“Marketlerde pazar kurulunca fiyatlar indirimli sonra iki katı”

Eskişehir’de hava sıcaklıkları artış göstermeye başladı. Yazın gelmesiyle birlikte yazlık ürünler pazar tezgahlarındaki yerini almaya başladı. Yaz dönemin başlangıcının pazar esnafı açısından nasıl geçtiğine dair Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek değerlendirmelerde bulundu.
Çiçek, “Şu anda meyvede büyük bir sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiştik. Türkiye genelinde bazı bölgelerde kırağı vurdu, meyvelerde ciddi hasar oluştu. Ancak bazı bölgelerimiz bu zarardan etkilenmedi. Fiyatların yüksek olmasını bekledik ama beklediğimizin altında kaldı. Şu anda meyvede büyük bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürün bolluğu var, tüketicinin yiyebileceği düzeyde ürün geliyor. Türkiye genelinde bazı bölgelerde kırağı ciddi etkiler yarattı. Biz de erik, çilek, kayısı gibi ürünlerde sıkıntı yaşarız diye düşündük ama çok şükür ki yaşamıyoruz. Türkiye’ye yetecek kadar meyvemiz var. Sebzeye gelirsek, şu anda Antalya’dan gelen fidelerimiz ulaştı. Üreticimiz normalde Mayıs’ın ilk haftasında fide ekerdi ama bu yıl hava şartları nedeniyle bu süreç biraz gecikti. Bu ayın 25’inden itibaren, en geç 30’undan itibaren tüm üreticilerimiz sebze fidelerini toprakla buluşturacak. Üretici bu yıl riske girmek istemedi çünkü masraflar çok fazla. Mazot, işçilik, kasa gibi giderler nedeniyle daha temkinli hareket etti. Ama artık ekim başlıyor” diye konuştu.
“Fiyatlar Düşmeye Devam Edebilir”
Eskişehir’deki meyve ve sebze üretimi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çiçek, Eskişehir’de yetiştirilen ürünlerin pazar tezgahlarında yer almasıyla fiyatlarda az olsa düşüş yaşanabileceğini kaydetti. Çiçek, “Eskişehir’in önemli üretim bölgelerinden biri olan Sarıcakaya’da ürünler Haziran sonu, Temmuz başı gibi gelmeye başlar. Şu anda da Sarıcakaya’dan yeşillikler gelmeye devam ediyor. Orası sıcak iklime sahip olduğu için sera ürünleri erkenden yetişiyor. Eskişehir’in kendi tarlalarından, Alpu, Cumhuriyet Halkı, Sevinç Köyü, Keskin, gibi yerlerden gelen domates, salatalık, biber gibi ürünler hem Eskişehir’e hem de Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’e yetecek kadar üretilebiliyor. Üreticimiz artık bu anlamda büyük bir gelişme kaydetti. Antalya ve İzmir’den gelen ürünlerin yanında Eskişehir’in ürünleri de büyük kentlere ulaşıyor. Şu anda fiyatlar uygun. Yaz meyvelerinde önümüzdeki günlerde fiyatlar biraz daha düşebilir çünkü ürün miktarı artıyor. Örneğin şu anda pazarlarda çilek 70 ile 100 lira arasında değişiyor. İnsanlar fiyatlara aldanmasın, çünkü bir ürünün maliyeti ücretsiz alınsa bile en az 10 lirayı buluyor. Mazot, işçilik, kasa derken ciddi bir maliyet ortaya çıkıyor. Buna rağmen şu anki fiyatlar ucuz sayılır” sözlerini kaydetti.
“Her Zaman Halkımızın Yanındayız”
Vatandaşın alım gücündeki düşüşe dikkat çeken Çiçek, vatandaşın alım gücünü düşünerek fiyatları en düşük seviyede tutmaya çalıştıklarının altını çizdi. Çiçek, “Eskiden asgari ücretle geçinmek daha kolaydı. Şimdi asgari ücret 22 bin lira ama geçinmek çok zor. Vatandaş haklı. Yazın kışlık hazırlığı, okul masrafları, kışın doğalgaz derken birçok gider var. Bu yüzden önce kendi durumumuzu sorgulamalıyız. Canımız yanıyorsa, karşımızdakinin de canı yanıyordur. Biz de tüketiciyiz, tüketiciyi düşünmek zorundayız. Vatandaşımız halk pazarlarını tercih etmeli. Marketlerde 60-70 lira olan ürünler pazarda 30-40 lira. Marketlerde 100 lira olan ürünler pazarda 50 lira. Neden? Çünkü biz halkımızı seviyoruz. Her zaman yüzde 50’ye yakın indirim yapıyoruz. Marketler yalnızca pazar kurulduğu gün indirim yapıyor. Sonra fiyatlar iki katına çıkıyor. Kapılar açılıyor, kaldırımlar işgal ediliyor. Yetkilileri de göreve davet ediyoruz. Küçük esnaf, pazarcı her zaman halkının yanındadır. Yanında olmaya da devam edecek. Biz yüksek kâr peşinde değiliz. Az kârla, helal yoldan, çok satış yaparak kazanmak istiyoruz. Amacımız halkımızı memnun edebilmek. Alım gücü düşen vatandaşlarımızı düşünmek zorundayız. Geçim sıkıntısı var ve biz bunun farkındayız. Bu yüzden her zaman halkın yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi