ÖZDE DİNDAR (Mümin) SÖZDE DİNDAR (Sadece Müslüman)-6

 


Geçen haftadan devam ediyorum.



  • özde Dindar (Mümin) olan Cinsiyet ayırımına göre dini kuralları yasaklamaya kalkışmaz


Tur-21…….. çünkü herkes kendi kazanmış olduğunun karşılığını görecektir.



  • Haksız kazanç elde etmek üzere rüşvet vermez ve almaz


Bakara-188. Mallarınızı /veya her türlü imkânınızı, haksız yollarla /haksızca gasp ederek almayın. Başkasının malını /imkânını haksız yere almak /yemek amacıyla da, yetkililere ism’lerden /başka haram veya günaha yol açma riski olanlardan rüşvet vermeyin.  



  • Kıyafeti din temelli değil, şehvet yerlerini örtme şeklinde tedbir amaçlı ve gelenekseldir


A’raf-26. Ey Âdemoğulları! Sizi doğa şartlarından korumak ve çıplak vücudunuz ile şehvet yerlerinizi örtmek /olumsuzluklar yaptıracak nefslerinizi frenlemek üzere elbiseler yapmayı öğrettik /gerekli bilgiyi gönderdik. Ancak şunu iyice bilin ki takva elbisesi ise çok daha hayırlıdır. 



  • Devlet malı çalmaz


Al-i İmran-161. Dedikoduların tersine, bugüne kadar gelmiş hiçbir peygamber, emanete hıyanet etmemiş ve kâmu malından çalmamıştır.



  • Birbirini sevip isteyen gençlerin evlenmelerine engel olmaz, yardımcı olur


Ahzab-37…….İşte Biz bu gençleri, Allah'ın da bu güçlü arzularını /sevgilerini  onaylaması sonucu evlendirdik ve böylece de birbirini severek evlenilme konusunda, evleneceklere danışılmama ve sevgilerini önemsememe şeklindeki geleneksel bir engelin kaldırılmasında Müminlere  örnek olmalarını istedik. Sonuçta Allah'ın buyruğu yerine getirilmiş de oldu.



  • Tek eşli evlilik yapar ve muhtaçların evlenmelerine yardımcı olur 


Nisa-3……..Böylesine hak yeme amaçlı bir hata yapmaktansa, maddi gücünüze göre iki, üç, dördü gibi ne kadarına gücünüz yetiyorsa, malları ile birlikte onları sadece korumanıza /nikâhınıza alın, koruyup kollayın veya gücünüze göre evlenmelerine destek olun /evlendirin. çünkü evli olduğunuz bir eşiniz varken, onlardan siz alır ve evlenirseniz, adaletli davranamama korkusu yaşarsınız.



  • Peygamber de olsa, Allah dışında hiç kimseyi ilahlaştırmaz


 Nisa-79. Ey peygamber! ……..Sen de insansın ve biz Seni tüm insanla­ra elçi olarak gönderdik.



  • Ruhban-din adamı diye bir meslek sınıfı oluşturmaz


Hadid-27…….. Fakat kendileri bir ruhbanlık /din adamlığı sınıfı ortaya çıkardı­lar. Hâlbuki Biz böyle bir ruhbanlık /din adamı grubu oluşturmalarını bildirmemiştik. Onlar bu ruhbanlığı, sözde Allah'ın rızasını kazanmak düşüncesiyle ortaya çıkardılar. Ama ona da hakkıyla uymadılar.



  • Allah'ın tekrar yaratacağından ve hesaba çekileceğinden şüphe içinde olmaz


Ra’d-5……"Biz ölüp toprak olduktan sonra, yeniden mi diriltileceğiz ha?" şeklinde Allah'ın yaratıcılığına halâ şüphe ile bakmaya devam edenlerin bu açıklamalarına hayret etmelisin. Böyle söyleyenler, gerçekte Rabbine tam iman etmeyen ve aksine O’nun bu yaratıcı kudretine inanmamakla zaten O’nu inkâr etmiş /küfre sapmış durumda olanlardır.



  • Dini kuralları ve takvayı, giyim veya yeme-içme şekilciliklerine indirgemez ve din diye bunları hedeflemez


Maide-93. İman edip salih işler yapanlar ve takva sahibi olanlara, iman edişlerinden, salih ameller işlemeleri ve takva sahibi oluşlarından ayrılmadıkları sürece, kendilerine yiyip içtiklerinden dolayı herhangi bir günah olmayacaktır. çünkü Allah, salih ameller işleyenleri /muhsin olanları sever.



  • Toplumsal bir uğraşıyı, kişisel bir uğraştan çok daha önemser ve kişisel menfaatine alet etmez


Nur-62. Gerçek müminler, Allah'a ve buyruklarını bildiren elçisine gönülden iman eden ve elçi ile bir toplantı halinde iken, ondan izinsiz toplantıyı terk etmeyenlerdir.



  • Okunacak ilk kitabın Evren, ikinci kitabın da Kur’an olduğuna uyar


‘Alak-1. Oku, her şeyi yaratan /halk eden Rab’bin adıyla.


‘Alak-3. Oku ve bil ki O Rabbin en büyük ikram sahibi /cömert olandır.



  • Puta tapan da olsa hiç kimsenin bu ibad etme /kulluğunu ifade etme yöntemini uygulamasına engel olmaz


Maide-2. Ey iman edenler! Hac sırasında ………..Rablerinin iyilik ve rızasını umarak Kâbe’ye gelenlere saldırarak ve engellemeye kalkarak saygısızlık etmeyin…..



  • Ve içten Mümin olan, Allah’ın bildirdiği doğru yola /sıratan müstakiyme yönelir


Bakara-24. Bunu yapmazsanız -ki asla da yapamayacaksınız- o takdirde, şirk koşup bildirilenleri inkâr ederek küfre sapmış ve sapacak olanlara azap olacak olan ve yakıtının dünya öğrencisi olan İns'ler /öğrenci Ruh'lar ile Cehennem taşlarının olacağı ateşten korunmak üzere, dosdoğru yola /sıratan-müstakiyme yönelin.


Görüldüğü gibi özde Dindar (Mümin) olmak oldukça zor bir aşama.  Mümin olan, şimdiye kadar saydığım olumlu özelliklere sahip olması ile Allah’ın bütün vahiy kitaplarında ve son olarak da Kur’an’da bildirdiği Allah’ın yolunda olması sonucu daima yapıcı, anlayışlı, hoşgörülü ve kesinlikle zıtlaşmalardan, kavgalardan uzak duran bir kişidir. Dolayısıyla ancak Allah’ın yolunda olmayan ve uzaklaşmış bulunan bir kişi, aynı zamanda İçten Dindar (Mümin) oluştan da uzaklaşmış ve Mümin olanın yukarıda saymış olduğum Kur’an temelli olumlu özelliklere sahip olamamış demektir. Celaleddin-i Rumi, Mümin olmayan Sözde Dindar (sadece Müslüman) olanın çabuk kavgaya tutuşan bir kişi olduğuna vurgu yapmıştır.


 “Yolunu doğru bulmayan, yolu ile ilgili ikna edici cevap veremezse, inadından münakaşaya girişir, kavgaya tutuşur. Bu dünya kurulalıdan, kıyamet gününe kadar böyle gelmiş böyle gider - Mesn.5 /3228”


İçten Mümin olmamız dileklerimle…..


NOT: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi