"Eskişehir’in yararına olmayan yanlış karardan acilen dönülmeli"

"Eskişehir’in yararına olmayan yanlış karardan acilen dönülmeli"
CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türk Dünyası Vakfı’na “müze” olarak devredilen ve “ETİ Şehir ve Göç Müzesi” açılması beklenirken tabelasının indirilerek, “TÜGVA Kıraathane” tabelasının asılmasına müzenin önünden tepki gösterdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, kapısı kilitli olan müzenin önünde yaptığı açıklamasında, ETİ Şehir ve Göç Müzesi ile ilgili geçmişte yaşananları hatırlatarak, “Hepimizin bildiği gibi, 2013 yılında Eskişehir’in ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanını almasıyla Kanunla Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kurulmuştu. 31 Aralık 2013’de Ajans, Kanun gereği, süresi bittiğinden varlıklarını Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesi gerekirken tasfiyesi, 2014 yerel seçimleri sonrasına bırakılmıştı. Seçimlerde Büyükşehir Belediyesi’ni Yılmaz Büyükerşen’in kazanması sonrası Büyükşehir Belediyesine devredilmesi gereken varlıklar kurulan Türk Dünyası Vakfı’na devredilmişti” dedi.

MÜZENİN TEMELİNİ BİRLİKTE ATTIK

Türk Dünyası Vakfı, Eskişehir Valiliği’nin öncülüğünde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arsa üzerine Eti Şirketler Grubu’nun sponsorluğunda göç müzesi projesine başlandığını kaydeden Süllü, “5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun 20. maddesince Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Yapım- Onarım Karşılığı Kiralama Modeli ile Türk Dünyası Vakfı’na tahsis edilen arsada, Eti Şehir ve Göç Müzesi’nin temeli, 17 Haziran 2015 tarihinde, benim de Büyükşehir Belediye Başkan vekili olarak katıldığım, dönemin Valisi, AKP Milletvekili ve proje sponsoru Eti Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanın katılımıyla atılmıştı” ifadelerini kullandı.

İç tefrişatının bitimine yakın müzeyi gezdiğini ve çok da beğendiğini belirten Eskişehir Milletvekili Süllü, “Yıllar geçip hala açılmayınca, 2019’ un 10. ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na soru önergesi vermiştim. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 2020 yılında soru önergeme yazılı cevabında; ‘ETİ Şehir ve Göç Müzesi’ ismiyle yapılan bir çalışma bulunmadığı gibi, özel müze olarak faaliyette bulunmak amacıyla bir başvurunun da olmadığını belirtmiştir. Aradan 4 yıl daha geçmiş. İç donanımı da bitmiş müze bir türlü açılmamıştı” dedi.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ‘MÜZE’ OLARAK TAHSİS ETMİŞTİ

Süllü, açıklamasının devamında, “Kırım, Kafkaslar ve Balkanlar’dan aldığı göçlerle zengin kültürel geçmişe sahip şehrimizde, Türk Dünyası Vakfı’na ‘müze’ olarak devredilen ‘ETİ Şehir ve Göç Müzesi’ açılması beklenirken tabelası indirilmiş, ‘TÜGVA Kıraathane’ tabelasının asılmasının kamuoyunda tartışma yarattığını belirtti.

Süllü, “Oysa ki, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasındaki güncel bilgilere göre; Tarihi Odunpazarı bölgesinde 12937 Ada, 20 Parsel tapu kayıtlı, kullanım amacı müze, sözleşme süresi 15 yıl ve 2019 yılı 2.200 TL kira bedelli 484 adet Yapım Karşılığı Uzun Süreli Kiralama modeli varlıkları arasında halen, Eti Şehir ve Göç Müzesi olarak görülmektedir. Türk Dünyası Vakfı’nın resmi internet sayfasında ise “Devam Eden Eserlerimiz” başlığı adı altında ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nden övgü ile söz edilmeye devam edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ ACİLEN KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPMALI

Müze olarak tahsisli iken kullanım amacına aykırı olarak, TÜGVA’ya tahsis eden aralarında geçmiş dönem iki AKP milletvekili ve bürokratların bulunduğu Vakıf Mütevelli Heyeti konu ile ilgili acilen kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğini ifade eden Süllü, “Kimse bizden, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerden kaynakları kesilen TÜGVA’nın şimdi de Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerinden, şehrimizin değerlerini hedef almasına sessiz kalmamızı beklemesin. TBMM Başkanlığına konu ile ilgili soru önergemizi verdik. Ancak, yanıt gelene kadar öncelikle Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti ve Valiliğin Eskişehir kamuoyunu acilen aydınlatması gerekir” diyerek şu sorulara yanıt istedi:

  • Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Türk Dünyası Vakfı’na tahsis edilen müzenin aradan geçen 9 yılda açılmamasının gerekçesi nedir?
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında kullanım amacı “müze” olan Eti Şehir ve Göç Müzesi’nin tabelasının indirilerek yerine, kullanım amacına aykırı olarak “TÜGVA Kıraathane” tabelasının asılmasıyla ortaya çıkan işlem için, Vakıf Genel Kurulu kararı alınmış mıdır? Bu kararı kim vermiştir?
  • Yapılan işlem 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’na uygun mudur ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne herhangi bir başvuru olmuş mudur?
  • “Müze” tahsisli olarak açılmaya hazır olan Eti Şehir ve Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya “kıraathane” olarak tahsis edilmesinin gerekçesi ve kamu yararı nedir?
  • Eskişehir’de toplum yararına çeşitli projelere de destek veren proje sponsoru Eti Şirketler Grubu’ndan, TÜGVA’ya tahsisle ilgili herhangi bir izin veya onay alınmış mıdır? Açılmaya hazır müzenin içindeki tefrişat ve yapımlara ne olmuştur?
  • Sürekli kamu kaynaklarına göz koyan TÜGVA, kıraathane açmak için şehirde başka hiçbir yer bulamadı da şehrimizin kültürel geçmişini geleceğe taşıyacak müzemize mi göz koydu?

Süllü, “Bunu kabul etmemiz mümkün değildir; yanlış karardan acilen dönülmelidir. Yerel yönetimlerimizin projeleri ile turizm şehri olan, müzelerinin de çekim noktası olduğu Eskişehir’imizin kültürü ve göç hafızasının, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak; ülkemizde ilk olma özelliğini taşıyacak şehir ve göç müzesi olması gerektiği gibi, mutlaka açılmalıdır. Konunun takipçisi olacağımız bilinmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum