Eskişehir'de yeme içme sektöründe sıkıntı büyük

Eskişehir'de yeme içme sektöründe sıkıntı büyük
Türkiye Lokantacılar Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, yeme içme sektöründe orantısız bir büyüme olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Lokantacılar Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, Eskişehir’de bu yılın ilk 6 ayında yeme içme sektöründe açılan ve kapanan ya da devreden iş yeri sayıları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2025’in ilk 6 ayında zorlu ekonomik koşullara rağmen yeme içme sektöründe bir büyüme yaşandığını belirten Bilen, Sektöre büyük bir ilginin var olduğunu kaydetti. Bilen, “Ağır sanayideki zorlu koşulların aksine, bizim sektörümüzde günlük sıcak para dönüyor olması nedeniyle ciddi bir talep oluşmuş durumda. Sektör dışından gelenler de bu ilgiyi artırıyor. Yılın ilk 6 ayında 125 işletme kapanmış veya devredilmiş. Buna karşılık 220 işletme yeni kayıt yaptırmış. Bu da sektörümüzde yüksek bir talep olduğunu gösteriyor. Peki, biz bu durumdan memnun muyuz? Çok memnun değiliz. Buradan bunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü bu orantısız büyümeler haksız rekabeti doğuruyor. Haksız rekabet ise kayıt dışı, merdiven altı ve ucuz ürünlere yönelimi beraberinde getiriyor. Bunun devamında da kanser, obezite ve sağlıksız beslenme gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bu nedenle devlet bizi ivedilikle koruma altına almalı. Bu orantısız artışların önüne geçilmeli. Nüfusa oranlı işletme sayıları belirlenmeli; aynı cinsten işletmelerin açılması konusunda nüfusa oranlı mesafeler mutlaka olmalı. Liyakat şartı getirilmelidir. Biz öteden beri liyakat çağrısı yapıyoruz. Çünkü yiyecek-içecek sektörü, rastgele kişilerin eline bırakılamayacak kadar kıymetli bir sektördür. Burada söz konusu olan insan sağlığıdır” diye konuştu.

“Ciddi personel sorunları yaşıyoruz”

Yeme içme sektöründe mutlaka işi bilen, uzmanlığı olan, eğitimini almış kişilerin faaliyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Bilen, devlet tarafından da düzenli olarak denetimlerin yapılması gerektiğini vurguladı. Bilen, “Ayrıca sektörde personel sıkıntısı had safhada. Bugün üniversitelerde yetişen kalifiye elemanlar genellikle kurumsal firmaları tercih ediyor. Bu nedenle küçük esnaf, kendi işletmelerinde ciddi personel sorunları yaşıyor. Son zamanlarda şunu gözlemliyoruz. Küçük işletmeler, özellikle esnaf lokantaları, kendi içinde aile işletmesine dönüşmüş durumda. Çocukları, eşleri, anneleri, babalarıyla birlikte iş çevirmeye çalışıyorlar. Bu durum hem aile yaşamlarını zorluyor hem de işletmeleri sıkıntıya sokuyor. Dolayısıyla bu alanda meslek liselerinin sayısının artırılmasını, öğrenci sayısının çoğaltılmasını talep ediyoruz. Sektöre kalifiye ve ara eleman yetiştirmek açısından bu okulları çok kıymetli buluyoruz" sözlerini kaydetti.