Eskişehirliler son simit zammına isyan etti

Eskişehirliler son simit zammına isyan etti
Eskişehirli vatandaşlar son gelen zamla Eskişehir’de 12 TL’den satılan simit fiyatını değerlendirirken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma sitem etti.

Eskişehir’de geçtiğimiz haftalarda alınan bir karar ile 100 gramı 9 TL’den satılan simit 12 TL’ye çıkarıldı. Halk Ekmek büfelerinde ise 7 TL’den satılan simit 8 TL’den satılmaya başlandı. Günden güne alım gücü düşen vatandaşlar gelen zamlar sonrasında yeniden çay-simit hesabı yapmaya başladı. Eskişehirli vatandaşlar simit zammını değerlendirirken, yaşanan fiyat artışlarının ekonominin kötüye gidişatının sinyalini verdiğini belirtti.

simit.jpg

“GARİBİN BİR SİMİDİ VARDI, O DA UÇUP GİDİYOR”

Emekli Yunus Asar, “Ben emekliyim, emeklinin maaşı artık hiçbir şeye yetmiyor. Simide bir zam daha geldi, vatandaşlar 9 liradan satılırken bile alırken iki kere düşünüyordu. Ekmek bir yanda 10 lira. Hadi biz evde iki kişi yaşıyoruz ama kalabalık aileler de var, tek kişi üzerinden düşünemezsiniz. Yazık değil mi? Önceden sokak aralarında simitçiler gezerdi, sabah olduğunda durdurur sabah kahvaltısına simit alırdık. Şimdi gezmiyorlar, çünkü satamıyorlar. 12 lira oldu ama fiyatın 15 lira olabileceği de konuşuluyor. Garibin bir simidi vardı, o da uçup gidiyor” diye konuştu.

“BİR KESİM İSE EKMEĞE DAHİ ULAŞAMIYOR”

Burhan Durmaz ise, “Sadece simit zammı deyip geçmemek lazım, alım gücümüz artık kalmadı. Sadece simit zammıyla kalsa iyi ama her gün bir şeylerin fiyatı artıyor. İktidar senelerdir ucuzlatacağız diyor ama ucuzlatmıyor, ne zaman ucuzlayacak? Bu millet 5 senedir aç geziyor. Artık vatandaşa yalan söylemesinler, bir çare bulsunlar. Vatandaş et alamıyor, markete, pazara gidemiyor, simit alırken düşünüyor. Ne yapacak, ne yiyecek bu insanlar? Bir kesim her şeye sahip, bir kesim ise ekmeğe dahi ulaşamıyor” diye sitem etti.

“ZARARLI BİR BESİNİ DAHİ 12 TL’YE ALMAK ZORUNDAYIZ”

Eskişehir’de öğrenci olan Kübra Öztürk, “Ben yüksek lisans öğrencisiyim, yarı zamanlı olarak çalışıyorum. Asgari ücret bile olmayan bir maaşla yaşamaya çalışıyorum ama bir yandan da zamların ardı arkası kesilmiyor. Simit mesela tamamen karbonhidrat ve yağ içeren bir ürün, iyi bir besin dahi sayılmaz. Vücuda yarardan çok zararı olan bir ürünü almak için bile 12 TL vermek zorundayız. Simidin 12 lira olduğu bir yerde iyi bir besini kaç paraya yiyebiliriz tahmin edemiyorum. Öğrencinin de sadece adı var, öğrenciye ayrıcalık yok. Üniversitenin içinde örneğin personele daha çok ayrıcalık var.

“VATANDAŞ NE YİYECEK?”

Raziye Güçlü, “Asgari ücretle geçinen biri; evinin kirası, dolmuşun parası, çocuk okutuyorsan, temel ihtiyaçlar, derken bir simit alacak parayı bulamaz hale geldi. Bir ekmek 10 TL, bir simit 12 TL bu insanlar ne yapsın?” dedi.

İsmail Özer, “Geldik belediyenin yerinde oturuyoruz bedava diye, çay bile içmedik. 10 bin lira emekli maaşı alıyoruz, şimdiden yarını düşünüyoruz. Şimdi simidi konuşuyoruz, yarın başka bir zammı. Üretici açısından bakarsak haklılar ama tüketici de haklı. ‘Yeme o zaman’ diyoruz ama bu vatandaşlar onu yeme bunu yeme, ne yiyecek?” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ HER GÜN GELEN BU ZAMLAR İLE NASIL MÜCADELE ETSİN?”

Çay-simit hesabı yapmaya başladıklarını söyleyen Mustafa Temel, “Alım gücü artık yok denecek kadar az. Sabah-öğle-akşam sadece simit yediğini düşündüğünde 4 kişilik bir ailede en az 4 bin lira ediyor, sadece bir simitten. Her eve çift maaş girmiyor ya da girse de o evin kirası var, giderleri var, çocuğunun masrafları var. Vatandaş her gün gelen bu zamlar ile nasıl mücadele etsin? Önceden bir çay içebiliyorduk, şimdi onu zor yapar hale geldik” sözlerini kullandı.

Etiketler :