Eskişehir çiftçisi sıkıntılı: Taban fiyat bekliyorlar

Eskişehir çiftçisi sıkıntılı: Taban fiyat bekliyorlar
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Türkiye genelinde yavaş yavaş arpa ve buğday hasadının başladığını fakat Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından henüz bir taban fiyatı belirlenmediğini söyledi.

Ülkede hemen hemen her ilde üretilen buğday hasadına sayılı günler kaldı fakat Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hiçbir ürünün alım fiyatı açıklanmadı. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, fiyatların hızlı bir şekilde açıklanması adına çağrıda bulundu.

“TABAN FİYATLARI AÇIKLANMALI”

Çelikoğlu, “Türkiye genelinde arpa ve buğday hasadı Urfa, Adana tarafında başladı ama şu ana kadar taban fiyatları açıklanmadı. Üretici şu anda mahsulünü biçmeye başladı ama kaça vereceğini, devletin kaça alacağını bilmiyor. Bu fiyatların ivedilikle açıklanıp çiftçinin neyi kaça üreteceğini, satacağını bilmesi gerekiyor. Bundan sonraki seneler için de devletten isteğimiz; Ekim ayında biz ekinleri ekmeden önce bizim taban fiyatımızı belirlerlerse biz de ekim sahalarını ona göre programlarız. Hiç bilmeden, körlemesine ekiyoruz” diye konuştu.

Taban fiyatı konusunda kendi beklentilerini aktaran Çelikoğlu, “Genel Başkanımız açıkladı bir kilogram buğdayın maliyet fiyatı 10,87 TL, bizim zarar etmemek için devletten talebimiz; buğdayda 14 TL, arpada 12 TL, mısırda 10-11 TL, yüzde 40 oranlı ayçiçeğinde de 22-23 TL arasında bir taban fiyatı bekliyoruz” dedi.

“ARPA VE BUĞDAYDA REKOLTEDE DEKAR BAZINDA DÜŞÜŞ VAR”

Arpa ve buğdayda rekoltede düşüş yaşadıklarını da söyleyen Çelikoğlu, “Bu sene İç Anadolu Bölgesi’nin genelinde yağışların az olması, bahar yağışlarını almamamızdan dolayı rekoltede dekar bazında bir miktar düşmemiz olacak. Bu üretici için bir sıkıntı ama devletin depoları dolu, devlet için bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Biz şu anda sıkıntılı bir dönemdeyiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.