Telefonun okulda ne işi var

Telefonun okulda ne işi var
UNESCO’nun cep telefonu yasağı önerisine Hiskolog Azize Yasemin Paşagil de destek verdi. Paşagil, “Telefonun okulda ne işi var?” dedi.

UNESCO 18 yıldır Küresel Eğitim İzleme Raporu yayınlıyor. Eğitimle ilgili dünya çapında bir durum tespitinin yapıldığı ve önerilerin yer aldığı raporda bu yıl “cep telefonu yasağı” ön plana çıktı. Rapora göre aşırı cep telefonu kullanımı düşük eğitim performansıyla doğru orantılı. Hiskolog Azize Yasemin Paşagil ise okullarda cep telefonu kullanımını değerlendirdi.

“O sanal ekrandan ibaret zannediyorlar”

Paşagil, şu ifadelerde bulundu:

“Biliyorsunuz ki günümüzde bütün çocukların ellerinde telefon var. Artık bebeklerin ellerinde bile görüyorsunuz. Hayatı o sanal ekrandan ibaret zannediyorlar ama çocuklar bu şekilde devam ederlerse hayatı nereden öğrenecekler? Hatta üniversiteye gelen bir gencin otobüsten nasıl ineceğini bilmediğine şahit olduk ve hepimiz duyduğumuza çok şaşırdık. Demem o ki çocuklar sadece ekranlara bakarak yaşadığında bu seviyeye gelebiliyorlar.”

“Ne zaman birbirleriyle iletişime geçecekler bu çocuklar?”

Paşagil, çocukların sosyalleşmeye ihtiyaçları olduğunun altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

“Ben çocukların telefona değil arkadaşa, öğretmene bilgiye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ama bu konuda uzlaşılıp telefonların kaldırılacağını da düşünmüyorum. Çünkü aileler çocuklarından her an haber almak isteyecekler. Tüm mesele ailelerin çocuklarından haber almasıysa telefonlar girişte toplanıp çıkışta dağıtılabilir. Eğer ki toplanmıyorsa telefonlar teneffüslerde veriliyorsa bu sefer bu çocuklar ne zaman kaynaşacaklar? Ne zaman birbirleriyle iletişime geçecekler? Teneffüste de verirseniz bu telefonları kim mesaj atmışla, Instagram’da ne olmuş ile ilgilenecekler.”

“Saçma sapan, gereksiz bilgi yığınları ile zihinlerini dolduruyorlar”

Paşagil, çocukların bilgileri telefondan değil, hayatın içinden öğrenmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Paşagil, “Küçücük beyinleri bilgiyle dolması gerekirken hayatı öğrenmeleri gereken bilgileri almaları gerekirken saçma sapan, gereksiz bilgi yığınları ile zihinlerini dolduruyorlar. Ayrıca sadece internetten de bilgi edinilmez. Hayatın içinden de öğrenmek gerekiyor. Çocukların dışarı çıkıp insanlarla sosyalleşmesi, arkadaşıyla oynaması, paylaşmayı öğrenmesi gerekiyor. Bu çocuklar paylaşmayı internetten öğrenemez” dedi.

Çocuklar telefonlara neden meyilli

Paşagil, çocukların telefonlara neden ihtiyaç duyduğuna da değinerek “Çocuk telefona neden ihtiyaç duyuyor bu çok önemli bir konu. Bence çocuklar ailelerinin yanlarında yeteri kadar vakit geçirip aile birliğinde sohbet etmeyi, birlikte paylaşım yapamadıkları için farklı bir şeye ihtiyaç duyuyorlar. Bu hayattaki en önemli deneyimlerinizi ilk önce ebeveynleriniz aracılığıyla yaşarsınız, bu da ömür boyu sürer. Eğer ki güven dolu bir bağ oluşturmuyorsanız bu çocukların ilişkilerinde, okul hayatında, arkadaş ilişkilerinde, sevgili ilişkilerinde, daha sonra kurmuş oldukları aile ilişkilerinde ciddi problemlere neden olur” şeklinde konuştu.

Etiketler :