Eskişehir'in geleneksel çorbasının faydası kadar fiyatı da çok

Eskişehir'in geleneksel çorbasının faydası kadar fiyatı da çok
 Muhabir
Eskişehir'de bayram sabahlarının vazgeçilmezi bamya çorbasının maliyeti Ramazan Bayramı öncesinde tavan yaptı.

Eskişehir’in özellikle düğünlerde ve bayramlarda yapılan çiçek bamyası çorbası tüketilemeyecek noktaya geldi.

Çiçek bamyanın kilogram fiyatı bin 300 TL’ye çıktı. Bir yıl önce bu zamanlar 800 TL civarında olan çiçek bamya bir yılda yüzde 60 oranında zamlandı.

Eskişehirliler tarafından sevilerek tüketilen Sivrihisar ve Emirdağ’da daha çok tüketilen çiçek bamya çorbası etli olarak pişirildiği için maliyeti daha da artıyor.

Dana kuşbaşı etin kilogram fiyatının 550 TL olduğu şu günlerde sadece 4 kişilik bir aile için çiçek bamya çorbasının maliyeti 200’er gram bamya ve kuşbaşı etten ortalama 400 TL’ye denk geliyor. Yani evde yapılmasına rağmen bir kap çorbanın karşılığı 100 TL.

“BAMYA FİYATI İTİBARİYLE LÜKSE GİRMEYE BAŞLADI”

Çiçek bamyanın yıl içinde zamlanarak fiyatının arttığını ve Ramazan öncesi de fiyatının yükseldiğini belirten aktar Ferhat Badır, “Eskişehir’de çorbalık çiçek bamyası bayram sabahında yapılan bir yemektir ama fiyatı son zamanda ciddi anlamda arttı, şu anda da çiçek bamyanın satışı durgun. Bayramda da bir yoğunluk beklemiyoruz çünkü bamya fiyatı itibariyle lükse girmeye başladı. Eskiden yarım kilo alan insanlar şimdi 100-150 gram kadar alabiliyorlar. Kuşbaşıyla yapılan bir yemek olduğu için epey maliyetli. Bamya pahalı, et pahalı. Bir öğünde bir kişinin yiyeceği bir tas çorba, evde yapıldığı halde 100 TL’ye denk geliyor” ifadelerini kullandı.

“SATAMADIĞIMIZDA ZARARDAYIZ”

Çiçek bamyanın kar getirisinin de olmadığını söyleyen Badır, “Özellikle Sivrihisar ve Emirdağlılar içinde bayram sabahı olmazsa olmaz bir yemek. Vatandaş yine alacak ama gramajı düşürerek alıyorlar artık. Bizde talep olduğu için az ürün getiriyoruz. Bamyada bizim karımız da yok. Herkes sattığı için ‘yok’ dememek için getiriyoruz. Yani bin 300’den satıyoruz ama bize gelişi bin 200 TL. Satamadığımızda zarardayız. Zaten içerisine poşet, elektrik gibi giderleri koyduğumuzda bamya satışı sadece kendini döndürüyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum