Eskişehir'de esnaf esnaflıktan vazgeçiyor

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde hediyelik eşya dükkanı işleten Yurttekin Karagül, bu yılki iş durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi. Geçen yıl Kasım sonuna kadar iyi giden işler, bu yıl beklentilerin altında kalmış durumda. Karagül, “Geçen yıl Kasım sonuna kadar işlerimiz sürdü. Yağış yoktu, havalar güzeldi. Bu sene de böyle olur diye tahmin ediyoruz. Birkaç gün havalar soğudu ama onun haricinde iyi gidiyor şimdilik. Beklentimiz var. Özellikle Cumartesi-Pazar hareketlilik var, güzel geçiyor. Bu hafta 29 ekim dolayısıyla biraz daha yoğun olur diye düşünmüştük. Hükümet 4 gün tatil olarak bağlar diye öngörmüştük ama o yoğunluğu yakalayamadık. “Yaz dönemi güzel kazanç sağladık, bu bir gerçek. Ancak esas sezonumuz dediğimiz Eylül-Ekim- Kasım aylarında o beklediğimiz rakamları yakalayamadık” ifadelerini kullandı.
“Yabancı turist neredeyse yok”
Turizm sezonundan beklentisini bulamadığına dikkat çeken Karagül, “Şu anda yerli turist yoğunlukta ancak Yabancı turist neredeyse yok denecek kadar az. Gelenlerde de Bulgaristan’dan geliyor. Biraz da Türk kökenli ülkelerinden gelişler sürüyor. Yaz sezonunda Endonezya, Malezya, Güney Kore gibi yerlerden gruplar çoktu. Şu anda maalesef onlar da yok” diye ekledi.
Karagül, “Odunpazarı’nda özellikle kafeler zor durumda. Dikkatli baktığınızda göreceğiniz gibi, kafelerin her sene ismi değişiyor. 5-6 aylık peşin kira öderler. Daha sonra kira süresi dolduktan sonra hepsi giderler. Bu insanlar dükkanlarını kapatırken de zarara giriyorlar. Dükkanlar çok fazla el değiştiriyor. Bu maliyet ve kiralarla başa çıkılmıyor. Ülkenin ekonomisi değişmeden, ülkede güven ve istikrar sağlanmadan düzelme olacağına inanmıyorum” diyerek yakındı.
“Kiralar aldı başını gitti”
Karagül, “Geçen seneye göre maliyetlerimiz yüzde 100 arttı. Ama satışları yüzde 100 artıramadık. Biz maalesef aynı oranda yapsak, satamayız. Bu nedenle bizim kar marjımız gittikçe düşüyor. Ancak karnımızı doyurabilecek hale geldik. Eskisi gibi esnaflık yapıyoruz, para kazanıyoruz gibi bir olayımız kalmadı. Kiralar aldı başını gitti. Kiramızı geçen seneye göre yüzde 110 oranında artırdılar. Kira artışlarının da sebebi şu; herhangi bir dükkan boşaldığında yeniden kiraya verilirken, burası turistik bölge olarak çok iyi para kazanılır” diye düşünülüyor. Yüksek kiralara tamam diyorlar. Bunu duyan diğer dükkan sahipleri de kıyaslamalar yaparak kendilerince yükseltiyorlar. Bu da böyle devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Esnaf esnaflıktan vazgeçiyor”
Yaşanan artışların üzerine bir de bankaların yüksek komisyon oranlarının da esnafın yükünü artırdığını belirten Karagül, “Bankalar hiçbir şey yapmadan bizden yüzde 4,5 oranında komisyon alıyorlar. Zaten vatandaş artık nakit para kullanmıyor. Genelde kartla ödemeyi tercih ediyor. Biz de bunlardan direkt yüzde 4,5 komisyon ödüyoruz. Hazine Bakanlığı vergi kaçağını önlemek amacıyla kredi ve banka kartı kullanımını destekliyor. Bu da gittikçe esnafın üzerine yük olarak biniyor. Bu zorunlulukları getirirken banka komisyonları biraz düşük tutulması lazım. O yüzde 4,5 komisyon oranları ciddi oranda maliyetimizi artırıyor. Kazanılan kârı bankayla paylaşılıyor gibi. Bazı ürünlerde yüzde 10, bazı ürünlerde yüzde 20 oranında kâr elde ederken, yüzde 4,5 bankayla paylaşınca bankayla ortak çalışıyormuşsunuz gibi oluyor. Sermayeyi siz koyuyorsunuz, kazancı paylaşıyorsunuz. Kâr marjımız gittikçe düşüyor. Her fiyat artışını ürünlere yansıtamıyoruz. Çoğu esnaf esnaflıktan vazgeçiyor artık” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi