Eskişehir'de zincir market çıkmazı

Eskişehir'de zincir market çıkmazı
Eskişehir Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, perakende yasasının 2023 sonuna kadar çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Zincir marketler ve yerel bakkal, marketler arasındaki uçurum gün geçtikçe derinleşiyor. Zincir marketlerin varlığının yanı sıra yaptıkları kampanyanlara, online marketçilik gibi uygulamalara ayak uyduramayan yerel esnaf, işlerinin yeniden düzene girebilmesi için TBMM’ye sunulan perakende yasasının sonuçlanmasını dört gözle bekliyor.

“Bizim 12 bin 500 şubesi olan zincir marketlerle küçük esnaf olarak rekabet etme şansımız yok. Bunlar direkt fabrikadan halka satış yaptıkları için, bizim sattığımız fiyatın altında perakende satıyorlar” diyen Eskişehir Bakkal ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, 2023 yılı sonuna kadar yasasının neticelenmesini beklediklerini söyledi.

Ördek, “Perakende kanunun içerisinde bizim isteklerimiz; ekmek, alkol ürünleri, zücaciye ve kırtasiye ürünleri satılmasın ve insanların küçük esnafın dükkanına girebilmesi için bir sebebi olsun. Bir ürün almaya geldiğinde yanında başka bir şeyi de alabilsin. Bu kanun içerisinde açılış-kapanış saatleri var, haftanın bir günü kapalı olması gibi konular. Bunlar olmalı ki esnaf para kazanabilsin. Bunlar olmalı ki günden güne zorlaşan esnafımıza bir parça can suyu olacak” diye konuştu.

“GÜÇLÜ SERMAYESİ OLMAYAN KALICI OLAMAYACAK”

Online marketler için altyapı, sermaye ve güç gerektiğini ifade eden Ördek, “Bizim dükkanlarımızda bu online sitelerde satacak kadar ürünümüz de yok. Bizim metrekaremiz belli. 50 metrekare bir iş yerine ne kadar ürün sığdırabilirsiniz?” dedi.

Online marketler içerisinde var olmaya çalışan yerel marketlerin de ilerleyen zamanlarda bu alandan çekileceğini düşündüğünü belirten Ördek, “İlerleyen zamanda kurumsalların haricinde hiç birisinin kalıcı olacağını düşünmüyorum. Çünkü işçi maliyetleri, dükkanın temel giderleri inanılmaz anlamda arttı ve artmaya devam ediyor. Asgari ücretle beraber pek çok gider artacak. Çok güçlü sermayesi olmayanlar kalıcı olamayacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“ARTIK BÜFE HALİNE GELDİK”

Vatandaşların büyük marketlerde dolaşma alışkanlığı edindiğini aktaran Ördek, “Büyük marketlerde girdiğiniz zaman çıkamıyorsunuz zaten, öyle bir sistemleri var. İnsanlar da böyle olunca bizi tercih etmiyor. Bir markete girip sepetini doldurup çıkıyor, dolayısıyla bir un almak için bize gelmiyor. Biz de dükkanlarımıza 10 kiloluk un, yağ, deterjan koyamıyoruz. Artık biz marketlikten çıktık, büfe haline geldik. Hızlı tüketim ve vatandaşın anlık ihtiyacı olan şeylerde uğradığı yerler olduk” şeklinde konuştu.

Etiketler :