Diğer illerde artıyor, Eskişehir'de düşüyor
Eskişehir'de bu yılki düğün sezonu, önceki yıllara kıyasla beklenenin oldukça altında gerçekleşti ve düğün sayılarında belirgin bir düşüş esnafı da olumsuz etkiledi. Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, bu yıl evlilik oranlarının düşmesinin düğün sektörü ve esnaf üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek, gençlerin evlilikten uzaklaşmasının nedenlerine ve çözüm önerilerine dikkat çekti.
Gençler için evlilik teşvikleri artırılmalı
Bu yıl evlilik sayılarında önemli bir düşüş olduğunu belirten Birsen, esnaf ve sanatkarların bu durumdan şikayetçi olduğunu ifade ederek, deprem bölgesinde evlilik kredilerinin hızlandırılmasıyla birlikte bazı illerde düğün sayısının arttığını, ancak Eskişehir'de düğün sayısının düşük kaldığını söyledi. Birsen, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mızın üç ilimizi de içine alarak evlilik kredilerinin hızlandırma konusundaki açıklamalarından sonra ilimizdeki durum olabildiğinde az bir düğünle bu yaz sezonunu geçirmiş olduk. Evlilik sadece ekonomik yönüyle değil, gençlerimizin daha hür yaşama isteğinin üst düzeyde olmasından dolayı da değerlendirebiliriz. Çeşitli nedenlere bakılarak yine gençlerimizin iş imkanları düşüncesiyle daha nitelikli, daha kolay işlerde çalışma isteği, iş bulamama ve iş beğenmeme durumları ortaya çıktı. Bu ekonomik sebeplerden dolayı da gençlerimizde evlenme isteğinin azaldığını görmekteyiz. Hükümetimiz bunun sebeplerini ortadan kaldırılarak gençlerimize çeşitli imkanlar yaratarak, evliliği teşvik etme amacıyla acil olarak birtakım destekler verip imkanlar yaratması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
"Taksit sınırlamaları esnafı zor durumda bıraktı”
Mobilya ve beyaz eşya sektöründeki esnafın taksit sınırlamaları nedeniyle zor durumda kaldığını belirten Birsen, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olarak bu konuda müracaatlarda bulunduklarını ifade etti. Genel Başkanın da taleplerini dile getirdiğini belirten Birsen, enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartlarında taksit sayısının azaltılmasının piyasaları olumsuz etkilediğini söyledi. Yaşanan sorunlardan sonra esnafın işlerinin azaldığını belirten Birsen, “Mobilyacı ve beyaz eşya satan, tekstil ürünleri satan esnaf ve sanatkarımızdan taksit sınırlandırması ile işlerinin azaldığı konusunda şikayetler alıyoruz. Bunun önünün açılabilmesi için kredi kartlarındaki taksit sayısının artırılması lazım. Böylelikle biraz daha piyasaların canlandırabilme ümidi içerisindeyiz. Hükümetimiz ve Maliye Bakanlığı’mız, Bankalar Birliği’nin alacağı kararla taksit sayısının artırılması bizim de talebimizdir” diyerek talebini yineledi.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.