KUR'AN'A GÖRE ALLAH-4

 


Son üç köşe yazımda Kur'an'da Allah hakkında ayetler ışığında neler söylenmiş olduğunu açıklamaya çalıştım. Kaldığım yerden son açıklamalara devam edeyim.



  • Hadisi Kur’an olandır


Necm-59. Peki, şimdi siz bu Hadisin /Kur’an’ın sözünü mü garip görüyorsunuz?


Mürselad-50. Peki, şirk koşan bu insanlar, artık bu Hadis'ten /Kur'an'dan başka neye inanacaklar ki?


A’raf-185. Onlar ayrıca göklerin ve yerin mükemmel işleyiş düzenine ve Allah'ın yarattığı şeylerin mükemmelliğine de bakıp düşünsünler. Yaşamlarının son anlarının yaklaşmakta olabileceğini de hiç akıllarına getirmezler mi? Bunlar Kur'an'dan başka hangi hadise /söze inanıyorlar?


Zumer-23. Rablerini sayanların derileri, en güzel hadis /söz olan kitabın /Kur'an'ın sözlerini işitince ürperir.  



  • İnsana Ruh’undan üfleyendir


Hicr-29. Onu şekillendirip ruhumdan üflediğimde hemen ona saygı gösterin /sizden üstün olduğunu /büyüklüğünü kabul edin /secde edin /yardımcı olun” demişti.



  • Evrensel kuralları-Sünneti kesin olandır


Fatır-43. Onlar, daha önceki ortak koşanlara uygula­nan Allah’ın cezalandırmaya dair ilahi kurallarından /sünnetinden başka kurallar mı bekliyorlar? Siz, Allah'ın sünnetini uygulamada /sünnetillah'ta bir farklılık göremezsiniz ve kesinlikle bir değiştirme de olmaz.



  • Yüceltilmeye ihtiyacı olmayandır


Furkan-60. Şüphen olmasın ki, daha önceleri de elçilerimiz, Allah’a şirk koşanlara "Tek güçlü ve yaratıcı olan Rahman'a secde edin" dediklerinde karşı çıkmışlar ve "Rahman da neymiş? Senin bize ısrarla söylediğin şeye mi secde edeceğiz?" demişlerdir. Hatta bu davet onların kibirlerini daha da arttırmıştır. 61. Ve bilmiyorlar ki, gökte yıldızları /burçları yaratan ve oraya ışık veren bir Güneş ve bu ışığı yansıtıp geceyi aydınlatan bir Ay da yerleştiren Allah, zaten yüceler yücesidir ve böylelerinin yüceltmesine ihtiyacı yoktur.



  • Sebep-sonucu belirlemiş olandır


Cin-28. Böyle yapar ki, İns ve Cin nesilleri, bu elçilerin Rab'lerinin mesajlarını, eksiksiz olarak gerçekleştireceklerini bilsinler ve hiçbir şüphe duymadan iman etsinler. çünkü Allah, bütün yarattıklarının yaptıklarını ayrıntılarıyla bilmektedir ve her şeyi en ince ayrıntısına kadar ve sayıca da hesaplayıp belirlemiştir.



  • Uyarmadan helak etmeyendir


Taha-134. Gerçek şu ki, Kur'an ile onları tekrar uyarmadan önce Biz, inkâr edenleri şiddetli bir azap ile helâk etseydik, ahrette  "Rabbimiz, ne olurdu bize bir elçi gönderseydin de böyle perişan ve rezil olmadan önce, Senin bildireceğin ayetlerine /buyruklarına uysaydık!” diyerek inançsızlıklarına bahane uyduracaklardı.



  • Zulmetmeyendir


Fussilet-46. Kim ki Allah ile yapılan anlaşmaya sadık kalır ve salih ameller gerçekleştirirse kendi nefsinin yararınadır. Kim de olumsuz amellerde bulunursa kendi nefsinin zararınadır. Şüpheniz de olmasın ki Rabbin, kullara asla haksızlık yapmaz ve zulümde bulunmaz.


Enfal-51. Tadacakları bu azap, kendi işlemiş oldukları olumsuz amellerinin karşılığıdır. Yoksa Allah kulları için zulmedici değildir.



  • O’na imana çoğunlukla şirkten sonra ulaşılandır


Yusuf-105. Göklerde ve yerde ders alınacak o kadar çok ibretler var ki, ama insanlar onlarla hiç ilgilenmezler /uzak dururlar. 106. çünkü insanların çoğu, şirk koşma hatasını işlemeden Allah'a iman etmezler.



  • İlim sahiplerinin O’na imanının en güçlü olanlarıdır


Al-i İmran-18. Ey insanlar! Şunu da iyice bilin ki Allah eserleriyle, Melekler ve adalet ile doğruluktan ayrılmayan ilim sahipleri de elde ettikleri bilgilerle O'ndan başka ilah olmadığına şahitlik eder /ispatlar ve tasdik ederler. çünkü her şeyden üstün ve her şeye hâkim olan O'ndan başka ilah yoktur.


Fussilet-53. Kur'an'ın gerçek olduğunu ve varlığımızın belirti ve belgelerini, hem kendi nefslerinin /vücutlarının mükemmelliğini anlayınca, hem de uzayı /evreni çözdüklerinde insanlara zaten göstereceğiz. Böylece Rabbin her şeyi kuşatmış olduğunu ve her şeyde bulunduğunu görmeleri /öğrenmeleri, onların iman etmeleri için yeterli değil mi?


Ancak 4 köşe yazımda derleyebildiğim Kur'an'a göre Allah'a yönelik açıklamaları bitirebildim. Tabi daha fazlasını Allah bilir diyorum. Başka bir konuda inşallah tekrar birlikte olmak ümidi ile.



  • NOT: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi