Odunpazarı tarihi bölge esnafı kan ağlıyor

Odunpazarı tarihi bölge esnafı kan ağlıyor
 Muhabir
Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde esnaflar, bu yıl turizm sezonunun beklenen hareketliliği getirmediğini söylüyor.

Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde yaz sezonu bu yıl beklentiyi karşılamadı. Satışların geçmiş yıllara göre düştüğünü belirten esnaf, geçen senenin cirosuna yaklaşamadığını söyledi. Esnaf yaşanan durgunluğun nedenlerini sıralarken, en çok da ekonomik şartların etkisine dikkat çekti. Artan maliyetler ve düşen alım gücü karşısında, Odunpazarı esnafı bu yıl sezonu en kötü yıl olarak tanımladı.

Bu Sene En Kötü Sezon, Masraflar Bile Kurtarılmıyor Cepten Gidiyor

Tarihi bölgede uzun süredir esnaflık yapan Aziz Yavuz, “Benim gördüğüm en kötü yıl. Diğer esnaf arkadaşlarla da görüşüyoruz onlar da aynı şeyi söylüyor. Özellikle okulların kapandığı dönemden sonra yaz aylarında, en kötü dükkanın masrafları kurtarılırdı, kışa birikim yapardık çünkü kışın zorlu geçiyor ama bu sene cepten gidiyor, birikim yapmayı söylemiyorum bile. İnsanların morali bozuk ben ona bağlıyorum keyifsiz geziyorlar, gelen turistle sohbet ederdik şimdi konuşmuyorlar bile. Herkesin canı çok sıkkın moralsiz geziyorlar alışveriş yapmıyorlar. Turlar çok arttı, tren biletleri uçtu, yakıt ona göre arttı, her şey zor. Yeme içmesi var kalacak yeri var, artık insanlar keyifli bir tatil yapamıyor bence sezon o yüzden çok kötü. Odunpazarı esnafı iyi bir esnaf değil, çok tutarsızlar her şeyin ederi vardır bir şey 50 TL ise 50 TL dir. Satsın diye ucuzdan veriyorlar. Burada fiyatlar çok değişken o yüzden diğer satışlar etkileniyor, turist tarafından güvensizlik oluyor, bu doğru bir şey değil” dedi.

Geçen Sene Adım Atacak Yer Bulamıyorduk Şimdi İnsan Yok

Esnaf Ömer Kakilli ise bu yıl özellikle Türk turist sayısında ciddi düşüş yaşandığını ifade ediyor. Kakilli, “Şu an kültür turizmi yok sadece dışarıdan gelen yabancılar var, Almancılar olsun işçiler olsun onlar biraz hareket getirdi yoksa düşüktü turist sayısı. Önceki yıllara göre beklentimiz çok çok az, biraz da doyum oldu çünkü çok turist çekti Eskişehir. Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre yabancı turist sayısında artış var Türkleri göremiyoruz. Geçen senenin cirosunu yapamıyoruz, önceki yılları söylemiyorum bile. Turist gezmeye geliyor cebinde para oluyor ama hayat şartları onları da zorluyor. Eskiden poşet poşet alırken her çeşitten alışveriş yaparken şimdi seçerek alıyorlar. Festivaller konserler bizlerin de işine yarıyor. Mesela geçenlerde Odunpazarı’nın yaptığı 1 haftalık festival bütün esnafı harekete geçirdi. Sürekli müzikler çalındı yemeğini yiyen yedi, alışverişini yaptı festivale gelenler. Ankara, Sivas, Konya’dan çok gelen oluyor genelde gençler geliyor burası da bir öğrenci şehri eğer onlar olmasa zaten hiç hareketlilik olmaz. Turlar artık eskisi kadar çok yok. Geçtiğimiz senelerde turlar sebebiyle buralarda adım atacak yer bulamıyorduk, şimdi insan yok” şeklinde konuştu.

PARA ZATEN ERİYOR İNSANLAR HER ŞEYİ ALAMIYOR

Seyfettin Savran ise şöyle konuştu:Sezon Mart Nisan gibi açılıyor, Temmuz Ağustos ayında sıcaklardan dolayı biraz yavaşlıyor, Eylül ayı gibi tekrar başlıyoruz. Şu anki ekonomiye göre Odunpazarı’nda fiyatlar normal aslında fazla pahalı bir şey satmıyoruz ama herkesin bütçesi her şeye el vermiyor. Turist var yok değil ama satışlar eskisi gibi olmuyor. Para zaten eriyor o sebeple insanlar gezerken her şeyi alamıyor. Eskişehir kupaları, lületaşı magnet tabiî ki en çok rağbet gören ürünler arasında. Esnafın tanıtılması için daha çok reklam yapılmalı, yenilik gelmeli, gelenlerde söylüyor hep aynı şey, bir değişiklik yok oy sebeple turistte sıkılıyor.”

Milletimiz Ülkesindeki Değerleri Bilmiyor

Odunpazarı’nda Lületaşı imalatı ve satışı yapan Abdürrezak Seyfi Aktaş,”Bu sene turist yoğunluğu az, gerek hayat koşulları buna etken gerekse kültür turizminin olmayışı, insanlar yazın denize gidiyor, imkanı olan gidiyor olmayan zaten burayı da gezmeye gelemiyor. Ben lületaşı imalatı yapıyorum 16 yaşından beri bu meslekle uğraşıyorum. İnsanlar lületaşını tercih ediyor. Takısını tespihini objesini alıyor, bu tarz Eskişehir’e özgü şeylere ilgi var. Bizim yaptığımız el işi bir şey emek gerektiriyor her sene bu sebeple maliyette arıtıyor o sebeple alım düşüyor. Ben yurtdışına gittim, devlet gönderdi. İşim dolaysıyla, workshoplara gittim, oradakiler çok daha iyi biliyor kültürü, araştırıyor. Lületaşının dünyada bir tek burada çıktığını yapılışını önemini bizden daha iyi biliyorlar. Sadece bu da değil bizim milletimiz bilgili değil ülkesinin değerlerini bilmiyor. Bu yüzden bu değerler günden güne tükeniyor.”

Etiketler :