır. Basınç odaları, tek kişilik ve çok kişilik olmak üzere tasarlanmıştır.
Yunus Emre Devlet Hastanesi, 2 Eylül hizmet Binası’nda, 8 yataklı, “ Uyku Laboratuarı”  düzenlendi. Sessizliği izole edilmiş olarak ayarlanan, hastaların uyuyabileceği şekilde hazırlanan, laboratuarda, Göğüs, Nöroloji ve Kulak Burun hastalıkları uzman doktorları ve teknisyenler görev yapıyor,    Uyku laboratuarında, hastanın, uyku esnasında ve uyumak istediğinde, ortaya çıkan rahatsızlıklar araştırılmakta ve nedeni bulunmaktadır. Uyku Laboratuarından, uyku rahatsızlıkları olan, her yaşta insan, istifade etmektedir.
Hastane İdari ve Mali İşler Müdürü, Sayın Ahmet SEçKİN,  yenilikçi,  yaratıcı,  sabırlı ve dinamik, yapısı  ve çalışmaları ile dikkat çekiyor. özellikle de hasta bakım kalitesinin geliştirilmesi, güvenli bir hasta bakım ortamının sağlanması, hasta ve çalışanlara yönelik risklerin, en aza indirilmesi ve hasta güvenliğinin, sürekliliğinin sağlanması, özellikle de sağlık alanındaki tıp teknolojisinin sağlanması için de ciddi caba gösteriyor
Elbette Yunus Emre Devlet Hastanesi’ ndeki, sağlık hizmetlerindeki mükemmel performans, tesadüfe ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, hastane yöneticileri, doktor,  hemşire, yardımcı personelin,  fedakârlıklarının da bir sonucudur. Bu özenli süreç, Eskişehir’ i ve Yunus Emre Devlet Hastanesi’ ni, sağlık sektöründe, söz sahibi yapacaktır. 
Kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi