Eskişehir'de ev fiyatlarını düşürecek formül açıklandı

Eskişehir'de ev fiyatlarını düşürecek formül açıklandı
Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, yerel seçimlerin de etkisiyle birlikte döviz ve altındaki yükselişlerin, faiz artırımlarının ve vatandaşın krediye ulaşmasının zorluklarının kendi sektörlerini olumsuz anlamda etkilediğini dile getirdi.

Yerel seçimler öncesinde başlayan ‘seçim sonrası ekonomi ne olur?’ tedirginliği yavaş yavaş geride kalırken bu süreçlerden en çok etkilenen gayrimenkul sektörü Eskişehir’de durağan bir noktada. Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, Eskişehir’deki emlak piyasasının son durumu hakkında bilgiler vererek kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde uygulanması konusuna vurgu yaptı.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ DURAĞAN BİR NOKTADA”

Şu anda Eskişehir’de emlak piyasasının durağan seyrettiğini belirten Çelik, “Ülkemiz bir seçim geçirdi. Seçim dolayısıyla ekonomideki belirsizlik sürecinin devam etmesi seçim öncesinde insanlarda tedirginlik oluşturdu. Altının devamlı yükselmesi, dövizin yükselmesi gayrimenkul piyasasını etkiliyordu. Seçim sonrasına gelince, şu anki dönemde inşaat sektörü durağan bir noktada. Bunun sebepleri var. Öncelikle inşaat maliyetlerin dolar üzerinden yükselmesi ve inşaat maliyetlerinin artması. İkincisi de krediye ulaşım, sıcak paraya ulaşım çok zorlaştı. Bundan dolayı vatandaşlar krediye ulaşamadıklarından dolayı da inşaat sektöründe bir durağanlık var sektör adeta yerinde duruyor diyebiliriz. Kira fiyatları geçen bir yıl önceki fiyatlarda devam ediyor. Bu da durağanlığın ve geri geldiğini bize gösterir” diye konuştu.

“BEKLENTİ İÇİNDEYİZ”

Sektörün nasıl yeniden hareketleneceğiyle ilgili görüşlerini paylaşan Çelik, ekonominin istikrarlı olmasının ve vatandaşın krediye ulaşımı ne kadar kolay olursa o kadar piyasalarda canlılığın başladığını kaydetti. Öte yandan az da olsa satışların arttığını ifade eden Çelik, “Sıcak paraya ihtiyacı olan müteahhit arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın gayrimenkullerinin fiyatlarını düşürerek bizim tabirimizle biraz zarar ederek gayrimenkullerini satıyorlar fakat piyasa henüz kendine gelmiş değil, sektör gerçekten durağan. Yani burada hem üreticiler, hem bizim gibi pazarlamacılar şu anda beklenti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM EV FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKER”

Son olarak vatandaşın ev sahibi olmasının günümüz şartlarında zor olduğunu, krediye ulaşımın ve faizlerin fazla olduğunu ifade eden Çelik, seçilen belediye başkan adaylarının kentsel dönüşüm projelerini hatırlatarak bu projeler ile birlikte vatandaşın ev sahibi olmasının daha kolay olduğunu, çünkü fiyatların düşeceğine işaret etti. Çelik, “Şu anda kazanan belediye başkanlarımızın kentsel dönüşümle ilgili verdikleri sözler var. Verdikleri sözü tutacaklarını tahmin ediyorum. Kentsel dönüşüm projeleri bizim piyasamızı şöyle etkiler, dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olmaya daha çabuk ulaşır. Ev fiyatlarını aşağı çeker” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum