Depremin bir acı tarafı da Eskişehir'de görüldü: Yurtları boşaltın çağrısı!

Depremin bir acı tarafı da Eskişehir'de görüldü: Yurtları boşaltın çağrısı!
 Muhabir
6 Şubat depremlerinde evlerini kaybeden ve Eskişehir’de KYK Yurdu’na yerleştirilen depremzedelere 30 Temmuz'a süre verilerek “Yurtları boşaltın” denildi.

Ülkeyi sarsan, acıya boğan 6 Şubat depremlerinin ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremzede yurttaşların Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait (KYK) öğrenci yurtlarının afetzedelere tahsis edilmesine karar vermişti.

Yaşadıkları büyük acının ardından Eskişehir’e gelen depremzedeler misafir edildikleri yurtlardan çıkarılıyor.

Eskişehir Valiliği tarafından alınan kararla Eskişehir’de Doğanaslanbey KYK yurdunda misafir olarak kalan depremzedelere 30 Temmuz tarihine kadar süre verildi.

Depremin olduğu ilk gün süresiz kalabilirsiniz denilmesine rağmen on gün önce alınan kararla şok olan depremzedelere iki öneri sunuldu.

“YA 3 BİN TL YA KONTEYNER”

6 ay boyunca 3 bin lira parasal destek verilmesi önerilirken “Ya da geldiğiniz deprem bölgesine gitmek için size konteyner verelim” denildi.

3 kişilik depremzede bir aile ile Eskişehir Vali Vekili Kubilat Ant ile görüşmeye gelen Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu Deprem Koordinasyon üyeleri, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

“BURAYI BOŞALTIN DENİLİYOR”

Platform Sözcüsü Nazan Aksaray, yaptığı konuşmada, Valilik randevusunun temel nedeninin depremle ilişkili olduğunu söyleyerek, “Çok mağduriyet var buradaki dostlarımızın da. Hala barınma sorunları var. İş ve ekmek sorunları var. Eğitim sorunları var, çok büyük sorunları var ama bu sorunlara yepyeni bir sorun daha eklendi. Geçtiğimiz 10 gün içerisinde. Biliyorsunuz bir deprem mağduru dostumuz kamunun misafirhanelerinde ve yurtlarında kalıyor. Depremin ilk gününden itibaren. Süreç içerisinde maalesef başlangıçtaki kalış koşulları aynı yeterlilikte devam etmediği için ayrılmak zorunda oldu bir grup ama büyük mağduriyet içerisinde olan, ekonomik sıkıntısı, sağlık sıkıntısı olan, girecek bir evi olmayan, evi yıkılan veya başka nedenlerle orada zor ko9şullara rağmen, orada yaşamaya devam etmek zorunda olan deprem mağduru grubumuz da var. Valilik buluşmamızın temel nedeni de Temmuz ayının 30’unda artık burayı terk edeceksiniz demeleri. Halbuki başlangıçta süresiz kalacakları söylenilmişti. Doğan Aslan Bey yurdunu biliyorsunuzdur. Buranın M misafirhane yurdunu gerekirse onlara süresiz olarak tahsil edilebileceği sözü verilmişti. Artık deniyor ki burayı boşaltacaksınız, bu insanların gerçekten gidecekleri yerleri yok. Ekonomik durumları büyük bir zorluk içinde. Onlara önerilen iki şey var. 3 bin lira 6 ay boyunca parasal destek ya da geldiğiniz deprem bölgesine gitmek için size konteyner verelim. Hepimiz biliyoruz ki konteynerler yeterli değil, deprem bölgelerinde 3 bin lirayla da şehirde zaten kiralık ev yok. Bu mağduriyetlerini hem somut önerilerle iletmek hem de doğrudan yaşadıkları sıkıntıları ilin en üst amirliğine bildirmek için geldik” dedi.

“5 KİŞİLİK AİLEYE AVUÇ İÇİ KADAR KASEDE YOĞURT VERİLİYOR”

Bir diğer platform üyesi Nurettin Aldemir ise, depremzedelere baskı yapıldığını iddia ederek, “Mutfağı kapatacağız, suları keseceğiz gibi uzunca bir süredir mutfaktan verilen gıda desteğinin hem hacmen hem de sağlıklı beslenme açısından yetersiz olduğunu söylediler. Bunu da baskı aracı olarak kullanıldığını söylediler. Avcumun içi kadar kâse düşünün. Aile 5 kişiyse bu kaseyi veriyorlar yoğurt, 7 kişiyse 7 kişi paylaşıyor, 3 kişiyse 3 kişi paylaşıyor. Aile bunu Vali Yardımcımız Kubilay Bey’e de gösterdi. Kap bu. Bu kapla servis ediliyor söz ettiğim yoğurt, örneğin 3 aile yiyor. Yanımızda bulunan aile 3 kişi. İşkenceye dönüştüğünü çok açık söyleyebiliriz. AFAD yetkililerinden arkadaşlarımız da vardı, Vali yardımcımızla görüşürken onlar bu durumu bilmediğini, kendileriyle alakalı olmadığını, yurttaki yetkililerin iş güzarlığı olabileceğini ifade ettiler, kendileriyle konuşacaklarını ifade ettiler” diye konuştu.
Vali Vekili Kubilay Ant ile görüşmeye katılan depremzede aile ise açıklama yapmak istemedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum