Eskişehir'e gelecek öğrenciler bu duruma hazırlıklı olmalı

Öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir’de üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrenciler de kente gelerek barınma sorununu çözmeye çalışıyor. Otogarda ve garda stant kuran Anadolu Üniversitesi ve ESOGÜ Üniversitesi yetkilileri gelen öğrencileri karşılayarak bilgilendirmede bulunuyor. Öğrenciler ise fiyatlardan hiç memnun değil.
Çünkü erkek ve kız yurtlarının fiyatları aylık en düşük 3500 TL’den başlarken şartlara göre 7000 TL’ye kadar yükseliyor.
Yıl olarak ise en düşük 35 bin TL’den başlayan özel yurtlar 70 bin. TL’ye kadar çıkıyor.
Gençler ise umudu KYK yurtlarına bağladı.
KYK yurtları ise altı tip olarak sıralanıyor.
Bu tipler, odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo barındırması gibi hususları içeriyor.
En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak biliniyor.
Buna göre 2023-2024 yılında uygulanacak KYK yurt ücretleri şöyle;
Tip-1
- Ücret: 345 lira
- Depozito: 855 lira
Tip-2
- Ücret:405 lira
- Depozito: Bin 20 lira
Tip-3
- Ücret:405 lira
- Depozito: Bin 20 lira
Tip-4
- Ücret: 480 lira
- Depozito: Bin 110 lira
Tip-5
- Ücret:510 lira
- Depozito: Bin 200 lira
Tip-6
- Ücret: 570 lira
- Depozito: Bin 365 lira
Kıbrıs
- Ücret: 750 lira
- Depozito: Bin 1620 lira
“FİYATLAR NORMALİN ÜSTÜNDE”
19 yaşında İstanbul’dan Eskişehir’e Tarih okumaya gelen Emre Koray Çakmak, “Pendik’ten geliyorum. Daha yeni kayıt yaptırdım. 2 saatim var. Geri gideceğim. Yurtta kalmayı düşünüyorum. Başvurusu yeni yapıldı. Devlet yurdu. Çıkarsa çok iyi olur. Çıkmazsa özel yurt. O da çıkmazsa artık ev tutmaya çalışacağız. Fiyatlar ülke şartlarına göre normalin üstünde. TİP 1 350 liradan başlıyor diye biliyorum. Yükseliyor şartlarına göre. Eskişehir güzel. Her yere tramvayla gidiliyor. İstanbul’da da metro var ama Eskişehir kadar bağlantı güzel değil” dedi.
“KYK YURDU ÇIKARSA ŞÜKREDECEĞİZ”
19 yaşında İstanbul’dan Eskişehir’e Fizik bölümü okumaya gelen Melisa Çiçek de, ”Bu sene ilk senem olacak. Eskişehir’i havası güzel geldi. İnsanlar da hoşgörü olarak güzel. KYK yurdunu düşünüyorum. Çıkmazsa yine özel bakmak zorunda kalacağız. Geçen seneye artış olmuş daha ucuzuna bakıyoruz. KYK yurdu çıkarsa şükredeceğiz. Zaten herkesin istediği KYK’dır. Eskişehir’de geçinebilirim diye düşünüyorum” diye konuştu.
“HAYAT ŞARTLARINDAN KISARAK GEÇİNMEYE ÇALIŞACAĞIM”
Eskişehir’e kayıt olmaya gelen ve Sivil Havacılık Kamu Hizmetleri okuyan Cihan Tel, “Yurt fiyatları ve apart fiyatları biraz pahalı Eskişehir’e göre, öğrenci şehrine göre biraz pahalı geldi bize. Apartla görüştüm aylık 7 bin ile 9 bin arası değişiyor. Yurtlarda 5 bin ile 7 bin arası değişiyor. KYK yurtlarında da bugün başvuru açıldı. İki üç ay KYK yurdunda kalıp kafa dengi birini bularak eve çıkmayı düşünüyorum. Ev fiyatları da uçuk. Fazla geldi bize. Hayat şartlarından kısarak geçinmeye çalışacağım” dedi.
“KYK YURTLARINA MESAFEYİ SORUYORLAR”
ESOGÜ Kurumsal İletişim’den görevli Cem Barış ise, “Dün sabah açtık standı. Eskişehir’ e gelen öğrencilerimizi üniversitedeki fakültelerine ya da bölümlerine daha rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlayabilmek. Aynı zamanda bölümler hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlarımıza bilgi verebilmek için açıldık. Yurtların içeriği yok ama bildiklerimizi veriyoruz. Öğrenciler en çok kampüsün içeriğini, yeşillik alanı var mı, sosyal alanı var mı, KYK yurtlarına mesafesini soruyorlar” ifadelerini kullandı.
“TARİKAT DERNEKLERİ ÇARESİZ ÇOCUKLARI AĞINA DÜŞÜRÜYOR”
Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman da yeni eğitim öğretim yılının yaklaştığı şu günlerde öğrencilerin, velilerin, eğitimcilerin yeni eğitim öğretim yılına telaşla hazırlandığını söyledi.
Her yıl yaşanılan sorunların çözülemediği gibi ağırlaşan ekonomik koşulların da velilerin işini daha da zorlaştırdığını kaydeden Yurtman, “Bir üniversite kenti olan şehrimizde özellikle üniversite öğrencilerimizin barınma sorunu büyük bir sorun olarak karşımızda durmaya devam ediyor. Ücreti nispeten uygun olan devlet yurtlarının sayısı yetersizdir. Kredi Yurtlar Kurumu ve üniversitelerin bu konuda yeterli yatırımı yapmaması öğrencilerimizi zor durumda bırakmıştır. Özel yurt ve apart kiraları ise aylık 8 bin 10 bin liradan başlamakta ve bu rakamlar velilerimizi zorlamaktadır. Bu iktidar bir türlü vazgeçmediği hatta koruyup kolladığı vakıf, dernek adı altındaki bir takım gerici cemaat ve tarikatların açtığı yurtlar ise bu durumdan yararlanmakta, çaresiz durumdaki çocuklarımızı deyim yerindeyse ağına düşürmektedir. Biz Eğitim İş sendikası olarak iktidara bu konuda bir kez daha uyarıyoruz. Öğrenci yurtları sorununu çözünüz. Geleceğin teminatı çocuklarımızı tarikat, cemaat yurtlarına mahkum etmeyiniz” dedi.