Geleneksel meslek yavaş yavaş yok oluyor

Geleneksel meslek yavaş yavaş yok oluyor
 Muhabir
Teknolojinin hızla ilerlemesiyle beraber geleneksel saatçilik mesleği, yeni teknolojik gelişmeler karşısında zorlu bir mücadele veriyor.

Yıllardır saat tamiratı ve bakımı yaparak geçimini sağlayan birçok saatçi, artan dijitalleşme ve akıllı saat teknolojilerinin yükselişiyle mücadele ediyor.

Geleneksel saat tamiratı gerektiren mekanik saatlerin yerini, kullanımı kolay ve pratik olan akıllı saatler almaya başladı.

Bu durum, geleneksel saatçilik mesleğinin geleceği konusunda endişelere neden oluyor.

Konuyla ilgili olarak konuşan saatçi esnafı Muzaffer Yürütücü, “Son birkaç yıldır dijital, akıllı saatler çok fazla piyasada yaygınlaşmaya başladı.

Onun etkisiyle birlikte saat satışımız düştü. Aynı zamanda saat tamirimiz de azaldı. Eski mekanik saatler zaten üretilmiyor, pilli makinalar çoğalmaya başladıkça tamir de azalmaya başladı” dedi.

Piyasada ucuz ve replika saatlerinin çok fazla olmasının da kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Yürütücü, “Bir yandan da piyasaya çok fazla ucuz, kalitesiz ürün giriyor. Onların zaten hiç tamiri yok ve saatçiler dışında da her yerde satıldığı için bizim sektörümüz olumsuz olarak etkilendi.

Ucuz ürünlerin çoğu Çin ürünü ve kaplamaları ciltte alerji yapabiliyor. İnternette de taklit ve replika ürünler çok fazla. İnsanlar onlara aldanıp alıyorlar ama sonucunda daha pahalıya mal oluyor çünkü atmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

“HER GÜN GERİYE GİDİYORUZ”

Saatçi esnafı olarak zor zamanlardan geçtiklerini ve mesleğin geleceği konusunda endişe duyduklara dikkat çeken Yürütücü, “Saat sektörü tamamen ithal, döviz arttıkça fiyatlar artıyor, maliyetler yükseliyor ama biz aynı oranda yükseltemiyoruz. Çünkü vatandaşın alım gücü de belli.

Sonucunda biz de zorlanıyoruz. Karımız düştü, masraflarımız arttı. İnternet bizim için başlı başına bir sorun, onunla rekabet edemiyoruz. Saat satışımız düştü. Her gün geriye gidiyoruz. Zaten tamirci esnaf yetişmiyor. En genç tanıdığım çevremde 35 yaşında, ben 10 yaşında başlamıştım. Bu da mesleğin geleceğini sıkıntıya sokacak bir durum” sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.