200 bin dekarlık arazi Eskişehir'e kazandırılacak

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir’de yaptıkları hibe destekleri ve yeni çalışmalarla birlikte boş arazi sayısının gün geçtikçe azaldığını dile getirerek Eskişehir’de seracılık desteklerinin de çok yakında başlayacağı müjdesini verdi.
ÇİFTÇİYE YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ
Yüzde 75 hibe desteğiyle Eskişehirli çiftçilerin yanlarında olduklarını ve Eskişehir’de bu desteklerden yararlanmayan ilçenin kalmadığını belirten Gümüş, “Bizim öncelikli hedefimiz boş bir arazisi kalmamasıydı. Çiftçilerimizin nadasa bıraktığı veya yıllardır ekilmeyen boş kalan arazilerimiz, taşlık, kayalık yerleri üretime kazandırmak için yaptığımız bir projemiz var. Bu tarım arazilerinin kullanılmasının etkinleştirilmesi projesi. Bu proje kapsamında, bakanlığımızca bize nakdi destek sağlanıyor. Biz de bu desteklerle çiftçimizin bu arazilerinde hangi ürünler daha iyi yetişir, hangi ürün daha iyi gelir getirir diye incelemelerde bulunup çiftçimize yüzde 75 hibe desteğiyle sağlıyoruz. Bundan yararlanmayan bir ilçemiz kalmadı. Hatta bazı arazilerimiz çok taşlıydı. Bu arazilerin de taşlarını parçalama aletlerini aldık. Bunu da yüzde 75 hibeyle teslim ettik” diye konuştu.
YENİ HEDEF 200 BİN DEKAR
Eskişehir’de şu ana kadar 120 bin dekarlık alanın üretime kazandırıldığını ve yeni hedeflerinin 200 bin dekarlık alanı tarıma kazandırmak olduğunu söyleyen Gümüş, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye dahil olamayan çiftçilerimiz vardı. Onları da önceledik, afetten zarar görmüş depremzedelerimizi de önceledik. Şu ana kadar 3 yıllık bir proje süresince atıl durumda olan 120 bin dekarlık araziler ekilir biçilir hale geldi. Bizim bu yıl ki hedefimiz 200 bin dekarlık atıl durumdaki arazinin tarıma kazandırılması” dedi.
ESKİŞEHİR’DE SERACILIK DESTEĞİ VERİLECEK
Eskişehir’de gerçekleştirecekleri yeni bir projeyle seracılık desteği de vereceklerini açıklayan Gümüş, “Eskişehir’de kullanılmayan arazi sayısı gün geçtikçe azalıyor. Yeni bir projemiz de var. Olabilecek olan her yerde, jeotermal kaynakları da kullanarak seracılık desteği de vereceğiz. Bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“HEM ÇİFTÇİMİZ KAZANSIN HEM DE ARAZİLERİMİZ BOŞ KALMASIN”
Yetişmez denilen ürünlerin bile gerçekleştirdikleri destek sayesinde üretime kazandırıldığını ve bununla birlikte çiftçinin kazanç elde ettiğini vurgulayan Gümüş, “Mihallıçık’tan bir arkadaşımız aradı. Onunla ilgili güzel bir anımız var. Babasına konuyu aktardığı zaman; Tarım İl Müdürlüğü yüzde 75 hibeyle nohut veriyor diye, babası ‘bizim burada nohut yetişmez’ diye yaklaşmıştı. Ancak oradan bir çiftçimiz nohutu aldı, dikti ve geçen sene kazandığı para 350 bin lira. Bu arazi boş kalacakken, geçen yıl ki rakamlarla çiftçinin cebine 350 bin lira para girmiş oldu. Bizim buradaki gayemiz arazilerimiz boş kalmasın, hem de üretim devam etsin. Vatandaşımızın kolay ulaşabileceği kadar ürün elde edelim. Hem çiftçimiz kazansın hem de arazilerimiz boş kalmasın” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.