CHP Eskişehir İl Başkanı Kılıç, yeşil alanların yönetiminde yetki karmaşasının giderilmesi ve vatandaşlara eşit kullanım hakkı sağlanması gerektiğini vurguladı.

Eskişehir’de kamusal yeşil alanların yönetimine ilişkin tartışmalar sürerken CHP Eskişehir İl Başkanı Volkan Enver Kılıç, farklı kurumların sorumluluğundaki parkların tek bir yerel yönetim anlayışıyla ele alınması çağrısında bulundu.

“Parklar herkesindir”

Eskişehir’de Dede Korkut Parkı’nda yoga yapanların ve bebekleriyle eğitim çalışmasına katılan annelerin parktan çıkarılmasıyla gündeme gelen tartışmaları değerlendiren CHP Eskişehir İl Başkanı Volkan Enver Kılıç, kentteki yeşil alanların yönetiminde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Parkların yalnızca fiziksel bakım yapılan yerler olmadığını belirten Kılıç, bu alanların kent sakinlerinin ortak yaşam alanları olduğunu ifade etti. Parkların yürüyüş, dinlenme, spor ve sosyal etkinlikler için kullanıldığını kaydeden Kılıç, bakımın yanı sıra kullanım düzeninin oluşturulması ve vatandaşların bu alanlardan eşit şekilde yararlanmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Kılıç, “Eskişehir’in yeşil alanları kurumlar arasındaki yetki karmaşasına terk edilemez. Parkların bakımı, düzenlenmesi ve vatandaşların eşit kullanımını sağlayacak yönetim anlayışı Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Kamu kurumları arasında yetki ve sorumluluk karmaşası yaşanmamalıdır”

Dede Korkut Parkı ve Millet Bahçesi gibi alanların farklı kamu kurumlarının sorumluluğunda olmasının bakım ve işletme süreçlerinde koordinasyon sorunlarına yol açabileceğini belirten Kılıç, kent merkezinde yoğun kullanılan parkların yerel yönetim anlayışıyla ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Orman işletme birimleri ve Devlet Su İşleri gibi kurumların kendi görev alanlarında önemli hizmetler yürüttüğünü belirten Kılıç, kent merkezindeki parkların günlük işletilmesi, vatandaşların kullanımının düzenlenmesi ve kent genelindeki yeşil alan politikasıyla uyumlu yönetilmesinin belediyelerin yerel hizmet alanıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti.

Kılıç, Eskişehir’deki yeşil alanların tek bir yönetim anlayışıyla değerlendirilmesinin bakım ve kullanım standartlarının ortaklaştırılması açısından önem taşıdığını ifade etti.

“Önerimiz net”

Dede Korkut Parkı, Millet Bahçesi ve Hat Boyu’nun Eskişehir Büyükşehir Belediyesine devredilmesi gerektiğini belirten Kılıç, sürecin ilgili kurumlarla görüşülerek yürütülmesini önerdi.

Kılıç, “İlgili kamu kurumları ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasında gerekli görüşmeler yapılmalı, hukuki ve idari koşullar incelenmeli ve uygun protokoller hazırlanmalıdır” dedi.

Devir işlemlerinin yetki ve mülkiyet koşulları dikkate alınarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Kılıç, söz konusu alanların bakım, düzenleme ve işletme sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesinde toplanmasını istediklerini bildirdi.

“Çimlerde yürümek serbestse, annelerin eğitim çalışması neden engelleniyor?”

Dede Korkut Parkı’nda önce yoga yapanların, ardından bebekleriyle eğitim çalışması gerçekleştiren 75 annenin parktan çıkarıldığı yönündeki olayların kamuoyunda soru işaretleri yarattığını belirten Kılıç, uygulamaların hangi kurallara dayandığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Kılıç, AK Parti’nin önceki dönem Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın yoga tartışması sırasında çimlere basmanın ve parkı kullanmanın herkes için serbest olduğunu ifade ettiğini hatırlattı. AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın da son olayla ilgili uygulamanın yanlış olduğunu belirterek konuyu takip edeceklerini açıkladığını kaydetti.

YENİ Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Tevfik Yıldırım mazbatasını aldı
YENİ Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Tevfik Yıldırım mazbatasını aldı
İçeriği Görüntüle

Bu açıklamalar doğrultusunda parklardaki uygulamalara ilişkin soruların yanıtlanması gerektiğini dile getiren Kılıç, vatandaşların faaliyetlerine hangi kurallarla müdahale edildiğinin ve bu kuralların kim tarafından uygulandığının açıklanmasını istedi.

Parkların korunması, güvenliğin sağlanması ve diğer kullanıcıların haklarının gözetilmesi için kurallar bulunabileceğini belirten Kılıç, bu kuralların açık, ölçülü ve herkese eşit uygulanması gerektiğini vurguladı.

Çevreye zarar vermeyen, güvenliği tehlikeye atmayan ve diğer vatandaşların kullanım hakkını engellemeyen faaliyetlerin somut bir gerekçe olmadan yasaklanmaması gerektiğini ifade eden Kılıç, “Kamuya ait bir park, yurttaşın gündelik yaşamının parçasıdır. Hiç kimse kendisini o parkın sahibi gibi görmemeli; hiç kimse de kamu görevlilerinin yetkisini keyfî biçimde kullanmasına maruz bırakılmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Hat Boyu için de devir çağrısı

Kılıç, TCDD’nin sorumluluğundaki demiryolu hatları boyunca yer alan yeşil alanların ve düzenleme yapılması planlanan Hat Boyu’nun da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Hat Boyu’nda mülkiyet, demiryolu güvenliği ve işletme yetkisi gibi özel koşullar bulunabileceğine dikkat çeken Kılıç, bu nedenle devir sürecinin ilgili kurumlarla birlikte yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Gerekli hukuki düzenlemeler ve protokollerle bakım, peyzaj ve kamusal kullanım sorumluluklarının Büyükşehir Belediyesinde toplanmasının değerlendirilebileceğini belirten Kılıç, böylece Eskişehir’in ihtiyaçlarına uygun ortak standartlar oluşturulabileceğini kaydetti.

“Parklar Eskişehirlilerin ortak malıdır”

Yeşil alanların ortak bir yönetim anlayışıyla ele alınmasının kurumlar arasındaki görev paylaşımından kaynaklanabilecek sorunları azaltacağını belirten Kılıç, kent genelindeki park ve yeşil alan politikalarının birbiriyle uyumlu yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, açıklamasını “Parklar siyasi tartışmaların değil, Eskişehirlilerin ortak malıdır” sözleriyle tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi