“Artan maliyetleri yansıtmak zorundayız”

Üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, Bu yılki üretim maliyetlerini geçen yılla karşılaştırdı.
Geçen yılla kıyaslandığında üretim maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını belirten Kılıç giderleri içerisinde en büyük kalemin akaryakıttın oluşturduğunu kaydetti. Kılıç, Akaryakıtın yanı sıra tohum, ilaç ve fide fiyatları da yükseldi. Tarla fiyatları ve işçilik maliyetleri henüz netleşmedi, çünkü sezon başlamadı. Ancak asgari ücrete yapılan zam oranında, yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış bekliyoruz. Geçen yıl günlük işçilik ücreti 650 TL civarındaydı. Çavuşlar da dâhil edildiğinde bu rakam 725 TL’ye kadar çıkıyordu. Bu yıl işçilik maliyetinin günlük 900- bin TL seviyelerine ulaşacağını düşünüyoruz. Girdi maliyetlerimiz yükseldiğinde bunu bir noktaya kadar kendi cebimizden karşılayabiliyoruz. Ancak bir yerden sonra ürettiğimiz ürünlerin fiyatlarına yansıtmak zorundayız. Yani artan maliyetler, tüketici fiyatlarına da doğrudan etki edecek” diye konuştu.
“TARIM İŞÇİLERİNİN YÜZDE 60 DIŞARDAN GELİYOR”
Mültecilerin ülkelerine dönmeye başlamasının tarımsal üretime etkisini değerlendiren Kılıç, tarım üretiminde çalışan mülteci sayısının azalmasının planlı üretimi olumlu etkileyeceğini savundu. Kılıç, “Hayvancılık sektöründe daha çok Afgan işçiler çalışırken, sebze üretiminde ise Suriyeliler yer alıyor. Ancak yabancı işçilerin ülkelerine dönüşü, bazı üreticiler için sıkıntı oluşturuyor. Ben ise aksine, bu durumun üretimde daha planlı hareket edilmesini sağlayacağını düşünüyorum. Şu anda üreticiler, “Nasıl olsa işçi var” diyerek gereğinden fazla ekim yapıyor. Ancak makineleşme ile birlikte işçi ihtiyacı azalıyor. Yetersiz planlama nedeniyle ekilen ürünlerin büyük bir kısmı tarlada kalıyor ve üreticiler zarar ediyor. İşçi temininde yaşanacak zorluklar, üreticileri daha makul ölçüde ekim yapmaya yöneltebilir ve bu da hem ülke ekonomisine hem de tüketicilere fayda sağlayabilir. Şu an Eskişehir’de tarım işçilerinin yüzde 60’ı dışarıdan geliyor. Ancak yabancı işçilerin tamamen çekilmesi bu seneye etki etmeyebilir. Ancak 2-3 yıl içinde üreticilerin daha bilinçli ekim yapacağını düşünüyorum” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi