4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

CHP KURULUŞ İLKELERİNE DÖNMELİ

             26-27 Ocak 2021 tarihlerinde, CHP Genel Başkanı, Sayın KILIÇDAROĞLU ve Grup Başkanvekili Sayın Özgür Özel ile yaptıkları görüşmelerde ‘partide birlik için adım atılmalı’ diye ısrar eden, CHP İzmir Milletvekili Sayın Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Sayın Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Sayın Özcan Özel, CHP’den, istifa ettiler ve yaptıkları açıklamalarla da  dikkat çektiler.


               CHP İzmir Milletvekili Sayın Mehmet Ali Çelebi, ”   Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinden doğmuş özgüveni yüksek CHP’den.  AKP’nin ve saray rejiminin miadı dolmuşken, kendi değerleri ve mücadelesiyle 1. parti olmaya çabalamayan, başka partileri parlatan ve siyasi sebil gibi besleyen.  İktidar çöplüğünde yeni dostlar ararken partinin başarılı evlatlarını dışlayan CHP’ye geldik.”  dedi.


              Yine Sayın ÇELEBİ’ nin Emperyalizme diz çöktürmüş CHP’den, S-400, Mavi Vatan, Kıbrıs, Libya, Azerbaycan, Suriye gibi milli konularda kekeleyen yöneticilere, ‘Hangi istiklal vardır ki yabancıların planlarıyla, yabancıların nasihatlarıyla yükselebilsin. Tarih böyle bir olay kaydetmemiştir diyen, Mustafa Kemal Atatürk’ten, yabancılardan demokrasi dilenen yöneticilere, Atatürk demekten imtina edenleri sahiplenen ve el üstünde tutan CHP’ye geldik.” Sözleri ile de bir gerçeği paylaştı.


              Aslında CHP’ deki gelişmler, geliyotum demişti. Çünkü CHP nin, Genel Başkanı, Sayın Kemal kılıçdaroğlu, 9 yılda girdiği 9 seçimi kaybetti. Her seçim  öncesi de ddialı tahminlerde bulundu. Hepsinde de hüsrana uğradı.    


            Bir yazımızda,” CHP,  iktidar, alternatifi olmak istiyorsa,  Atatürk dönemindeki ilkelerine dönmeli, bünyesinde, çok yönlü değişim gerçekleştirmelidir. Birlikte düşünüp, birlikte karar veren, yeni bir lider ve ekiple de yoluna devam etmelidir. Aksi halde, ya mevcut durumunu koruyacak, ya da küçülerek, sürekli muhalefette kalacaktır.” demiştik.


                Çünkü bugünkü CHP, Atatürk’ ün, CHP’ si değildi. CHP’ nin, Atatürk dönemindeki CHP olmadığını, Sayın KILIÇDAROĞLU’ da söylüyor.
           Nitekim geçmiş yıllarda, Sayın KILIÇDAROĞLU, Haber Türk TV’ de, Dersim tartışmasına ilişkin açıklamalarında, “Özür dilenmesi gerekiyorsa, bunu devletin yapması gerekiyor. Atatürk’ün kurduğu, Halk Fırkası’yla, bugünkü yeni CHP, aynı değil, kendimizi yeniliyoruz” diyerek, Atatürk’ ün, partisi, olmadıklarını söylemişti.
           Yine Sayın KILIÇDAROĞLU, Diyarbakır’da çıktığı kürsüden; “Biz eski CHP değiliz. 1930’ların, 1940’ların, CHP’si değiliz!” diyerek, CHP’yi, ne kadar değiştirmiş olduğunu anlatmaya çalışıyordu.
            Bu sözler yadırganmadı. Çünkü Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU, CHP Genel Başkanı olduktan sonra, ince bir strateji ile neredeyse, üst düzey tüm yönetim kademelerini de arzu ettiği gibi, dizayn etti.
            CHP, İzmir Milletvekillerinden, Prof. Dr.  Güler ise CHP’nin, 35. Olağan kurultayında, alınan kararlardan sonnra, CHP’ yi, AKP ve HDP, karışımına benzetmişti.
            Sayın KILIÇDAROĞLU’ nun, Dersim açıklamalarından sonra, Sayın Onur ÖYMEN ise“Atatürk döneminin, üstelik kendi partisinin yöneticileri tarafından suçlanmasına tahammül etmemiz mümkün değildir. Herkes, artık tavrını ortaya koymalıdır. CHP’yi kimliğinden, köklerinden kopartmaya, kimsenin hakkı yoktur" diye konuşmuştu.
            CHP’nin, 14.Olağan Gençlik Kolları Kurultayı’nın ardından, “Seyit Rıza” tartışması başladı. Konuşması nedeniyle eleştirilen, Halkçı Liseliler, Genel Başkanı,Sayın Doğukan Kurnaz açıklama yaparak, “Bir siyasal hareket, hem Mustafa Kemal’e, hem de Seyit Rıza’ya sahip çıkamaz.” diyerek, CHP içindeki, gelişmelere tepki gösterdi.
          CHP’ de, Atatürk’ le ilgili, gelişmeler, kaygı vericidir. O nedenle CHP’ nin, Anadolu teşkilatları, özellikle de Atatürkçü tabanı, Atatürk’ ün, CHP’ sini, yeniden hayata geçirmek için, mücadele ediyor
           Aslında, YCHP, Atatürk’ ün, CHP’ si olsa, Milletvekili ve yerel seçimlerdeki adayları, Genel Başkan, parti il yönetimleri değil, parti üyeleri veya halk seçerdi. Çünkü Atatürk’ ün, kurduğu CHP,  ülke ve parti bazında, demokratik kuralları uygulayan bir partiydi 
           Cumhuriyetin kurucusu, Büyük Önder ATATÜRK’ e, göre, Yasama Kurumu, hiçbir sınıfa dayanmayan ve hiçbir sınıfın temsil edilmediği, millet tarafından, doğrudan doğruya seçilen, vazife ve yetkilerini, millete karşı sorumlu olarak, yerine getiren, milletvekillerinden, oluşan bir parlamentodur...
           ATATÜRK’ ün, düşündüğü parlamentoda, halk, değer verdiği ve kendisinden hizmet beklediği kişileri, bizzat seçecektir. Halkı, hükümetin veya partilerin empoze edecekleri kişileri seçmek zorunda ve durumunda bırakmak, tamamen antidemokratiktir.
          ATATÜRK dönemindeki CHP,  her türlü zorluğa ve imkânsızlığa rağmen, 1929-1938 yılları arasında, ağır sanayi üretimi %152 artarken, toplam sanayi üretimi %80 artmıştır. Kömürde %100, Kromda %600, diğer madenlerde %200 artış olurken, demir üretimi 0’dan 180.000 tona çıkmış, şeker üretimi, 200 misli artmıştır.


             Ülkemizde, bu kalkınma hızına, hiçbir iktidar, hatta o günün şartları ile hiçbir ülke ulaşamadı. Hiç borç para almadı, Osmanlının borcunu ödedi. 150 tonda altın bıraktı.
            O nedenle de yalnız CHP değil,  bütün partiler ve kesimler, Atatürk dönemindeki  ekonomik politikaları, takip etmek ve projeleri üretmek zorundadırlıdır.   Çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz. Atatürk dönemde olduğu gibi, her alanda proje üreterek hayata geçirmek zorundadırlar. 


          Türk halkının, Atatürk dönemindeki, CHP’nin ilklerine, Atatürk’ ün, fikir ve düşüncelerine, ekonomik ve eğitim stratejilerine, dünden, daha çok, bugün ve gelecekte ihtiyacı vardır.


          Hala bu gerçekleri, gözardı eden kesimler, varsa ne denebilir ki?


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi