Saadet Partisi’nden revizyon imar planı için öneri

Saadet Partisi’nden revizyon imar planı için öneri
Saadet Partisi Odunpazarı İlçe Teşkilat Başkanı Yasin Özen, Odunpazarı Belediyesi tarafından onaylanan revizyon imar planlarının yetersiz olduğunu savundu.

Saadet Partisi Odunpazarı İlçe Teşkilat Başkanı Yasin Özen, partisinin haftalık Pazar toplantısında konuştu. Odunpazarı Belediyesi meclisinde onaylanan Erenköy, Huzur, Çankaya ve Alanönü mahallelerini kapsayan revizyon imar planlarına değinen Özen, yapılan çalışmanın önemli ama yetersiz olduğunu vurguladı. Kat yüksekliğinin 4 kata çıkarılmasının olumlu bir adım olduğunu ancak çözümün 5 ya da 6 katlı yapılaşmayla mümkün olabileceğini söyledi.

“4 KAT YETERLİ DEĞİL”

Yasin Özen şu ifadeleri kullandı:

“Odunpazarı Belediyesi; Erenköy, Huzur ve Çankaya Mahallelerinde uzun yıllardır vatandaşların çözüm beklediği imar planı sorununa neşter vurdu. 220 hektarlık bir alanı kapsayan Revizyon Uygulama İmar Planı ile bölgede yapılaşma koşulları iyileştirildi. Erenköy, Huzur, Çankaya ve ayrıca Alanönü Mahallesi'nde yeni bir imar revizyon planı yapıldı. Genel olarak baktığımızda, evet bu bir çözüm ama yeterli bir çözüm değil. Proje 4 kat diyor. 2 kattan, ayrık nizam dört kata geçilmesi hedefleniyor. Bu yeterli değil. Vatandaşın rızasını almak kolay değil. Bu nedenle ada bazlı planlama, emsal ve kat artışıyla ancak bir çözüm üretilebilir. 4 kat olumlu bir adımdır ama yeterli değildir. Bizce bu dönüşüm 5 ya da 6 kat olmalıydı. Alan genişlemesine gerek olmadan, ayrık nizamla bu çözüm üretilebilirdi.”

“SÖZ KONUSU MAHALLELER 5-6 KATA UYGUN”

Yapılaşmanın plan bütünlüğüne zarar vermemesi gerektiğini de vurgulayan Özen, mevcut durumda ciddi riskler olduğunu dile getirdi. Özen, “Şu cümleye dikkat çekmek istiyoruz. ‘Alan içerisinde çok fazla yeni yapılaşma ve ruhsatlı yapı bulunduğundan ada bazında yapılaşmanın mümkün olmayacağı görülmüştür.’ Bizler öteden beri bu uyarıyı yapıyoruz. Şu an dönüşüm alanı olarak tanımlanan 585 dönümlük bir alanda yaklaşık 1200 bina var. Bu bölge zaten afet riski altındaki alan olarak kanunla belirlenmiş. Buna rağmen bu binalar hâlâ yeniden ruhsatlandırılıyor. Gelecekte burada yeniden bir planlama yapıldığında, karşımıza yeni yapılar çıkacak. Kanun koyucu diyor ki: ‘Yeni yapılar planlama bütünlüğünü bozacaksa, bu binalar yıkılır ve gerçek değeri vatandaşlara ödenir.’ Bu çok ciddi bir maliyet. Bugünden bu durumu öngörüp, yeni imar planlarına uygun bir şekilde yapılaşmayı yönlendirmeliyiz. Yoksa gelecekte şehir merkezinde bile ruhsatlı ama uyumsuz yapılarla karşı karşıya kalırız. Bu bir risktir. Söz konusu dört mahallenin zemin yapıları 5-6 kata uygun. Hiçbir sıkıntı yok. Eskişehir’in en iyi zeminlerinden biri burası. Hem sıvılaşma riski açısından, hem yatay yapılaşma katsayısı, hem de depremsellik açısından uygun. Örneğin, Erenköy Mahallesi'nde 2.274 parsel, Huzur Mahallesi'nde 685, Çankaya Mahallesi'nde ise 1.019 parsel var. Şu anda bu bölgelerde bitişik nizamdaki 2 katlı yapılar, ayrık nizama geçerek 4 kata dönüşüyor. Toplamda 4.478 parsel ve 3.603 yapıdan bahsediyoruz. Bu alan yaklaşık 220 hektar, yani 2.200 dönüm büyüklüğünde. Böyle bir çalışma bugüne kadar yapılmalıydı. Yapılıyor olması kıymetlidir ama yeterli değildir” şeklinde konuştu.