Sağlık Emekçileri Sendikası'ndan bütçe eleştirisi!

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesine tepki gösterdi. SES Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Şube Eş Başkanı Bülent Yıldırım, 2024 yılı bütçesinin sosyal hizmet emekçileri temsilcisi olan sendikalarının dahil edilmeden hazırlandığını söyledi.
“SORUMSUZLUK ORTADA”
“Bütçe görüşmeleri her zamankinden çok daha fazla önem arz etmektedir” diyen Yıldırım, “Derin yoksulluk canavarının pençesinde yaşam mücadelesi veren halk; bütçeden payını alamamaktadır. Maalesef tablo karamsardır ve bu tablonun mimarlarının 2024 yılı bütçe teklifinde sergilediği özensizlik ve sorumsuzluk ortadadır” diye konuştu.
Engelli ve Yaşlı Hizmetlerine ayrılan payın yetersiz olduğunu, ASHB bütçesinde kadına yönelik bütçenin azaltıldığını, korunmaya muhtaç çocuklar için yüzde 8’lik bir oran ayrıldığını ifade eden Yıldırım, “AKP iktidarı daha önce savunur göründüğü toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yaklaşımından çoktan vazgeçmiştir. Bütçede kadının sadece adı var kendisi yoktur. Ayrıca çocuk hakları devlet tarafından teminat altına alınması gerekmektedir” sözlerine yer verdi.
“YOKSULLUĞUN DAHA DA DERİNLEŞECEĞİNİN İTİRAFIDIR”
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar, Sosyal Yardım politikalarına bütçenin yüzde 61‘ni ayırmıştır. Bu durum sosyal yardımı hak olmaktan çıkardığının, yardım/lütuf ve bağımlılık ile oy ilişkisi bağlamına yerleştirdiğinin bir göstergesi; derinleşen yoksulluğun kanıtı ve yoksulluğun daha da derinleşeceğinin itirafıdır. Yardım esaslı değil hak temelli sosyal hizmetlerin sunulması gerçeğinden uzaklaşmaya devam etmiştir.”
BÜTÇE ELEŞTİRİSİ
2024 yılı bütçesini kabul etmediklerini yineleyen Yıldırım, hazırlanan bütçeyi şu sözlerle tanımlayarak taleplerini dile getirdi:
“2024 yılı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi; halkın derinleşen yoksulluktan korumaya çalışmaktan, sosyal haklarını geliştirmekten, çocukları, gençleri korumaktan Sosyal Hizmet Emekçileri için mali ve sosyal haklarını tırpanlamayı hedeflemekten, geçmiş yıllara göre artan sosyal sorunlar ve halkın ihtiyaçları, beklentilerinden uzak bir yapıdadır.”