Eskişehir'de Ramazan'ın bereketi enflasyona yenik düştü

Eskişehir'de Ramazan'ın bereketi enflasyona yenik düştü
 Muhabir
Vatandaşlar, Ramazan ayında gıda alışverişlerine ağırlık verirken diğer sektörlerde ve esnafların işlerinde durgunluklar gözlemleniyor.

Ramazan ayında, vatandaşlar alışverişlerinde gıda ihtiyaçlarına yönelirken tekstil, kozmetik, aksesuar ve benzeri ihtiyaçlar geri planda kalıyor. Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Safa Şen, tekstil alanında iş yapan esnafların Ramazan ayında nasıl bir süreç yaşayacaklarıyla ilgili öngörülerini paylaştı.

Ramazan ayının başlarında işlerinin durgunlaştığını ve bayrama yaklaşan günlerde hareketlendiğini söyleyen Şen, “Vatandaşlar öncelikli olarak gıda alışverişine yöneliyorlar. İnsanlar Ramazan’ın ilk 15-20 günü gıda alışverişlerini çok ciddi bir şekilde yapıyor ve ona göre bütçe ayarlıyorlar. Dolayısıyla gıda ürünü satan esnafımızın işlerinde yine bir hareketlilik olacak fakat bizim tekstil sektörümüzde vatandaşlar alışverişlerini daha sonraya bırakıyorlar. Her yıl olduğu gibi Ramazan’ın son haftasında bizim esnafımızın işlerinde de bir ivme, artış olacağını tahmin edebiliyoruz” diye konuştu.

“SON GÜNLERDE HAREKETLİLİK OLUR, KAR OLMAZ”

Vatandaşların alım gücünün düşük olması ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan kaynaklı esnafın karlılık oranın günden günde düştüğünü de vurgulayan Şen, şöyle konuştu:

“Ülkenin içinden geçtiği ekonomik koşullardan kaynaklı vatandaşımızın alım gücü düştü. Halkımız çok sıkıntıda, emeklilerimizin hali ortada. Bayram yaklaştığında esnafımızda bir hareketlilik olacak ama önceki yıllarda esnafımızda bir miktar karlılık payı vardı. Yaptıkları alışverişte bütçelerine bir miktar kalıyordu ama şu anda makas çok daraldığından dolayı Ramazan ayının son bir haftasındaki ticaretlerinde de çok bir karlılıkları olmayacak ama sürümden, hareketlilikten ceplerine bir nebze para kalacaksa kalacak. Hareketlilik olsa da beklediğimiz karın olacağını sanmıyorum. Biz bayramlarda, düğünlerde esnaflarımızın ticaret yaparak kışı daha rahat geçirmesini istiyoruz ama gelinen ekonomik şartlarda bu olmuyor.”

Son olarak da esnafın artan giderlerinin esnafı zorda bıraktığının altını çizen Şen, “Esnafın da çok ciddi gideri var. Kirası, yakıtı, personeli… Bakıyorsunuz ‘burada dükkan kapanmaz’ dediğiniz yerler dükkanını kapatır, elemanını işten çıkartır vaziyete geldi. Dolayısıyla çok ciddi bir ekonomik sıkıntı var” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.