Dershane ücretleri yüzde 100 arttı

Zamların gelmesi hizmet sektörünü ve eğitim veren kurumları zor durumda bırakıyor. Ailelerin ilk öncelikleri gıda, sağlık, barınma olurken eğitim daha alt sıralarda yer alıyor. Eskişehir’de eğitim kursuna kayıtlarda yaşanan durgunluğun en büyük sebebi ise öğrenci ailelerinin karşılayacak gücü bulamaması.
Ülkenin içinde bulunduğu durumlar, ekonomik sıkıntılar, zamlar ve diğer giderler yüzde 100’den fazla arttı. Bu durum eğitim kurs ücretlerine de yansıdı. Eskişehir’de kurs ücretlerinde geçen seneye oranla fiyatlarda yüzde 100’e yakın bir artış yaşandı. Eskişehir’deki özel eğitim kurslarından edinilen bilgiye göre Eskişehir’deki kurs ücretleri diğer illere nazaran daha uygun kaldı fakat kayıtlarda durgunluk yaşanıyor. Şu anda 12. sınıf düzeyindeki eğitim kursunun maliyeti en az 45-50 bin liradan başlarken Eskişehir’de bu ücretler taban fiyatının altında seyrediyor.

“REKABET HAKİM”
Eskişehir’de eğitim kursu müdürü Mustafa Köksal, eğitim kurs ücretlerinde yaşanan yükselişi değerlendirdi. Köksal, “Neye zam gelmedi ki? Her gün bir şeylere zam geliyor. Şimdi asgari ücret yükseldi, senin de bütün personelinin ücretleri yükseliyor. Hizmet sektörünün en büyük gider kalemi personel ücretleridir. Sigorta almış başını gitmiş. Dershaneler de her ne kadar ilk önceliği eğitim olsa da neticede ticari bir kurumdur. Eğitim verebilmem için ayakta durabilmem lazım. Ayrıca piyasada rekabet de hakim. Tüm bunlar fiyatların yükselmesini etkiliyor” diye konuştu.
“ZARAR EDİYORUM”
Pandemiden sonra kardan çok zarar ettiğini dile getiren Köksal, “Pandemiyle beraber ben 3-4 senedir zarar ediyorum. Bu bina benim binam kira vermiyorum ama bir de kira veriyor olsaydım çoktan kapatırdım. Artık eskiden elde ettiğimiz kar marjı hiçbir sektörde yok. Örneğin bir arkadaşımız, çalışanlarında azalmaya gitti. İşten çıkarmalar yaşanıyor. İstihdamı da etkiliyor. Sıkıntılı süreçler yaşıyoruz. Bu durum öğrenci sayısını, kayıtları da etkileyecektir” dedi.
“VATANDAŞ MAĞDUR OLABİLİR”
Fiyatların artmasından kaynaklı daha uygun görünen kurslara çocuklarını yazdıracak velileri uyaran Köksal, “Ucuz görünen kurumlar da var ama kişiler onları tercih etmemeli. Çünkü belli giderler var gün gelip o girdilerle giderleri karşılayamadığında kurum kapanacak noktaya gelebilir ve işin sonunda vatandaş mağdur olur, öğrenci ortada kalır” ifadelerini kullandı.
“MERDİVEN ALTI EĞİTİM YAPILIYOR”
Eskişehir’de de yaygınlaşmaya başlayan ruhsatsız, farklı adlarda pek çok kursun olduğunu dile getiren Köksal, "Bakanlık yenide bir genelge çıkarttı. Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı’nın tekelindedir diye. Yani tüm eğitim kurumları MEB’e bağlıdır ve ondan onay almadan, ruhsat almadan bir şey yapamaz ama şimdi görüyoruz her apartmanda; çalışma kampı, koçluk, rehberlik vs. adları altında oluşturulan ofislerde merdiven altı eğitim yapılıyor. Bunun denetlemesi yok, vergisi, masrafı yok. Bu haksız rekabeti oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.