Eskişehir'de tarım bitebilir!

Eskişehir'de tarım bitebilir!
Yakın zamanda arpa ve buğdayda açıklanan taban fiyatlar çiftçiyi mutlu etmedi. Eskişehir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nejat Yatır, buğdayın kilosunun kilogram başına 15 TL olmasını beklediklerini vurguladı.

Çiftçinin dört gözle beklediği arpa ve buğdayın alım fiyatları açıklanmasının ardından tepkiler yükselmeye başladı. Eskişehir ilçeleri ziraat odaları başkanları bir araya gelerek fiyatların revize edilmesini ve ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 TL olarak belirlenen ekmeklik buğdayın kilosunun 15 TL olarak güncellenmesini talep etmek için basın açıklaması yaptılar. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de çiftçilerin bu taleplerine destek verdi.

“TALEBİMİZ 15 LİRA”

Eskişehir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nejat Yatır, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“TMO, 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı, açıklanan fiyatlar çiftçide hayal kırıklığı ve şaşkınlık ile karşılandı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak. Üretimin devam edebilmesi için üretim maliyetlerinin üstünde bir alım fiyatı ile kar ederek gelecek bir fiyat beklentisinde olan üreticiye, gelecek yıllarda önünü görerek üretim yapmasının ve her yıl daha zor hale getirilir oldu. Mazot, tohum, gübre, sulu tarım alanlarında sulamada kullanılan elektrik dahil girdilerin yüzde 50 civarında arttığı bir ortamda üreticinin maliyet hesabı ziraat odalarınca 11 lira olarak hesaplanmış iken. Çiftçi kârı yüzde 20 artı refah payı ile üreticinin talebi 15 liraydı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin maliyet hesabı 10 lira 87 kuruştu. TMO tarafından açıklanan fiyatlar tamamen maliyetin altında oluşan ve önümüzdeki yıllarda zaten bu üretim alanlarındaki azalış ve çiftçinin artık ekmemesi boyutunda üretimde azalmanın yaşanacağı anlamına gelir.”

“ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞININ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Yatır, “Bir boyutu da TMO'nun geçen yıl 11 milyon ton dışarıdan buğday alarak depolarının dolu olması, her ne kadar 'Hazırlıklıyız, ürünleri alacağız' denilse bile bu yıl yaşanabilecek sorunlar, çiftçinin buğdayının tümden alınamayacağı gerçeği, bu aşamada da 45 gün sonra ödeme ile çiftçinin ürününün enflasyon karşısında bedelinin düşmesi anlamına gelir. Yol yakınken sanayi ve ekonominin temel taşı üreticilerin talepleri dikkate alınmalı, Sayın; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız; İbrahim Yumaklı’dan arpa, buğday fiyatlarının revize edilmesini tüm üreticiler adına talep ediyoruz. Fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerimiz arpa ve buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretmektense tarlaların boş kalmasına neden olacak. Her sene olduğu gibi ithal buğday ile açığın giderilmesi milli, servetin heba edilerek, ülkemizde üretilecek arpa ve buğday başta olmak üzere tüm hububat ürünlerin de dışa bağımlı hale gelecek, verimli tarım arazilerine sahip, hububatın anavatanı olan güzelim ülke üretemez hale getirilecektir. Buğday fiyatı sadece çiftçilerimizin sorunu değildir. Çiftçi üretmezse her sektör bundan etkilenir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini emeğimizin, alın terimizin karşılığının verilmesini istiyoruz” diye devam etti.

“ÇİFTÇİMİZİ KORUYAMAZSAK ESKİŞEHİR’DE TARIM BİTER”

CHP Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Çiftçinin sesine kulak verilmeli. Çiftçilerimizin sesini duyurmak için Cuma günü CHP olarak Tekirdağ Hayrabolu’da bir çiftçi mitingi düzenleyeceğiz. Ben de Eskişehir çiftçisini oraya davet ediyorum, gelemezlerse de onlar adına bu mesajları duyuracağız. Bu fiyatlar maliyeti kurtarmıyor. Geçen hafta devletin açıkladığı enflasyon yüzde 75, çiftçinin girdileri en az yüzde 50 arttı fakat taban fiyatı yüzde 3-9-10 artırmak olmaz. Bizim çiftçimiz keyfine üretmiyor ki, 85 milyon için üretiyor. Üretemez hale gelmek ne demek? Buğday yoksa ekmek yok demek ya da dışarıdan gelenle üreteceksin. Bu ülkeyi dışa bağımlı yapmamalıyız. O zaman ne yapacağız? Taban fiyat revize edilmeli ve 15 TL olmalı. Çiftçi yüzde 30 bir refah payı bekliyor sadece. Bu iş siyaset üstü bir mesele. Çiftçilerimiz ‘biz bu fiyatlarla üretmeyiz’ diyorlar. Çiftçinin sesine kulak verin. Bu iş siyaset değil, ülkenin geleceği, karnımızın nasıl doyacağının meselesidir. Çiftçimizi koruyamazsak Eskişehir’de tarım biter, çiftçimize sahip çıkalım. Yüzde 3-9 taban fiyat artışı çiftçiye hakarettir. Düzelmezse bunun sonu üretmemektir, hepimiz kaybederiz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.